fb pixel

Locul de muncă unde să consumi alcool cu colegii sau cu clienții este un semn de loialitate pentru companie

6 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Daria Andries

Sunt companii unde angajații sunt încurajați să se distreze, să bea alcool, să aibă relații de prietenie, să socializeze și chiar să întrețină atmosfera în compania clienților, dar și a colegilor. Acest comportament este considerat un semn de loialitate față de compania pentru care lucrează. Țara unde acest obicei a devenit o normalitate este Japonia.

Imagine articol

O cercetare efectuată în Japonia a arătat că aproximativ 60% dintre japonezi consideră ca băutul cu colegii și superiorii (în special la seriviciu) pentru a consolida relațiile și a construi legături de lucru sunt "necesare".

În cultura japoneză, este frecvent să se facă schimburi de cadouri în timpul evenimentele profesionale. În Japonia, a bea și a împărți masa cu colegii de muncă este o parte intrinsecă a culturii profesionale japoneze.

Poate o bere cu șeful să vă ajute cu adevărat în carieră?

Dacă v-ați gândit vreodată să urmați o carieră în Japonia, este posibil să fi auzit că multe locuri de muncă de aici pun accent pe băutură. O zi la o companie japoneză este de obicei foarte structurată, fără prea multe conversații între șefi și colegi. Această lipsă de interacțiune organică poate face dificilă cunoașterea persoanelor din jurul vostru și familiarizarea cu biroul, iar alcoolul, unul dintre cei mai buni lubrifianți sociali, poate contribui la construirea relațiilor. După terminarea orelor de muncă, japonezii socializează, consumă alcool și încearcă să se cunoască.

Ca atare, consumul de alcool cu colegii și șefii a devenit foarte important după terminarea sarcinilor, însă în perioadele necesare se acceptă consumul de alcool și la serviciu, cu colegii sau clienții companiei.

În japoneză, „nomu” (飲のむ) înseamnă „a bea”. Petrecerile și adunările în care se consumă alcool sunt cunoscute sub denumirea generală de „nomikai” (飲のみ会かい). „kaishoku” (会食かいしょく) și «enkai» (宴会えんかい) sunt, de asemenea, adunări unde se obișnuiește să se bea. Un nomikai (japoneză: 飲み会) este un tip de petrecere de băut popular în cultura japoneză. „Nomikai” face parte din cultura majorității locurilor de muncă, de la școli la cluburi de noapte.

Abordarea se poate datora unei culturi a modestiei și respectului pentru superiori și colegi, care sunt valori fundamentale în societatea japoneză. Japonezii sunt cunoscuți pentru respectul lor pentru autoritate și pentru faptul că încearcă să evite conflictele și să mențină o imagine publică bună.

În plus, există o cultură a eficienței și a eficacității în Japonia, care înseamnă că timpul petrecut la mâncat și băut este viziunea de peste tot. Bărbații și femeile japonezi sunt obișnuiți să lucreze multe ore și să fie preocupați de realizarea obiectivelor lor profesionale, scrie jobsinjapan.com.

Cu toate astea, băutul cu colegii și superiorii poate fi văzut ca fiind o practică lipsită de scop, care ar putea să interfereze cu munca efectuată și cu realizarea obiectivelor.

Ce se întâmplă dacă nu bei alcool cu colegii?

Japonezii consumă foarte multă bere, fiind și cea mai populară băutură de la ei, așa că mai toată lumea bea bere.

După ce toată lumea și-a primit băutura, este momentul să se spună sănătate și kanpai pentru sfârșitul anului, sfârșitul săptămânii sau sfârșitul zilei. Deși depinde de cultura biroului, nu există reguli cu privire la ziua din săptămână în care se desfășoară „nomikai”.

Dacă vă aflați alături de colegii seniori și de șeful vostru, va trebui să le puneți băutură în pahar și să vă asigurați că nu rămân cu paharele goale.

Deși mulți oameni beau la „nomikai”, nu trebuie să beți foarte mult alcool și nu există nicio regulă conform căreia trebuie să beți ceva alcoolic. Izakaya și barurile vor avea adesea o selecție generoasă de beri nealcoolice, mocktail-uri și băuturi răcoritoare, astfel încât toată lumea să se poată bucura de experiența nomikai, indiferent de toleranța sau preferința lor la alcool.

