Judecată aspră pentru Yoon Suk Yeol. Președintele Coreei de Sud riscă pedeapsa capitală VIDEO
Președintele Coreei de Sud, Yoon Suk Yeol, a fost prezent joi la audierea de la Tribunalul Districtual Central din Seul, într-un proces penal în care este acuzat de instigare la insurecție prin ordinul de impunere a legii marțiale. Această infracțiune se pedepsește cu o lungă perioadă de detenție și, teoretic, poate atrage pedeapsa cu moartea, deși Coreea de Sud nu a mai executat nicio sentință capitală din 1997.

Unul dintre avocații lui Yoon, Kim Hong-il, a criticat „ancheta ilegală” împotriva președintelui suspendat, susținând că „organismul de investigare nu are jurisdicție”.
Avocații lui Yoon Suk Yeol au declarat în fața unei instanțe din Seul că președintele destituit a impus legea marțială la sfârșitul anului 2024 pentru a împiedica țara să devină o „dictatură legislativă” controlată de adversarii săi politici.
Această afirmație a fost făcută în contextul în care Yoon a devenit primul președinte sud-coreean judecat într-un proces penal, intentat ca urmare a decretului său de lege marțială din decembrie.
„Declararea legii marțiale nu a avut scopul de a paraliza statul”, a spus Kim în timpul audierii, care a durat doar 13 minute.
Avocatul Kim Hong-il a explicat că ordinul privind legea marțială a fost emis pentru a „avertiza publicul cu privire la criza națională provocată de dictatura legislativă a principalului partid de opoziție, care a blocat activitatea administrației” – referindu-se la Partidul Democrat, care deține majoritatea în Adunarea Națională.
Președintele coreean Yoon Suk Yeol, un politician ultraconservator în vârstă de 64 de ani, a devenit președinte în mai 2022 și se află în detenție de luna trecută, după confruntări tensionate între autorități și echipa sa de securitate personală.
Joi, măsurile de securitate din jurul tribunalului au fost stricte, agenția de presă Yonhap raportând că aproximativ 3.200 de polițiști au fost mobilizați.
Procesul lui Yoon Suk Yeol. Soarta președintelui coreean este incertă
Procurorii l-au acuzat pe Yoon că a fost „liderul unei insurecții”. Acesta este suspendat din funcție de când parlamentul a votat pentru demiterea sa la jumătatea lunii decembrie.
Avocații săi au contestat legitimitatea investigației și legalitatea rechizitoriului, argumentând că declararea legii marțiale era în atribuțiile sale ca șef al statului. Săptămâna trecută, aceștia au declarat presei că decretul său a fost „un act de guvernare și nu poate fi supus revizuirii judiciare”.
În paralel, Curtea Constituțională din Coreea de Sud deliberează dacă să-l înlăture definitiv din funcție, în urma deciziei parlamentului de a-l destitui. Cea de-a zecea audiere în acest caz era programată pentru joi după-amiază, la câteva ore după procesul penal.
Dacă instanța constituțională va decide în favoarea parlamentului, Yoon Suk Yeol va fi definitiv demis, iar un nou președinte va trebui ales în termen de 60 de zile.
Han Duck-soo, care a fost și el destituit din funcția de președinte interimar după suspendarea lui Yoon, și fostul oficial de rang înalt din serviciile de informații, Hong Jang-won, urmează să fie audiați joi, 20 februarie, în acest proces.
Șeful agenției naționale de poliție din Coreea de Sud, Cho Ji-ho, judecat și el pentru acuzații de insurecție legate de decretul privind legea marțială, a fost, de asemenea, citat ca martor.
Nu este clar dacă va fi ultima audiere înainte ca cei opt judecători ai Curții Constituționale să înceapă deliberările cu ușile închise, un proces care ar putea dura cel puțin două săptămâni.
Foștii președinți destituiți, Park Geun-hye și Roh Moo-hyun, au așteptat 11, respectiv 14 zile pentru a afla verdictul instanței.
Criza politică și viitorul lui Yoon
Multe dintre dezbaterile din cadrul procesului de impeachment s-au concentrat pe întrebarea dacă Yoon a încălcat constituția impunând legea marțială, aceasta fiind rezervată doar situațiilor de urgență națională sau de război.
Decretul său a fost anulat după aproximativ șase ore, deoarece parlamentul dominat de opoziție a votat împotriva lui, sfidând forțele militare. Totuși, decizia lui Yoon a aruncat a patra economie a Asiei într-o criză politică prelungită, cu proteste, două impeachment-uri prezidențiale și o creștere a dezinformării online din partea susținătorilor săi.
Următoarea audiere în procesul penal al lui Yoon este programată pentru 24 martie, scrie The Guardian.