Afaceri după urne: Sponsorul de campanie al lui Nicușor Dan, beneficiar a milioane de lei din contracte fără licitație cu Primăria Capitalei
Un coleg de liceu a donat 10.000 de lei pentru campania electorală a lui Nicușor Dan, iar firma sa a primit ulterior contracte directe de aproape 2,2 milioane de lei de la instituții ale Primăriei Capitalei.

Afaceri în lanț, pornite de la o sponsorizare electorală. O firmă de IT a primit 15 contracte fără licitație de la instituții din subordinea Primăriei Capitalei, după ce unul dintre asociații săi i-a donat lui Nicușor Dan 10.000 de lei în campania din 2020, scrie Jurnalul.ro.
După câștigarea alegerilor locale din 2020, candidatul devenit primar general, Nicușor Dan, a menționat în declarația de avere mai multe donații primite în timpul campaniei. Una dintre acestea, în valoare de 10.000 de lei, a venit din partea unui fost coleg de liceu. Ulterior, firma de IT în care acesta a fost asociat și administrator a încheiat 15 contracte directe cu două entități subordonate Primăriei Capitalei.
Este vorba de perioada 2021 și 2024, timp în care firma la care donatorul a fost asociat și administrator a încheiat, fără licitație, contracte de aproape 2,2 milioane de lei cu două instituții aflate în subordinea Primăriei Generale: Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) și Societatea de Transport București SA (STB).
Donația din campanie și legătura personală cu donatorul
În declarația de avere completată în iunie 2021, Nicușor Dan a menționat că în campania electorală din 2020 a primit donații în valoare de 378.800 de lei. Printre donatori s-a aflat și Ovidiu Simion Liliac Zajontz, care a contribuit cu suma de 10.000 de lei.
Nicușor Dan a declarat recent, într-o emisiune televizată, că donatorul i-a fost coleg de liceu la Făgăraș și că s-au mai văzut ocazional, doar la reuniuni ale absolvenților.
Potrivit datelor de la Oficiul Național al Registrului Comerțului, Zajontz era, la momentul donației, asociat în firma de IT Aegeria Business Consulting SRL. Înființată în 2015, compania avea ca obiect principal de activitate realizarea de software la comandă.
Structura acționariatului a fost modificată de mai multe ori, însă Zajontz a deținut, o perioadă, aproape 40% din firmă și a fost administrator al acesteia până în aprilie 2023.
Din coleg de liceu, donator, apoi beneficiar indirect al unor contracte publice
Primul val de contracte a venit în 2021. ASSMB a semnat șase contracte cu Aegeria Business Consulting SRL, în valoare de 75.600 de lei fără TVA. Acestea vizau consultanță în digitalizarea mai multor spitale din rețeaua municipală: Colentina, Nicolae Malaxa, Carol Davila, Panait Sârbu și Dan Theodorescu. Valoarea cu TVA a acestor contracte se ridică la 89.364 de lei.
Ovidiu Simion Liliac Zajontz, fost coleg al lui Nicușor Dan la un liceu din Făgăraș, i-a oferit acestuia o donație de 10.000 de lei pentru campania din 2020. Informația apare în declarația de avere completată de edil la 16 iunie 2021, după ce a fost ales primar. Conform documentului, Nicușor Dan a primit în total sponsorizări de aproape 379.000 de lei de la 11 persoane fizice, suma fiind completată de deconturi din partea Autorității Electorale Permanente, care s-au ridicat la peste 445.000 de lei.
Așadar, după alegerile din 2020, în perioada 2021–2024, firma Aegeria Business Consulting SRL a primit 15 contracte prin atribuire directă, în valoare totală de peste 2,18 milioane de lei cu TVA, de la Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) și de la Societatea de Transport București (STB) SA. Toate contractele au fost încheiate fără licitație publică.
În 2021, ASSMB a semnat șase contracte cu firma respectivă pentru elaborarea de studii de fezabilitate privind digitalizarea unor spitale din Capitală, între care Spitalul Colentina, Spitalul Malaxa și Spitalul Dr. Carol Davila. Valoarea acestor servicii s-a ridicat la aproximativ 89.000 de lei cu TVA inclusă.
Tot în 2021, STB a încheiat patru contracte pentru achiziționarea de pachete software și echipamente IT, însumând aproximativ 638.000 de lei cu TVA. Printre obiectele contractelor s-au numărat licențe pentru proiectare asistată, servicii de instalare și pachete firewall.
Afaceri și în anii următori
În 2023 și 2024, colaborarea dintre companie și instituțiile din subordinea Primăriei a continuat. În aprilie 2024, ASSMB și STB au atribuit firmei două contracte identice, de câte 314.160 de lei fără TVA, pentru servicii de stocare de date pe servere rackabile. Totalul acestor două contracte a fost de aproape 748.000 de lei cu TVA.
În 2024, SC Aegeria Business Consulting SRL a încheiat și trei noi contracte cu STB, fără licitație. Este vorba despre furnizarea unui switch PoE pentru datacenter, o aplicație de tip helpdesk pentru ticketing și servicii de mentenanță antivirus pentru 1600 de terminale. Valoarea cumulată a acestor contracte a fost de 705.432 de lei cu TVA.
Astfel, în perioada 2021–2024, firma la care Ovidiu Zajontz a fost acționar și administrator a încheiat contracte directe în valoare totală de 2.180.458 de lei cu TVA cu două entități ale Primăriei București.
Precedentul Fritz: caz de conflict de interese pentru o situație mai puțin complexă
Comparativ, într-o situație similară, primarul USR de la Timișoara, Dominic Fritz, a fost declarat în conflict de interese de către Agenția Națională de Integritate (ANI). În 2020, Fritz a contractat un împrumut pentru campania sa electorală de la o persoană fizică. Ulterior, în calitate de edil, a susținut un act administrativ în beneficiul unei firme reprezentate de creditorul său.
ANI a constatat că primarul a încălcat prevederile Legii nr. 161/2003, precum și ale OUG 57/2019, articolul 228. Potrivit raportului ANI din 10 iulie 2024, „persoana evaluată a întocmit un act administrativ în folosul societății reprezentate de persoana fizică care i-a oferit un împrumut în campania electorală”, fapt care contravine regimului conflictului de interese în administrația publică.
În acel caz, suma împrumutată de Fritz a fost de 50.000 de lei, iar acțiunea sa a fost considerată suficient de relevantă pentru deschiderea unui dosar de evaluare.
Rămâne de văzut dacă instituțiile cu atribuții de verificare vor analiza și cazul legat de relația dintre Nicușor Dan și fostul său coleg de liceu, ale cărui afaceri cu instituțiile din subordinea Primăriei Generale au prosperat după donația electorală din 2020.