De asemenea, deoarece Japonia are o politică de toleranță zero în ceea ce privește consumul de alcool la volan, șoferul desemnat va rămâne întotdeauna la băuturile nealcoolice. Dacă vă simțiți singurul care nu este amețit, puteți să vă găsiți colegul care intenționează să conducă acasă și să purtați o conversație sobră cu el.

@_taxo_

In Japan, drinking with clients or co-workers is a mark of company loyalty and considered “part of the job”. In fact, refusing a drink from a boss is an insult and can damage your career. These images shed light on the challenges some people face due to excessive drinking, which, when coupled with grueling 13 hour+ workdays, has given rise to the phenomenon of inebriated salarymen. The drunk salarymen have become tradition and a part of their culture. captured by Pawel Jaszczuk • #worklife #japanculture #drinking

♬ original sound - Taxo

Este „nomikai” important în cultura japoneză? Alcoolul este unul dintre cei mai eficienți lubrifianți sociali în Japonia și acest lucru este valabil și în situațiile și relațiile profesionale. „Nomikai” este o parte intrinsecă a vieții profesionale în Japonia, fiind folosit în cadrul și între companii, școli și guverne din acest motiv și din multe altele.

Majoritatea persoanelor din Japonia care participă la „nomikai” și pot atesta valoarea adăugată vieții lor profesionale de această formă extracurriculară de legătură cu colegii de muncă.

Deși nu trebuie să vă așteptați să fiți promovat în dimineața următoare după un „nomikai”, este probabil ca participarea voastră să fi fost apreciată de superiorii și colegii voștri de muncă, creând oportunitatea unei relații mai profunde și mai pozitive pentru viitor.

„After Hours” cu clienții după muncă

Tot în cultura japonează mai există și termenul „Settai” este termenul japonez pentru a lucra la binedispunerea partenerilor de afaceri. În acest obicei sunt incluse băuturi, cine, prânzuri și, uneori, runde de golf în weekend. Bugetele pentru astfel de cheltuieli de ospitalitate pot depăși adesea alte nevoi de afaceri.

Chiar și după ce lucrează multe ore în fiecare zi, salariații japonezi se așteaptă să își ducă clienții la un „settai” după serviciu.

Mai există, de altfel, și „omotenashi”, care este un mod japonez de ospitalitate și servicii pentru clienți și acest cuvânt a devenit popular la marea prezentare olimpică a Japoniei.

Japonia a folosit acest cuvânt în fața comitetelor olimpice pentru a explica modul în care Japonia poate oferi o ospitalitate deosebită jucătorilor sportivi și publicului din întreaga lume.

„Omotenashi” este unul dintre aspectele frumoase ale culturii japoneze. Este foarte dificil de tradus în limba engleză printr-o singură propoziție, dar într-o traducere acceptată omotenashi înseamnă „ospitalitate”.

Așadar, care este diferența dintre omotenashi și ospitalitate. În Occident, tindem să vedem ospitalitatea ca fiind furnizarea de servicii excepționale clienților cu așteptarea de a primi ceva în schimb. În cazul „omotenashi”, este vorba de a oferi servicii excepționale clienților fără presupunerea de a primi o recompensă, potrivit lui Takashi Ichikawa.

Printre alte lucruri care se întâmplă în Japonia, în urmă cu doi ani, guvernul japonez a lansat un concurs de idei pentru a încuraja generația tânără să consume alcool, asta după ce s-a constatat că tinerii consumă mai puțin alcool decât părinții lor.

Tot japonezii au implementată și politica somnului la locul de muncă, așa că dacă ești Japonia, să știi că poți avea jumătate de oră liberă pentru somn, iar birourile sunt amenajate în așa fel încât toți angajații să poată trage un pui de somn. Desigur, nu toate companiile au această politică, însă majoritatea da.




Urmărește-ne pe Google News

Google News Google News
Ne găsești și aici: Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine

🪙 Curs valutar BNR
  • EUR 4.97
  • USD 4.48
  • CHF 5.32
  • GBP 5.89
  • BGN 2.54
  • RUB 0.05
  • MDL 0.26
🌡️ Vremea în România
  • Bucuresti 18°C icon
  • Cluj-Napoca 21°C icon
  • Constanta 21°C icon
  • Iasi 12°C icon
  • Brasov 12°C icon
  • Timisoara 20°C icon
  • Craiova 21°C icon