Adevărul despre moartea lui Aleksei Navalnîi: cauza reală a morții și când a murit, de fapt

6 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Daria Andries

Aleksei Navalnîi (47 de ani) a fost unul dintre cei mai controversați oameni din Rusia, militând împotriva regimului Putin. El era închis într-un penitenciar din Siberia, unde a și murit. Totuși, există controverse cu privire la cauza morții lui Aleksei Navalnîi și când a murit, de fapt.

Imagine galerie articol
Imagine galerie articol
Imagine galerie articol
Imagine galerie articol
Galerie imagini 1 / 4


  • Cert este că nici până la momentul scrierii acestui articol, familia opozantului rus nu a intrat în posesia trupului fără suflare.
  • Autoritățile ruse refuză să comunice unde se află cadavrul lui Aleksei Navalnîi și dacă i s-a făcut sau nu o autopsie, în ce condiții este ținut și de ce se întârzie cu predarea corpului neînsuflțit al opozantului rus.
  • Mama lui Aleksei Navalnîi, Liudmila (69), a încercat să ia trupul fără suflare pentru a-l pregăti pentru înmormântare, însă reprezentații penitenciarului au declarat că nu se mai află în posesia lor, trimițând-o la morga din Salekhard, unde nici acolo nu a fost de găsit.

Adevărul despre moartea lui Alexei Navalnîi. Ce a provocat moartea opozantului rus: cauza morții

Alexei Navalnîi a fost declarat mort vineri, 16 februarie, de către reprezentanții penitenciarului FKU IK-3, unde opozantul rus se afla din decembrie, pentru a ispăși o pedeapsă de 19 ani pentru „gesturi extremiste”.

Ulterior, au început protestele în Rusia pentru moartea suspectă a opozantului rus, Vladimir Putin fiind suspect pentru moartea lui Alexei Navalnîi, care era cel mai vocal lider împotriva regimului impus de președintele Federeației Ruse.

Potrivit informațiilor date de reprezentanții penitenciarului, Alexei Navalnîi s-a simțit rău după ce a fost scos la plimbare, după care a leșinat și și a murit. Medicii au ajuns rapid la fața locului, însă opozantul rus nu a răspuns resuscitărilor și a fost declarat mort. Cauza morții lui Alexei Navalnîi: moarte subită.

A doua teorie a morții lui Alexei Navalnîi este cea că i s-a provocat moartea. Atât avocații acestuia, cât și alți foști deținuți în penitenciarul unde opozantul rus era încarcerat, au declarat că foarte puțini condamnați supraviețuiau metodelor de tortură. Moartea era înceată, dar sigură. Despre cum erau torturați deținuții, inclusiv Alexei Navalnîi, am scris aici.

Avocații lui Alexei Navalnîi au declarat că acesta era dus des în camera de tortură, unde îndura frigul. De altfel, era bătut și ținut în frig, scos la plimbări în care era nevoit să stea și peste 40 de minute la -25 de grade. De curând, opozantul rus contactase și o infecție la plămâni pentru care nu era tratat corespunzător și slăbise șapte kilograme.

Cu toate astea, cu doar o zi înainte să moară, Alexei Navalnîi părea că este într-o stare bună și nu dădea semne că o să moară.

Potrivit SOTA, care citează două surse de rang înalt din cadrul Comitetului de Investigaţii, Alexei Navalnîi art fi fost „otrăvit lent în custodie încă din august pentru a-i provoca moartea”, iar cel care ar fi ajutat în acest sens ar fi fost Aleksandr Bastrîkin, care avea pică pe opozantul rus pentru teoriile sale împotriva lui Putin.

Când a murit Alexei Navalnîi: pe 15 sau pe 16 februarie, data declarată oficial?

Potrivit autorităților ruse, Alexei Navalnîi a murit pe 16 februarie, ora 14:17, ora locală (0917 GMT), în 16 februarie. Cu toate astea, nici până azi, 19 februarie, trupul opozantului rus nu a fost preluat de familie. Atât moartea, cât și ziua în care a murit Alexei Navalnîi sunt subiecte controversate.

Deși Serviciul Federal Penitenciar l-a declarat mort pe 16 februarie, există voci care spun că Alexei Navalnîi a murit mai devreme.

Un deținut al penitenciarului IK-3 „Lupul Polar” a făcut declarații despre situația din interiorul închisorii încă din 15 februarie. Bărbatul, care s-a păstrat sub protecția anonimatului, a spus că în incinta penitenciarului a început să existe o forfotă mare, iar gardienii au început mult mai devreme să facă turul de seară printre deținuți, situație care, de obicei, se întâmplă între 20:00 şi 20:30.

Deținutul anonim a mai spus că, ulterior, au fost zărite niște mașini care au intrat în incinta penitenciarului. Bărbatul a spus că nu a putut vedea ce fel de mașini erau, mai mult a auzit zgomotul din afară.

De altfel, o situație foarte suspectă a fost și în dimineața de 15 februarie, când securitatea a fost întărită și condamnații au fost închiși în barăci, cu mențiunea să nu facă zgomot sau să se miște.

Deținutul a mai declarat că pe 16 februarie a urmat o percheziție completă, au fost confiscate telefoane mobile, cărți, fierbătoare, dar și alte bunuri pe care condamnații le mai aveau.

Bărbatul a mai declarat că în penitenciar se aflase de moartea lui Aleksei Navalnîi chiar de dimineața, în jurul orei 10.00 ( ora 08.00, ora Moscovei).

Deținutul a mai declarat că la penitenciarul din Siberia au sosit mai multe autoturisme, în jurul orei 13:00, ora Moscovei.

  • oficiali de la IK-18 "Bufniţa polară" - o colonie penitenciară pentru condamnaţi pe viaţă
  • două mașini în care erau reprezentanți de la Labitnanghi - cel mai apropiat oraş de aşezarea din Harp -
  • un autoturism venit de la Salehard - capitala districtului autonom Iamalo-Neneţia, care „elaborau o poziţie comună în faţa comisiei de la Moscova.” Sosirea comisiei a venit în același timp cu răspândirea veștii că Aleksei Navalnîi a murit.
„Cred că Navalnîi a murit mult mai devreme decât ora anunţată. Cel mai probabil, încă de seara. Altfel, de ce a fost necesar să ne închidă bine în cazarmă, iar dimineaţa să organizeze un raid?”, a spus deţinutul.
„Încă de dimineaţă, atât 'stăpânul' (şeful coloniei), cât şi 'kum' (şeful părţii operaţionale a coloniei) umblau ca şi cum ar fi avut o pungă pe cap.”, scrie news.ro, care citează SOTA.Vision.
Ne găsești și aici: Google News Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine