1 iunie, evenimente marcante: asasinări, aniversări, dar și Ziua Copilului. Cum a fost omorât mareșalul Ion Antonescu

2 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Redacția actualitate.net

Sărbătoare! 1 iunie, cunoscută de mulți dintre noi drept Ziua Copilului, ziua în care cei mici sărbătoresc ziua internațională a copiilor, a fost, de-a lungul timpului, o zi cu multe evenimente, multe dintre ele marcante, sângeroase, dar și cu multe realizări. Haideți să vedem ce ne spune istoria despre ziua de 1 Iunie: evenimente, aniversări și alte întâmplări.

Ziua de 1 Iunie, marcată de evenimente importante în România, dar și în întreaga lume

La mulți ani, copii! La mulți ani de 1 Iunie, ziua internațională a copiilor. Foarte multe țări de pe globul pământesc sărbătoresc această zi specială pentru cei mici. Dacă sunteți interesați să aflați cum s-a ajuns ca 1 Iunie să fie sărbătorită de aproape toată lumea și cum se sărbătorește pe întreg mapamondul această zi, dați clic aici.

Evenimentele marcante, printre care asasinări, reușite importante din istoria României, dar și întâmplări sângeroase. Povestim ce s-a întâmplat și la nivel mondial.

Unul dintre cele mai importante evenimente care a avut loc în istorie de 1 Iunie a fost asasinarea împăratului roman Marcus Didius, în anul 193, chiar în palatul în care locuia.

De altfel, un eveniment important a fost pe 1 iunie și încoronarea reginei Anne Boleyn, care a avut loc în anul 1533, la palatul Westminster Abbey, zi marcată de o ceremonie fastuoasă.

În România, la Constanța, pe data de 1 iunie 1914 a avut loc vizita oficială a Țarului Nicolae al II-lea, care a venit însoțit de întreaga familie imperială rusă. Familia Regală din România s-a ocupat de șederea țarului și a membrilor familiei sale în România. A fost ultima vizită a Țarului Nicolae în afara Rusiei, înainte de asasinarea lui și a soției, plus cei cinci copii, de către bolșevici în 1918.

Asasinarea sângeroasă a mareșalului Ion Antonescu a avut loc tot pe 1 iunie, la 1946. În închisoarea Jilava din județul Ilfov și-a găsit sfârșitul prin împușcare, după ce regele Mihai I a semnat actul de trădare și acuzat de crime de război, ulterior deținut în Uniunea Sovietică și în final ucis. Aceeași condamnare au primit-o și Mihai Antonescu, Constantin Z. Vasiliu și Gheorghe Alexianu, împușcați tot la Jilava.

Un alt deces care a avut loc în această zi este cel al lui Papa Grigore al XVI-lea, pe 1 iunie 1846. Și prințul Amedeo, Duce de Aosta, parte din familia regală care a condus Italia între 1861 și 1946, a murit pe 1 iunie 2021, născut în 1943.

Tot pe 1 iunie sunt născuți scriitorul Mircea Cărtărescu, actrița de la Hollywood Marilyn Monroe, actorul Morgan Freeman, Tom Halland și scriitorul Nicolae Milescu-Spătarul.

Pe noi poți să ne urmărești pe Facebook și Instagram.

Ne găsești și aici: Google News Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine