Cum poți să-ți recuperezi cardul de sănătate dacă l-ai pierdut sau blocat
Cardul național de sănătate este esențial pentru accesul la servicii medicale, medicamente și dispozitive incluse în pachetul de bază. În cazul pierderii sau blocării acestuia, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a publicat un ghid actualizat care explică pașii necesari pentru obținerea unui nou card.

Acest document este emis automat pentru persoanele care împlinesc 18 ani sau care devin asigurate, fiind obligatoriu pentru confirmarea statutului de asigurat. La fiecare vizită la medic, în farmacii sau spitale, cardul trebuie prezentat și utilizat prin introducerea unui cod PIN într-un cititor special.
Dacă introduci de cinci ori consecutiv un cod PIN greșit, cardul se blochează. De asemenea, în cazul pierderii sau deteriorării acestuia, trebuie să soliciți un duplicat. Pentru aceasta, trebuie să depui o cerere la casa de asigurări de sănătate unde ești înscris, însoțită de următoarele documente:
- Copie după actul de identitate
- Dovada plății taxei pentru eliberarea cardului duplicat
- Cererea tip completată
Aceste documente pot fi transmise fie fizic, la sediul casei de asigurări, fie online, prin e-mail.
Deblocarea cardului de sănătate
Dacă ai introdus PIN-ul incorect de cinci ori consecutiv, cardul se blochează automat. În această situație, deblocarea trebuie realizată prin intermediul CNAS.
Pentru a solicita deblocarea, medicul curant trebuie să contacteze serviciul de suport tehnic la numărul 021.202.6995. După primirea unui număr de tichet, informațiile despre cardul blocat trebuie transmise prin e-mail la adresa suport.ceas@casan.ro.
Până la deblocarea sau emiterea unui nou card, poți beneficia de servicii medicale pe baza unei adeverințe de înlocuire, eliberată de casa de asigurări.
Acces la servicii medicale fără card
Există anumite situații în care serviciile medicale pot fi accesate fără a fi necesară prezentarea cardului de sănătate. Printre acestea se numără:
- Serviciile medicale de urgență
- Consultațiile și tratamentele la distanță
- Serviciile conexe medicale
De asemenea, persoanele care refuză cardul din motive religioase sau de conștiință pot solicita o adeverință de înlocuire, care este valabilă trei luni și trebuie reînnoită periodic.
Dacă ai pierdut cardul sau acesta conține date personale incorecte, trebuie să soliciți eliberarea unui nou document la casa de asigurări de care aparții. Dacă eroarea este din vina emitentului, noul card este gratuit. În schimb, dacă l-ai pierdut sau deteriorat, trebuie să plătești 19,64 lei pentru producerea și livrarea duplicatului. Plata se efectuează la sediul casei de asigurări unde ești înregistrat.
Emiterea unui nou card se face în termen de 30 de zile de la înregistrarea cererii, iar până atunci serviciile medicale pot fi accesate pe baza adeverinței de înlocuire.
Pentru a fi la curent cu procedurile și taxele aferente emiterii cardului, verifică periodic informațiile disponibile pe site-ul CNAS și pe cel al casei de asigurări la care ești înscris.