Cea mai bogată generație din istorie. Copiii născuți în această perioadă sunt de 33 de ori mai bogați decât generația Z. Și devin tot mai bogați

4 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Larisa Ciută

Copiii din generația boomer se îmbogățesc într-un ritm mai rapid decât orice altă generație și sunt acum de 33 de ori mai bogați decât generația Z, potrivit Telegraph.

Generația Z, generația selfie-urilor. Image by freepik
Generația Z, generația selfie-urilor. Image by freepik

Într-un studiu realizat recent realizat în Marea Britanie, cifrele de la Oficiul Național de Statistică (ONS) arată că generația boomer este de departe cel mai bogat segment al populației, beneficiind de creșterea prețurilor la locuințe și de pensiile generoase cu beneficii definite.

Britanicii cu vârste între 65 și 74 de ani dețin în medie averi de 502.500 de lire sterline, de peste 30 de ori mai mult decât generația Z, cu vârste între 16 și 24 de ani, care au în medie 15.200 de lire sterline.

Averea celor născuți în generația boomer este, de asemenea, de 4,6 ori mai mare decât cea a persoanelor între 25 și 34 de ani, care fac parte în principal din generația milenialilor, cu o avere medie de 109.800 de lire sterline.

Milenialii mai în vârstă, cu vârste între 35 și 44 de ani, stau ceva mai bine, acumulând în medie 209.600 de lire sterline.

„Te-ai aștepta întotdeauna la o diferență între persoanele mai în vârstă și cele mai tinere. Dar ceea ce am văzut constant în ultimii 20 de ani este că acest decalaj s-a mărit.”, a declarat Simon Pittaway de la Fundația Resolution.

Generația Z. Image by freepik
Generația Z. Image by freepik

Boomer, cea mai bogată generație din istorie

Aceasta vine după ce cercetări separate au descoperit că generația boomer, născută în perioada 1946 și 1964, este cea mai bogată generație din istorie.

Trecerea lor în neființă va crea cel mai mare transfer de avere din istorie, unii dintre mileniali (numită și generația Y) și cei din generația Z fiind pe cale să primească moșteniri consistente mai târziu în viață.

Cele mai recente cifre ONS arată că boomerii au înregistrat cea mai mare creștere de avere între aprilie 2020 și martie 2022, comparativ cu cei doi ani anteriori.

Familiile unde cea mai în vârstă persoană are între 65 și 74 de ani au beneficiat de o creștere de 3.300 de lire sterline a valorii economiilor și investițiilor, echivalentă cu o creștere reală de 12%. Aceasta exclude active precum proprietățile imobiliare și pensiile.

Generația Boomer. Image by freepik
Generația Boomer. Image by freepik

În aceeași perioadă, generația Z a devenit tot mai săracă, economiile lor scăzând de la 300 de lire la 100 de lire sterline.

Între timp, milenialii au experimentat cea mai mare creștere relativă de 191% după ajustarea pentru inflație, cu o creștere de 800 de lire sterline care a adus economiile și investițiile lor la 1.300 de lire sterline.

Saltul poate reflecta faptul că datele au fost colectate în mare parte în timpul pandemiei de Covid, când mulți angajați sau persoane aflate în șomaj tehnic economiseau mai mult decât de obicei din cauza lockdown-urilor.

Decalajul tot mai mare al averii între generații vine pe fondul stagnării veniturilor reale de la criza financiară, afectând în special persoanele aflate la începutul carierei. Ce e drept, posibilitățile din vremea generației boomer, prețurile și evoluția lumii la nivel global sunt diferite față de cele ale generației Z.

Cea mai bună generație din toate timpurile. Foto: captură The Telegraph.co.uk
Cea mai bună generație din toate timpurile. Foto: captură The Telegraph.co.uk

Perspective limitate pentru generațiile tinere

„În ansamblu, în anii 2010 am văzut creșteri rapide ale prețurilor locuințelor și o perioadă de dobânzi reduse, ceea ce a însemnat că persoanele mai tinere obțineau randamente mai mici pentru economiile lor. Nu există nimic care să sugereze că [decalajul în creștere] s-a inversat. Dacă este ceva, aceste diferențe probabil s-au mărit puțin. Nu este o prognoză favorabilă pentru perspectivele financiare ale tinerilor.”, a spus Pittaway.

O speranță pentru generația Z ar însemna economiile pe care le pot face pentru un avans pentru case, în timp ce prețurile locuințelor cresc într-un ritm mult mai lent decât în trecut, iar dobânzile nu ar fi la fel de mari în contextul ar cumpăra fără un avans consistent.

Cifre recente de la Nationwide au arătat că prețurile locuințelor la sfârșitul anului 2024 erau încă sub nivelul maxim atins în vara anului 2022.

Creșterea dobânzilor de la 0,1% de la momentul crizei financiară a ajuns la 5,25%, cu o scădere ușoară la 4,75%.

Cele mai recente cifre ONS indică, de asemenea, un decalaj semnificativ al averii între cei mai bogați și cei mai săraci britanici.

Aceste familii dețin active în valoare de cel puțin 3.121.500 de lire sterline. Majoritatea averii lor constă în proprietăți imobiliare de 1,4 milioane de lire sterline, urmate de pensii private de 1.381.000 de lire sterline. Averea medie a unei gospodării britanice este de 293.700 de lire sterline.

Urmărește-ne pe Google News

Google News Google News
Ne găsești și aici: Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine

🪙 Curs valutar BNR
  • EUR 4.98
  • USD 4.78
  • CHF 5.27
  • GBP 5.89
  • BGN 2.54
  • RUB 0.05
  • MDL 0.26
🌡️ Vremea în România
  • Bucuresti 10°C icon
  • Cluj-Napoca 2°C icon
  • Constanta 9°C icon
  • Iasi 7°C icon
  • Brasov 5°C icon
  • Timisoara 13°C icon
  • Craiova 8°C icon