Cătălin Tolontan lovește în Ringier
73 de jurnaliști de la Gazeta Sporturilor (GSP) și Libertatea, ambele aparținând trustului elvețian Ringier, au redactat o scrisoare în semn de protest împotriva deciziei conducerii de a-l demite pe Cătălin Țepelin, redactorul șef al GSP. În textul numit „Ne opunem”, aceștia sugerează că există presiuni legate de parteneri de publicitate, în special companii din domeniul jocurilor de noroc. Cătălin Tolontan este unul dintre semnatarii scrisorii care strigă libertatea presei.
Cătălin Tolontan, directorul editorial al publicațiilor Libertatea și GSP din trustul de presă Ringier, a publicat un text în care explică pe larg situația Gazetei Sporturilor, dar și cum a reușit Cătălin Țepelin să ridice la rang înalt GSP, fiind premiată și recunoscută la nivel internațional pentru performanțele aduse în mass media românească. Printr-un text asumat, jurnalistul Cătălin Tolontan critică discret conducerea Ringier, considerând nedreaptă plecarea lui Cătălin Țepelin de la conducerea Gazetei Sporturilor.
„Fiecare avem dreptul la propria opinie, însă faptele sunt aceleași pentru noi toți.”, spune Cătălin Tolontan la începutul textului în care enunță șirul evenimentelor din ultimii ani, încă de la predarea ștafetei de redactor șef lui Cătălin Țepelin.
În 2018, Cătălin Tolontan a explicat pe blogul personal de ce l-a ales pe Cătălin Țepelin la conducerea GSP
„Am crezut că vrea o știre.
Într-o dimineață de iarnă a începutului lui 1997, pe un hol al clădirii ”Universul”, loc legendar al presei românești interbelice, un ziarist renumit îl cuprinde peste umeri pe unul fraier.
Ovidiu Ioanițoaia e ziaristul important.
După postura corpului, ai senzația că redactorul-șef al ”Sportului românesc” mai cere o știre.
”Nea Ovidiu” pufăie mereu a neîmplinire pentru că nu e perfectă prima pagină.
Azi, pe hol, el își dorește însă altceva.
Îl oprește pe puștiul emotiv de 28 de ani și-i propune să fie redactorul-șef al ProSport, ziar pe care echipa urma să-l lanseze pe 2 iulie 1997, la Media Pro.
Două gânduri mi-au trecut atunci prin minte, ”mintea de-o aveam”, vorba lui Ioan Groșan.
- Atunci când va veni timpul, voi ceda la rândul meu responsabilitatea cuiva mai tânăr.
- Și, mai ales, o voi face cu aceeași lipsă de ceremonial, ca o știre modestă de ziar, care trăiește o dimineață.
Au trecut 21 de ani și dimineața cu pricina a sosit.
Odată cu trecerea Gazetei la Ringier, noul trust a acceptat să predau dreptul și responsabilitatea de a conduce redacția lui Cătălin Țepelin, colegul meu mult mai tânăr.
Înnoirea generației la vârf în GSP a fost condiția pe care am pus-o încă din primul drum la Zurich, cu luni în urmă. E parte a procesului de integrare.
ȚEPELIN, IMEDIAT DUPĂ MAJORAT, ÎN REDACȚIE
Noul redactor-șef al GSP, Cătălin Țepelin, are 39 de ani și lucrează în această redacție de când abia împlinise 18 ani.
A fost reporter, redactor, om de teren și editor de subiecte, șef de secție și, de un deceniu, responsabil cu întreaga dezvoltare digitală a Gazetei.
Cătălin a urcat pas cu pas, fără scurtături, cu o loialitate netulburată față de profesie.
Am pregătit de mulți ani acest moment, ca pe o succesiune firească.
Abia acum înțeleg de ce Ioanițoaia era liniștit când m-a luat de umeri, pe holul rece al Palatului Universul.
Eu transpiram de surpriză, dar pe el îl simțeam calm.
