De ce nu funcționează platforma de programare pentru vaccinare odată cu începerea etapei III de vaccinare?
Platforma unde românii se pot programa pentru vaccinare - programare.vaccinare-covid.gov.ro - are probleme tehnice odată cu începerea etapei 3 de vaccinare, astăzi 15 Martie 2021.
Valeriu Gheorghiță declara pentru Digi24.ro că platforma online a avut probleme tehnice și funcționează cu sincope însă STS lucrează intens pentru remediere.
„Sunt înscrise 77.000 de persoane... Este un lucru pe care l-am anticipat și care a fost anunțat în mod oficial pe site-ul platformei. E posibil să apară întârzieri în funcționlitatea platformei, având în vedere că se lucrează pe o platformă aflată în producție, existând riscul să apară aceste sincope în funcționare. Din acest motiv se lucrează în etape...
La acest moment este posibil să apară aceste disfuncționalități pentru că se lucrează pe o platformă aflată în producție, accesată de zeci de mii de utilizatori”, a spus Valeriu Gheorghiță.
La ora 13:00 platforma este indisponibilă la accesare.
De ce nu funcționează platforma de programare vaccinare?
Cu toate că STS aștepta un număr mare de utilizatori, așa cum era de așteptat odată cu deschiderea etapei 3 de vaccinare, platforma nu a reușit să față traficului ridicat și nu funcționează la această oră.
Tehnologia nu este un factor limitator dacă ne uităm la platforme care sunt accesate simultan de milioane de utilizatori fără probleme, în cazul de față fiind vorba direct de implementarea tehnologică a platformei de vaccinare de către Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS).
În general folosind o arhitectură software și hardware modernă și scalabilă, o platformă web poate deservi un număr ipotetic "infinit" de utilizatori simultani.
În telecomunicații și ingineria software, scalabilitatea este o proprietate a unui sistem care arată capacitatea acelui sistem de a suporta corect un volum mai mare de încărcare, sau de a permite mărirea sau extinderea sa în mod dinamic.
Atunci când un sistem nu este scalabil acesta are un număr limitat și fix de resurse și poate deservi un număr maxim static de utilizatori simultani.
În cazul platformei de programare pentru vaccin este posibil ca infrastructura folosită să aibă un număr limitat de resurse hardware(servere) la dispoziție sau alte deficiențe de tip arhitectural sau software ce nu permit scalabilitate.
În general atunci când sunt așteptați un număr ridicat de utilizatori platformele se pregătesc prin alocarea de resurse hardware adiționale pentru o perioadă de timp: Un exemplu ar fi retailerii online care în perioada evenimentelor de tip BlackFriday alocă un număr ridicat de servere pentru a putea deservi tot traficul generat.
Abordarea modernă a scalabilității se bazează în schimb pe sisteme de tip cloud computing (de tip intern sau extern) care alocă resurse platformelor/sistemelor în funcție de trafic.