Protest în Parlament după ce Ilie Bolojan a făcut concedieri în masă. Președintele Senatului a desființat 178 de posturi VIDEO
Ilie Bolojan a desființat 178 de posturi din Senat, astfel că din 796 de angajați vor rămâne 618. Chiar în timp ce președintele Senatului anunța reducerea de personal, oamenii s-au revoltat și au făcut un protest spontan.
Ilie Bolojan, huiduit pe holul Senatului: „Este anormal să angajezi prin concurs, dar fără concurs, oameni pe perioadă nedeterminată”
Ilie Bolojan a fost criticat și a stârnit reacții critice după ce a anunțat că va tăia posturile angajaților
„Accept orice discuție, dar dacă credeți că schimbați ceva în felul acesta, nu se va întâmpla. Dvs. credeți că reducerile sunt comode, nu. Dar respectul față de cetățeni trebuie să-l probăm nu prin huiduieli, ci prin ceea ce facem. În mod evident, este anormal să angajezi prin concurs, dar fără concurs, oameni pe perioadă nedeterminată.
Nici dvs. nu v-ar conveni această chestiune, Și trebuie să-și probeze această chestiune prin concursuri corecte, prin profesionalism. Eu respect pe toată lumea, dar nu merge cu mine o asemenea atitudine. Să ne înțelegem.”, a declarat Ilie Bolojan în timp ce era huiduit în Senat, după ce a anunțat reducerea de personal din cadrul Senatului.
„Așa cum discutat la întâlnirea informală cu dvs., v-am asigurat de o colaborare transparentă, de-o informare periodică a ceea ce facem și de răspunsuri la întrebări prin conferințe de presă pe care le vom organiza la Senat, așa fel încât să vă respectăm pe dvs. și pe cei care vă urmăresc.”, s-a adresat Ilie Bolojan, președintele Senatului, jurnaliștilor aflați la conferința de presă.
Ilie Bolojan desființează posturi și dă afară 178 din Senat
„Am să vă fac câteva precizări legate de activitatea Senatului, de prioritățile noastre din această perioadă și apoi vă voi răspunde la întrebări.”, le-a mai spus Ilie Bolojan ziariștilor aflați în sală.
„Ieri, în ședința biroului permanent, s-au aprobat două memorandumuri, care urmăresc îmbunătățirea activității Senatului, îmbunătățire în care urmărim câteva direcții.
Pe de o parte să avem un aparat profesionist si eficient, sa îmbunătățim procesul legislativ, să avem un regulament de funcționare cât mai bun, în așa fel încât să avem o dezbatere corectă și civilizată în sălile de ședință ale Senatului și să ne îmbunătățim relațiile cu celelalte instituții.”
„În ceea ce privește prima chestiune, să avem un aparat profesionist și eficient.
Am constatat în aceste zile, de când ocup această funcție de președinte al Senatului, câteva acumulări negative care nu pot fi contestate.
Care sunt acestea (...)
La Senat, în loc ca persoanele care sunt pe cabinetele demnitarilor să vină cu aceștia și să plece cu aceștia, așa cum este practica peste tot din administrația publică, a fost posibilă angajarea directă pe durată nedeterminată.
Prin urmare, de-a lungul ciclurilor electorale au fost angajări peste angajări și am ajuns în situația în care o persoană care ocupă o funcție de conducere în Senat nu-și poate aduce niciun colaborator, ci găsește niște oameni aduși de ceilalți ocupanți din ciclurile anterioare, a căror pregătire poate fi discutabilă, ale căror preocupări sunt total diferite față de agenda demnitarului. Și vă rog, de exemplu, să-l întrebați pe domnul Ghinea (n.red Cristian Ghinea senator USR) în ce situație și-a găsit cabinetul, ca să dau un singur exemplu.
Prin urmare, trebuie să urmăm această lege a normalității. Vii cu un demnitar, pleci cu un demnitar, în așa fel încât acesta să dea randament, să-și selecteze o echipă de profesioniști care rezonează cu prioritățile lui, cu prioritățile lui, în așa fel încât să dea randament și să-și justifice locul pe care îl ocupă.”
Ilie Bolojan: „Am constatat că avem un personal supradimensionat”
„Am constatat că avem în multe locuri un personal supradimensionat. Gândiți-vă că în fiecare comisie parlamentară există un număr de experți și daca la anumite comisii, care au un volum mare de activitate, se justifică numărul de funcționari parlamentari, cum ar fi comisia juridică sau comisia de buget, dar gândiți-vă că la o comisie de regulament să ai cinci oameni, care au o ședință o dată la două luni de zile, e greu să explice ce fac în cele două luni de zile și nu justifică aceste posturi.
Am constatat de asemenea structuri funcționale ale Senatului care sunt stabilite ca direcții generale cu foarte puțini oameni. Nu poți să ai o direcție generală doar pentru ca cineva să aibă funcția de director general fără să aibă un personal justificat în subordine.
De asemenea, am constat că de multe ori prezența fizică la locurile de muncă lasă de dorit, sens în care, și aici trebuie luate măsuri.
Una peste alta, cred că avem nevoie să avem un personal corect dimensionat, trebuie să avem un personal profesionist, în așa fel încât să nu risipim banul public, iar Senatul să fie o instituție care dă un exemplu, pentru că nu ne permitem să cerem altora să facă aceste lucruri, să nu risipească banii publici, dacă noi nu dăm acest exemplu.
În urma acestor acestor analize care țin de eliminarea acestor sinecuri, că nu le pot numi altfel, în urma analizei legate de personal, am propus biroului permanent al Senatului o nouă organigramă, care a fost avizată și cele două memorandumuri, iar odată cu aprobarea acesteia din primele zile ale lunii februarie, odată ci începerea sesiunii ordinare, ea va deveni obligatorie și vom avea o reorganizare de activitate, în așa fel încât, cel mai târziu, la finalul lunii martie, această operațiune să se finalizeze.
Asta înseamnă că de la 796 de posturi în total, vom avea 618 de posturi, deci va fi o reducere, dar sunt convins că activitatea Senatului nu are cu nimic de suferit, doar vor fi niște economii substanțiale în așa fel încât să-i respectăm pe cetățenii țării noastre.”
Știre în curs de actualizare