Astăzi, pentru că trăiesc la rându-mi momentul, înțeleg. Cred că era împăcat pentru că avea sentimentul că lasă redacția pe mâna cuiva care se va descurca.
În cazul pariului pus de ”Nea Ovidiu”, am reușit în unele zile, am eșuat în altele, dar mereu m-am străduit.
În cazul lui Cătălin Țepelin, am toate motivele să cred că va fi mai bine de atât.
Noul redactor-șef al Gazetei Sporturilor și al siteului GSP a ajuns la o vârstă și la o experiență cu care îmi e superior pe atât de multe planuri!
Energic, onest și talentat, Cătălin va adăuga ani de viață acestui titlu fondat în 1924 ”în slujba sportului românesc.”, a scris Tolontan pe blogul personal.
„Ne opunem” - scrisoarea semnată de jurnaliștii Libertatea și Gazeta Sporturilor, după demiterea lui Cătălin Țepelin din funcția de redactor șef GSP
„Redacțiile Gazeta Sporturilor și Libertatea din România informează publicul: după ce am refuzat cererile unor manageri din conducerea grupului de presă Ringier de a arăta în avans articolele despre firmele de jocuri de noroc care sunt clienți de publicitate, Ringier a cerut luni, 2 octombrie, plecarea redactorului-șef al Gazetei Sporturilor, Cătălin Țepelin. Ne opunem.
Ca jurnaliști, am solicitat oficial conducerii grupului printr-un apel scris, pe care l-am dus în 28 august 2023, la Zurich, să se înceteze orice încercare de imixtiune a comercialului în editorial.
Răspunsul grupului Ringier la apelul de a nu mai presa editorialul a venit pe 2 octombrie 2023, când compania i-a cerut unuia dintre semnatarii apelului de independență editorială să plece: este chiar unul dintre inițiatorii principali, redactorul-șef al Gazetei Sporturilor, Cătălin Țepelin.
Pe 31 iulie și pe 8 august 2023, redactorului-șef al Gazetei Sporturilor, Cătălin Țepelin, i s-a solicitat, de către doi dintre șefii Ringier Sport Media Group, să arate, în avans, articolele care privesc clienții de publicitate. S-a făcut referire, explicit, la industria jocurilor de noroc. Jurnalistul a refuzat să privilegieze clienții de publicitate. Țepelin a explicat că publicul are dreptul la informații care nu sunt aservite puterii economice și politice.
Ingerința comercialului în editorial este interzisă de legea românească, de jurisprudența CEDO și de propriile reguli ale grupului de presă Ringier, prevăzute în Codul de Conduită. și în Editorial Mission Statement unde este statuat: „Jurnaliștii noștri sunt neînduplecați în fața influenței din partea persoanelor, companiilor și autorităților”.
Un alt episod s-a întâmplat tot în trustul nostru, în septembrie 2022, la Libertatea. Atunci, ziarul a relatat despre o companie imobiliară unde ocupa o poziție de conducere o persoană care este și în Boardul Ringier: Claudio Cisullo.
Ca și în cazul amintit de la GSP, Libertatea a refuzat să predea vreun articol cuiva din management, iar Cătălin Tolontan, coordonator editorial al Libertății și Gazetei Sporturilor, a scris despre subiectul presiunii asupra redacției, pentru ca publicul să fie informat.
După cele două momente succedate rapid în august 2023, redacțiile au constatat că aceste episoade s-a înmulțit. Un număr de 6 responsabili din redacții, redactori-șefi și redactori șefi adjuncți, au solicitat o întâlnire cu managementul Ringier la Zurich.
Ringier a acceptat o întâlnire doar cu jurnaliștii Cătălin Țepelin și Cătălin Tolontan. Aceasta a avut loc pe 28 august, în Dufourstrasse 23, sediul Ringier de la Zurich.
Cei doi ziariști au înaintat un apel oficial către Board-urile Ringier, semnat de 25 de responsabii editoriali, dar și oameni din alte departamente ale redacțiilor Gazeta Sporturilor și Libertatea.
