Cât de sigur este să bei lapte și mănânci pui și ouă, dacă animalele au fost expuse la gripa aviară?

5 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Daria Andries

Virusul H5N1 al gripei aviare a provocat focare în rândul păsărilor de curte din Statele Unite, 48 de state fiind afectate. Riscul de infecție pentru populație rămâne scăzut, potrivit CDC, scrie CNN.

Imagine articol

Un muncitor de la o fermă de lactate din Texas a fost testat pozitiv pentru gripa aviară, acesta fiind doar al doilea caz din Statele Unite în care a fost depistată tulpina de gripă H5N1. Centrele americane pentru controlul și prevenirea bolilor au declarat că persoana infectată a fost diagnosticată cu virusul H5N1 și se recuperează cu simptome ușoare. Primul caz, în 2022, a fost diagnosticat la un bărbat din Colorado care a fost expus direct la păsări de curte.

Riscul pentru populație rămâne, deocamdată, scăzut, potrivit CDC, însă oamenii au întrebări în ceea ce privește această gripă care le pune chiar și viața în pericol locuitorilor Statelor Unite.

Ce este mai exact gripa aviară și cum se transmite? Ce simptome prezintă persoanele infectate și ce tratamente există? Există un vaccin? Ar trebui să se evite consumul de păsări de curte și de lapte?

Dr. Leana Wen, expert CNN în sănătate, medic de urgență și profesor asociat adjunct la Universitatea George Washington, dar și fost comisar pentru sănătate în Baltimore, a explicat ce este gripa aviară și cum se poate trata.

„Gripa aviară se referă la infecțiile cauzate de virusul gripei aviare de tip A. Aceste virusuri se răspândesc în general printre păsările sălbatice, în special printre păsările acvatice sălbatice, cum ar fi rațele și gâștele. Ele pot infecta, de asemenea, păsările de curte și alte animale domestice.

Virușii gripei aviare de tip A sunt împărțiți în două categorii: virusurile gripei aviare de tip A cu patogenitate scăzută (LPAI) și virusurile gripei aviare de tip A cu patogenitate ridicată (HPAI). Majoritatea virusurilor LPAI nu provoacă niciun semn de boală sau provoacă o boală ușoară la păsări, dar virusurile HPAI pot provoca boli grave și sunt asociate cu o mortalitate ridicată. Unele subtipuri, de exemplu, au rate de mortalitate de până la 90% până la 100% la găini. În plus, unele virusuri LPAI pot suferi mutații în variante HPAI.”, a declarat Dr. Leana Wen pentru CNN.

Cum se transmite gripa aviară?

„Unele forme de gripă aviară pot fi transmise la alte animale. Din 2022, în SUA, virusul gripei aviare H5N1 a fost detectat la peste 200 de mamifere. În martie 2024, un focar multistatal al acestui virus a fost raportat la bovinele de lapte. Persoana din Texas care tocmai a fost diagnosticată cu acest virus l-a contractat, probabil, prin expunere.

În acest caz, bovinele sunt ceea ce se numește gazdă intermediară, deoarece virusul a trecut de la păsări la bovine și apoi la oameni. De asemenea, este posibil ca oamenii să contracteze virusul direct de la păsările infectate. Infecția directă poate avea loc dacă virusul ajunge în ochii, nasul sau gura unei persoane. De asemenea, poate apărea dacă virusul este inhalat sau dacă o persoană atinge o suprafață care are virusul pe ea și apoi își atinge nasul, gura sau ochii.

Cu toate acestea, o astfel de transmitere este rară și reprezintă în primul rând un risc pentru persoanele care au un contact apropiat și prelungit cu păsări infectate și cu mediul lor. Persoana care a fost infectată în Colorado în 2022, de exemplu, a fost expusă direct la păsări și la sacrificarea păsărilor de curte.” a mai spus medicul specialist.

Gripa aviară se transmite de la om la om?

„Au existat cazuri de persoane infectate cu gripă aviară care au transmis-o la alte ființe umane, dar acest lucru este rar și sporadic. Cele mai multe astfel de cazuri au implicat membri de familie care au fost expuși timp îndelungat la o persoană simptomatică. Au existat, de asemenea, câteva cazuri de transmitere de la om la om în mediul spitalicesc după o expunere neprotejată.

Având în vedere răspândirea actuală a virusului H5N1 în rândul vitelor și al păsărilor de curte, "nu există niciun semn de răspândire a acestui virus de la persoană la persoană în acest moment"”, potrivit CDC.

Cât de sigur și sănătos este să mâncăm pui, ouă și să bem lapte?

„Este sigur să beți lapte pasteurizat. Procesul de pasteurizare ucide bacteriile și virușii, inclusiv orice virus gripal care ar putea fi prezent în lapte. În mod similar, este sigur să mâncați păsări de curte, inclusiv pui și ouă, care au fost manipulate și gătite în mod corespunzător.”, a mai spus medicul pentru CNN.com.

Urmărește-ne pe Google News

Google News Google News
Ne găsești și aici: Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine

🪙 Curs valutar BNR
  • EUR 4.98
  • USD 4.77
  • CHF 5.37
  • GBP 5.98
  • BGN 2.54
  • RUB 0.05
  • MDL 0.26
🌡️ Vremea în România
  • Bucuresti 4°C icon
  • Cluj-Napoca 0°C icon
  • Constanta 13°C icon
  • Iasi 7°C icon
  • Brasov 6°C icon
  • Timisoara 0°C icon
  • Craiova 5°C icon