Tu știi ce mănânci? Iată de unde poți lua cele mai bune ouă din România! Cum testezi un ou proaspăt și ce semnifică codul inscripționat pe ouă
Spune-mi ce mănânci, ca să-ți spun cum te simți. Însă cel mai bine ne putem exprima singuri în privința aceasta! Modul în care ne simțim este influențat și de stilul de viață, în special de alimentație. Așa că dacă mănânci ouă de la găini stresate, s-ar putea ca nici tu să nu fii, în timp, prea bine. Iată cele patru categorii de ouă despre care foarte puțini oameni știu, dar și motivele pentru care Uniunea Europeană a ales să le clasifice.
Poate vrei să citești și despre: Prețuri de Capitală, într-un oraș minier din Gorj. Cum arată apartamentele de peste 100 de mii de euro din Motru
Pe piața din România, în acest moment găsim patru categorii de ouă. Pentru fiecare categorie există o explicație. Astfel, pentru o viață sănătoasă, mâncați cât mai natural, iar dacă aveți bunici la țară, s-ar putea ca ouăle crescute de ei să fie alegerea potrivită. Iată și de ce!
Cea mai stresată pasăre este cea crescută în baterie, motiv pentru care producătorii țin să și enunțe pe ambalaj modul în care este crescută găina, tocmai pentru a face diferența.
categoria 0 - ouăle ecologice, organice sau bio, cum mai obișnuim să le spunem - provin de la găini crescute în aer liber și hrănite cu cereale ecologice, fără antibiotice sau alți aditivi. Pentru ca un produs să fie cu adevărat BIO, ECO sau organic, producătorul trebuie să pună pe ambalaj eticheta de produs ecologic UE, folosită de peste 10 ani.
categoria 1 - reprezintă ouăle provenite crescute tot la sol, însă care sunt hrănite cu furaje normale, nu BIO. (n.r. BIO - solul pe care sunt plantate legumele, fructele sau plantele nu este stropit cu îngrășământ chimic, insecticide sau pesticide chimice, ci doar cu substanțe naturale.).
categoria 2 - ouăle provenite de la păsări ținute în hale la sol, crescute fără lumină naturală.
categoria 3 - ouă provenite de la găini crescute în ferme avicole cu baterii
Testează ouăle: cum poți să-i dai seama dacă un ou e vechi sau proaspăt?
Din bătrâni se știu câteva trucuri pe care inclusiv producătorii de ouă le recomandă, pentru a testa prospețimea oului cumpărat. Astfel, dacă vrei să vezi dacă oul este vechi sau proaspăt, trebuie să le încerci astfel:
Pune apă într-un bol cât de cât adânc, o cană, oală sau ce ai la îndemână și vezi ce se întâmplă cu el. Dacă oul se ridică la suprafață, atunci este vechi. Dacă oul rămâne la fund, atunci este proaspăt și poate fi consumat în siguranță. Acest truc pentru testarea prospețimii oului este din moși strămoși, însă este recomandat chiar și în zilele noastre. De multe ori, data de pe ambalaj nu coincide cu realitatea.
Un alt truc interesant pentru a depista dacă oul este proaspăt sau nu este de a mișca oul în sus și în jos, iar dacă se aude ca și cum interiorul oului se mișcă, atunci nu e proaspăt. Dacă nu se aude nimic din interiorul oului în timp ce este zdruncinat, atunci oul e proaspăt.
Care sunt cele mai sănătoase ouă pentru consum?
Dacă vreți să mâncați autentic, 100% natural, așa cum am spus și mai sus, consumați ouă de la țară, ouă provenite de la găinile crescute în curte, în aer liber. Aceste găini, numite și găinile fericite, produc ouă naturale, sănătoase, pline de beneficii.
Printre cele mai sănătoase ouă se numără ouăle de la găini fericite, ouăle de prepeliță și ouăle de struț.
Un ou de țară are aproximativ 136 de calorii la 100% grame și 9% grăsimi. Aceste grăsimi sunt grăsimi sănătoase, nu găsim trans, adică cele nesănătoase, în ouăle crescute la țară.
Cum gătim ouăle? Cele mai sănătoase ouă gătite sunt cele fierte sau poșate, însă putem mânca ocazional și o omletă preparată cu un strop de ulei de măsline. aveți grijă însă la consum, un adult poate consum 5-6 ouă pe săptămână.
Ce semnifică codul inscripționat pe ouă?
Probabil că ați observat că pe ouăle din comerț este trecut un cod. Ce reprezintă acel cod inscripționat pe ouă? Ei bine, fiecare literă și cifră are o semnificație.
Prima cifră din codul inscripționat pe ou este 0 - și reprezintă calitatea oului, Poate 0/1/2/3, în funcție de categoria din care face parte oul, categorii specificate mai sus.
Urmează literele care specifică țara de proveniență a oului, în cazul nostru - RO. Dacă ouăle sunt aduse din altă țară, atunci vor exista inițialele țării respective.
După specificarea țării sunt menționate inițialele județului în care au fost crescute găinile producătoare de ouă. În galeria foto aveți câteva exemple de ouă din județe diferite.
După specificarea județului în care au fost produse ouăle urmează codul de identificare al oului.
Sub acest cod inscripționat pe ou este menționată data expirării, în cele mai multe cazuri.