Întâlnirea a decurs deschis, conducerea grupului a ascultat ce au avut de zis, în numele colegilor lor, cei doi jurnaliști.
Apelul din 28 august a enunțat faptele către management și a anunțat conducerea Ringier că publicul nu a fost încă lezat, pentru că redacțiile s-au opus. În concluzia sa, documentul a solicitat stoparea imediată a oricăror presiuni care pot leza independența redacțiilor și dreptul românilor la o informație corectă.
În apel, au fost furnizate conducerii Ringier inclusiv citate din emailuri în care un om din management, care are și calitatea de acționar, a spus conducerii editoriale a Gazetei Sporturilor că el crede că este „a big problem” separarea comercialului de editorial. În toată lumea democratică, această concepție este contrară principiilor presei.
Timp de peste o lună, Ringier nu a formulat niciun răspuns către cei 25 de semnatari ai apelului intern.
Pe 2 octombrie 2023, a venit răspunsul. S-a deplasat la București Robin Lingg, președintele Board-ului Ringier Sport Media Group, divizie din care fac parte Gazeta Sporturilor și alte titluri de sport din Europa, inclusiv cotidianul portughez A Bola, recent achiziționat.
Din partea conducerii Ringier, Robin Lingg i-a cerut redactorul-șef al GSP, Cătălin Țepelin, să plece.
Conducerea trustului Ringier i-a propus lui Cătălin Tolontan, coordonator editorial, să accepte să numească, împreună cu Ringier, un nou redactor-șef, lucru pe care Tolontan l-a refuzat. De asemenea, conducerea Ringier i-a propus lui Dan Udrea, redactor-șef adjunct, să accepte poziția de redactor șef. Și acesta a refuzat.
Cei doi redactori-șefi adjuncți, Bogdan Stamatoiu și Dan Udrea, împreună cu Cătălin Tolontan, cordonator editorial Libertatea și GSP, vor asigura continuitatea apariției ziarului și a siteului până când Ringier va numi un nou leadership la Gazeta Sporturilor.
Suntem în fața următoarei succesiuni de fapte: după ce jurnaliști și alți angajați din două redacții importante ale României au solicitat companiei de presă Ringier încetarea încercării de a privilegia clienții de publicitate în comparație cu alte firme, persoane și instituții, răspunsul Ringier a fost ca unul dintre semnatarii atenționării, chiar unul dintre cei doi redactori-șefi, să plece.
Protestăm categoric față de aceste măsuri și anunțăm că vom acționa, prin toate mijloacele legale, pentru a apăra dreptul publicului românesc la o presă independentă.
Acest comunicat public este semnat de zeci de jurnaliști care nu-și negociază dreptul de a servi cititorii și guverne, firme sau oameni potenți financiar. Noi suntem loiali companiei Ringier și Codului de Conduită, și niciodată celor care credem că reacționează acum prin represalii la un apel intern, legitim și dovedit.
Suntem convinși că există un interes public în apărarea libertății de exprimare și de aceea am relatat aceste evenimente, după ce am epuizat căile interne ale propriei noastre companii.
Mai jos, publicul poate citi, în limba engleză și română, varianta integrală a apelului înaintat de responsabilii redacțiilor conducerii Ringier pe 28 august.
Semnatari:
1. Ovidiu Ioanițoaia, director editorial Gazeta Sporturilor
2. Andrada Lăutaru, reporter Libertatea
3. Alexandra Șerban, reporter Libertatea
4. Medeea Stan, reporter Libertatea
5. Daniel Ionașcu, Reporter Libertatea
6. Eli Driu, Fotoreporter Libertatea
7. Ioana Vochin, EOD Libertatea
8. Răzvan Luțac, reporter Libertatea și Gazeta Sporturilor
9. Sebastian Culea, reporter și editor video Gazeta Sporturilor
10. Adelina Mărăcine, reporter Libertatea
11. Andreea Vîlcu, reporter Libertatea
12. Dan Duca, redactor-șef Libertatea
13. Cătălin Tolontan, coordonator editorial Libertatea și Gazeta Sporturilor
14. Cristina Radu, reporter Libertatea
15. Ciprian Ranghel, editor Libertatea
16. Iulia Roșu, redactor-șef adjunct Libertatea
17. Andreea Archip, editor Libertatea
18. Diana Meseșan, reporter Libertatea
19. Mirela Neag, reporter Libertatea și Gazeta Sporturilor
20. Adrian Cochino, Editor of the Day Libertatea
21. Dan Udrea, redactor-sef adjunct Gazeta Sporturilor
22. Bogdan Stamatoiu, redactor-șef adjunct Gazeta Sporturilor
23. Ionut Iordache, adjunct department Fotbal Gazeta Sporturilor
24. Cristian Geambașu, editorialist Gazeta Sporturilor
25. Remus Răureanu, reporter Gazeta Sporturilor
26. Andrei Crăițoiu, reporter Gazeta Sporturilor
27. Ioana Mihalcea, editor Gazeta Sporturilor
28. Cristina Negrilă, editor Gazeta Sporturilor
29. Florin Dincă, editor Gazeta Sporturilor
30. Alexandru Răducanu, editor Gazeta Sporturilor
31. Mitică Docan, editor Gazeta Sporturilor
32. Otilia Cristea, Editor of the Day Libertatea
33. Cristina Stoian, Editor of the Day Libertatea
34. Theodor Jumătate, șef department international Gazeta Sporturilor
35. Raed Krishan, fotoreporter Gazeta Sporturilor
36. Luminița Paul, redactor Gazeta Sporturilor
37. Roxana Fleșeru, redactor Gazeta Sporturilor
38. Cristian Preda, fotoreporter Gazeta Sporturilor
39. Adrian Florea, sef departament fotbal intern Gazeta Sporturilor
40. Alexandra Nistoroiu, reporter Libertatea
41. Viorel Tudorache, reporter Gazeta Sporturilor
42. Marius Mărgărit, reporter special Gazeta Sporturilor
43. George Herlaș, reporter Libertatea
44. Alexandru Barbu, reporter Gazeta Sporturilor
45. Remus Dinu, reporter Gazeta Sporturilor
46. Sergiu Alexandru, reporter Gazeta Sporturilor
47. Vlad Roșu, reporter Gazeta Sporturilor
48. Cătălin Stroia, reporter Gazeta Sporturilor
49. Alexandru Mone, editor video Gazeta Sporturilor
50. Sebastian Vasile, reporter Gazeta Sporturilor
51. Daniel Grigore, reporter Gazeta Sporturilor
52. Maria Andrieș, reporter Libertatea
53. Octavian Cojocaru, editor Gazeta Sporturilor
54. Adrian Duță, reporter Gazeta Sporturilor
55. Ramona Ciobanu, redactor Libertatea
56. Vlad Nedelea, reporter Gazeta Sporturilor
57. Adrian Jitea, redactor Gazeta Sporturilor
58. Laurențiu Ungureanu, reporter Libertatea
59. George Herlaș, reporter Libertatea
60. Mihai Toma, redactor Libertatea
61. Dobrică Neacșu, redactor Libertatea
62. Cosmin Stăniloiu, redactor Libertatea
63. Sebastian Pricop, EOD Libertatea
64. Marian Toader, art director Gsp&Libertatea
65. Aurelian Botezatu, reporter Gsp
66. Adriana Oprea, reporter Libertatea
67. Daniel Scorpie, redactor Libertatea
68. Andrei Stan, redactor Libertatea
69. Elena Stanciu, redactor Libertatea
70. Teodor Bobei, redactor Libertatea
71. Ciprian Iana, redactor Libertatea
72. Vlad Chirea, fotoreporter Libertatea
73. Dumitru Angelescu, fotoreporter Libertatea
Apelul oficial al celor 25 de lideri editoriali și non-editoriali din redacțiile din România ale companiei media Ringier AG,
Către conducerea executivă a Ringier AG și către Consiliul de Administrație al Ringier și Consiliul Executiv al Grupului Ringier,
Pentru păstrarea independenței editoriale față de cea comercială,, informarea corectă a publicului și tratamentul egal al persoanelor și companiilor în știri și investigații, indiferent dacă acestea cheltuiesc sau nu bugete de publicitate.
Noi, cele 25 de nume care semnăm această scrisoare, suntem reprezentanții a două importante redacții din Europa de Est, Gazeta Sporturilor și Libertatea. Facem parte din două redacții de succes din punct de vedere economic și jurnalistic, recunoscute la nivel mondial, parte a unei companii media internaționale solide. Și dorim să lucrăm împreună cu managementul nostru pentru viitorul companiei, motiv pentru care vă rugăm să analizați cu echilibru și încredere punctele enunțate mai jos.
Pe 31 iulie și 8 august 2023, trei persoane de la Ringier Sport Management, divizia de presă sportivă a Grupului Ringier, au cerut unui responsabil editorial al Gazetei Sporturilor să introducă un nou mod de lucru. Noile reguli urmau să impună redacției să arate articolele conducerii internaționale înainte de publicare. Solicitarea, făcută în cadrul a două discuții separate, s-ar aplica articolelor despre companiile de pariuri care sunt sau ar putea fi parteneri publicitari. Responsabilul editorial a refuzat.
Acest episod este doar cel mai recent dintr-o serie de evoluții din ultimele 12 luni. În această perioadă, unii directori Ringier și-au exprimat nemulțumirea față de faptul că noi, redacțiile GSP și Libertatea, continuăm să practicăm separarea dintre editorial și comercial. Ni se cere să introducem noi proceduri, pe motiv că ceea ce facem noi este „jurnalism pe stil vechi”.
Dar separarea editorialului de comercial este un principiu cheie în jurnalism. Acesta se aplică în cele mai mari și mai respectate redacții de știri din lume. Odată schimbată, această regulă ar duce la o situație în care anumite persoane și companii ar fi privilegiate în fața altor companii și a cititorilor.
Credem cu tărie că aceste inițiative nu sunt aprobate de Ringier AG. În plus, știm că există multe persoane în conducerea Ringier și în consiliile de administrație ale acesteia care au un angajament dovedit față de libertatea de exprimare. De aceea, scopul acestui apel este de a semnala tuturor acestor părți interesate, indiferent de convingerile lor, riscul care ne privește pe toți.
Pentru că, din păcate, episoadele din ultimul an ne spun că nu a fost vorba de un incident izolat, ci, probabil, de un nou mod de lucru. Acesta ar fi împotriva principiilor noastre și împotriva modului în care aceste redacții au funcționat în drumul lor spre relevanță jurnalistică și performanță economică. Iată alte câteva episoade:
Pe 20 octombrie 2022, într-un schimb de e-mail între Ringier România și grupul sportiv al Ringier, a existat o discuție despre relația dintre editorial și comercial.
Șefii editoriali susțineau că "Separarea dintre comercial și editorial este respectată 100% în redacția noastră". O persoană din cadrul Ringier Sport Management a răspuns că "Ei bine, eu văd o mare problemă în acest sens. De fapt, lucrăm foarte aproape în (numele unei țări în care Ringier are active media) și vedem rezultate mai bune în acest fel".
Managerii editoriali ai Gazetei Sporturilor au refuzat să schimbe actualul mod independent de lucru.
Aceștia au scris și au precizat că lipsa de independență jurnalistică în fața comercialului este contrară nu doar legislației românești, ci și regulilor clar stipulate de compania Ringier. La capitolul "Independența" din Codul de conduită și în Declarația de misiune editorială Ringier se precizează: "Independența: "Jurnaliștii noștri sunt neclintiți în fața influențelor venite din partea unor persoane, companii și autorități".
Același tip de presiuni au fost observate și la Libertatea, celălalt cotidian al Ringier din România.
Pe 1 septembrie 2022, o persoană din Consiliul de Administrație al Ringier, care deținea și funcția de șef al Consiliului de Administrație la o companie imobiliară despre care ziarul scrisese, a adresat un e-mail acuzator autorului articolului, reporterul Iulia Marin. Oficialul companiei media a adăugat în CC o parte dintre acționarii și șefii companiei Ringier și acționarii companiei imobiliare. Redacția a considerat acest lucru drept o presiune împotriva editorialului.
În urma schimbului de mailuri descris mai sus, s-a propus schimbarea modului de lucru la Libertatea în sensul validării articolelor de către conducere. După câteva discuții în România, s-a convenit că acest lucru ar fi împotriva regulilor de independență. Au fost redactate norme astfel încât colaborarea să se facă în mod optim fără ca cineva din afara redacției să vadă, să citească sau să valideze articolele.
În august 2023, a avut loc episodul menționat la începutul acestui apel, împotriva independenței jurnaliștilor din redacția Gazeta Sporturilor.
Dacă, prin absurd, redacțiile ar fi supuse unor cereri din afara redacțiilor de modificare și aprobare a articolelor, acest lucru ar însemna cenzură, conform definiției din legislația românească, dar și a jurisprudenței Curții Europene a Drepturilor Omului.
Nu credem că cineva are mandat să schimbe regulile după care funcționează această uriașă companie de presă de aproape 200 de ani, iar jurnalismul în sine de și mai mult timp.
Tocmai loialitatea reală față de Ringier ne face să subliniem că riscurile organizaționale, umane, juridice și economice sunt foarte mari dacă se va continua pe această cale. Și vă dăm doar un singur exemplu.
Dacă redacțiile de știri ar fi de acord să privilegieze anumite companii în funcție de banii de publicitate cheltuiți, grupul ar putea fi dat în judecată de o companie care nu cheltuiește bani de publicitate și care ar putea spune, pe bună dreptate, că a fost discriminată în știri. Orice entitate, fie că vorbim despre companii, guverne sau persoane fizice, va dori să vadă unde este "lista de prețuri" și unde se află taxa pentru "tratament preferențial".
Principiile tratamentului egal sunt, de asemenea, clar enunțate în documentele interne ale Ringier: "Acceptarea de beneficii ca răsplată pentru un tratament preferențial - este interzisă", atât pentru compania Ringier însăși, cât și pentru angajați, se arată în capitolul 7 "Mită și corupție" din Codul de conduită Ringier.
În calitate de angajați, suntem pregătiți să discutăm activ și pe larg despre colaborare și îmbunătățirea afacerilor pe baza respectului reciproc.
Suntem pregătiți să lucrăm, așa cum am făcut-o și în trecut, pentru o companie extrem de profitabilă, ca o bază solidă a independenței jurnalistice. Insistăm, de asemenea, asupra faptului că separarea editorialului de comercial nu înseamnă lipsă de colaborare, ci colaborare cu principii și reguli bine stabilite.
În calitate de profesioniști recunoscuți pe piață, cu un palmares și o reputație construită de-a lungul a zeci de ani de lucru pentru companii media de top, insistăm asupra faptului că dorim să lucrăm împreună cu dumneavoastră într-o companie care susține jurnalismul etic, nu jurnalismul subordonat comercial sau politic.
Niciun rău definitiv nu a fost făcut. Deocamdată, cel puțin în cazul Libertatea și Gazeta Sporturilor, modul de lucru a rămas neschimbat, independența funcționează și nu a fost cauzat niciun prejudiciu partenerilor externi.
Dar presiunea asupra redacțiilor nu poate continua. Nu noi, ci moștenirea jurnalistică a companiei Ringier o cere.
Semnatari
1. Andreea Archip – editor coordonator Libertatea
2. Roxana Bodea - Șef Departament Marketing Gazeta Sporturilor
3. Roxana Curelea - Șef Departament Vânzări Gazeta Sporturilor
4. Sebastian Culea - Șef Departament Video Gazeta Sporturilor & Libertatea
5. Adrian Cochino – Editor of the Day la Libertatea.ro
6. Otilia Ciobanu – Editor of the Day la Libertatea.ro
7. Dan Duca – Redactor-șef Libertatea
8. Adrian Florea - Șef departament fotbal Gazeta Sporturilor
9. Gheorghiță Ion - Manager de proiect GSP.ro
10. Ovidiu Ioanițoaia - Director onorific Gazeta Sporturilor
11. Răzvan Luțac - Reporter senior de investigații Libertatea & Gazeta Sporturilor
12. Ioana Mihalcea – Editor of the Day la GSP.ro
13. Diana Meseșan - Reporter senior de investigații Libertatea
14. Mirela Neag - Reporter senior de investigații Libertatea
15. Cristina Negrilă – Editor of the Day la GSP.ro
16. Remus Răureanu - Reporter senior Gazeta Sporturilor
17. Cristina Radu - Reporter special Libertatea
18. Ciprian Ranghel – Editor coordonator la Libertatea
19. Iulia Roșu – redactor-șef adjunct Libertatea
20. Bogdan Stamatoiu – redactor-șef adjunct Gazeta Sporturilor
21. Costin Ștucan - Reporter senior și prezentator video Gazeta Sporturilor
22. Cătălin Tolontan - Coordonator editorial Libertatea & Gazeta Sporturilor
23. Cătălin Țepelin - Redactor-șef Gazeta Sporturilor & GSP.ro
24. Dan Udrea - Redactor-șef adjunct Gazeta Sporturilor
25. Ioana Vochin – Editor of the Day Libertatea.ro
DESPRE NOI
- Achiziționată de Ringier în 2018, Gazeta Sporturilor este una dintre cele mai importante redacții de știri sportive din Europa. GSP.ro este, de asemenea, liderul absolut al tuturor site-urilor din România pentru perioada 2017-2022, cu 4,8 miliarde de afișări generate.
Publicația își va sărbători cea de-a 100-a aniversare în 2024. Gazeta Sporturilor este o publicație care a fost lăudată pentru activitatea jurnalistică independentă și neînfricată de Financial Times, The Economist, The New York Times, BBC și de sute de alte instituții media din întreaga lume.
În cei cinci ani petrecuți în cadrul companiei, Gazeta a devenit un model scalabil chiar și în cadrul grupului Ringier, datorită excelenței redacției în adaptarea la digital, a modalităților moderne de raportare și a experienței pe care o oferă fanilor sportului.
- Libertatea este o publicație care, în ultimii cinci ani, a suferit o transformare majoră: a trecut de la tabloid la o publicație de investigație, relevantă pentru mediu, cu o reputație în creștere.
Acum, Libertatea lucrează uneori la subiecte internaționale în colaborare cu redacții precum Der Spiegel și Los Angeles Times sau în consorții de jurnalism de investigație la nivel global cu publicații precum Politico și NRC.
Libertatea a fost primul site de știri din România în 6 din ultimele 10 luni în ceea ce privește numărul de utilizatori unici.”, se arată scris în comunicatul de presă remis de către jurnaliștii Libertatea și Gazeta Sporturilor, publicat de Hotnews și GSP.
Cătălin Ţepelin a devenit un nume important în presă, ajungând într-o redacție de știri de la vârsta de 18 ani, așa cum a enunțat și Cătălin Tolontan pe blogul său, și are o activitate de peste 20 de ani la Gazeta Sporturilor.
Cătălin Țepelin a lucrat ca reporter, editor și redactor șef în cadrul Gazetei Sporturilor, iar din aprilie 2023 a fost numit președinte al Asociației Presei Sportive din România.
Conducerea Ringier dă vina pe Țepelin pentru conflictul din interiorul trustului.
„Noi am acordat întotdeauna libertate editorială, lipsea colaborarea acestuia cu grupul internațional de presă”.
CTP renunță la colaborarea cu Ringier
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a anunțat pe social media că renunță la colaborarea pe care o are cu GSP, după ce conducerea trustului din care face parte Gazeta Sporturilor l-a demis din funcție pe Cătălin Țepelin.
Mai jos regăsiți postarea publicată de CTP pe Facebook.