Traian Băsescu cere demisia premierului României: „Poate asta îi reuşeşte. Guvernarea USL cu Ciolacu premier a adus România într-o criză multiplă”
Fostul preşedinte Traian Băsescu lansează un atac dur la adresa actualului guvern, acuzând multiple eşecuri care ar fi adus România într-o criză profundă. Într-o postare pe Facebook, acesta susţine că ţara este condusă fără viziune, iar singura soluţie ar fi demisia premierului.
Traian Băsescu critică virulent guvernarea actuală, afirmând că România se confruntă cu un haos generalizat, din cauza incapacităţii administraţiei conduse de Marcel Ciolacu. Potrivit fostului preşedinte, actuala coaliţie de guvernare a împins ţara într-o situaţie critică, afectând nu doar stabilitatea economică, ci şi relaţiile externe şi funcţionarea democratică a statului.
„Parcă nimeni nu conduce”, este fraza prin care Băsescu îşi începe intervenţia, sugerând că statul funcţionează în derivă, fără o direcţie clară.
Traian Băsescu, critici legate de economie, justiţie şi relaţii internaţionale
Traian Băsescu susţine că guvernul a acumulat o datorie publică uriaşă, în timp ce dobânzile la împrumuturi rămân la niveluri alarmante, iar inflaţia continuă să afecteze puterea de cumpărare a populaţiei. În plus, afirmă că reformele angajate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) au fost amânate, compromiţând angajamentele României faţă de Uniunea Europeană.
Conform datelor disponibile, datoria publică a României a atins 54,6% din PIB la sfârșitul anului 2024, o creștere semnificativă față de anii anteriori . În paralel, rata inflației a fost de 5% în februarie 2025, menținând o presiune constantă asupra puterii de cumpărare a populației.
Guvernul a solicitat renegocierea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) în martie 2025, ceea ce a dus la întârzieri în implementarea reformelor asumate . În acest context, agențiile de rating au reacționat: Fitch Ratings a menținut ratingul României la 'BBB-', dar cu perspectivă negativă.
Un raport al Civil Liberties Union for Europe a inclus România printre țările care subminează deliberat statul de drept . Anularea alegerilor prezidențiale din decembrie 2024 de către Curtea Constituțională, pe fondul acuzațiilor de interferență externă, a generat proteste masive și îngrijorări internaționale .
În ceea ce priveşte climatul juridic şi instituţional, fostul şef al statului susţine că evaluările internaţionale pun sub semnul întrebării statutul de stat de drept al României. Această percepţie, susţine el, ar fi agravată de eşecul guvernului de a organiza alegeri corecte, precum şi de anularea „ilegală” a alegerilor prezidenţiale din 2024, eveniment care ar fi generat un impact negativ la nivel internaţional, comparabil cu o „mineriadă”.
Pe plan extern, Traian Băsescu critică modul în care premierul Ciolacu a gestionat relaţia cu Statele Unite ale Americii. Fostul președinte al României afirmă că şeful Guvernului şi-ar fi asumat, în mod abuziv, dreptul de a trimite „emisari personali” în relaţia cu Washingtonul, descrişi drept persoane nepotrivite, dar „specializate în petreceri cu ştaif”.
Premierul Ciolacu a declarat că dorește ca SUA să devină principalul partener non-UE al României . Cu toate acestea, modul în care au fost gestionate relațiile diplomatice a ridicat semne de întrebare cu privire la eficiența și transparența acestora.
Traian Băsescu, apel la demisie către Ciolacu
Traian Băsescu afirmă că singura acţiune responsabilă pe care premierul Marcel Ciolacu o mai poate întreprinde este să demisioneze. „Poate asta îi reuşeşte”, conchide fostul preşedinte, cu referire la ideea că actualul prim-ministru nu ar fi dus la bun sfârşit alte sarcini importante.
Mesajul transmis de Băsescu survine într-un context politic tensionat, cu mai puţin de două luni înaintea alegerilor locale şi europarlamentare. Criticile sale par să ţintească atât lipsa de eficienţă a actualului guvern, cât şi modul netransparent în care sunt gestionate deciziile politice majore.
Traian Băsescu nu a oferit soluţii concrete în mesajul său, dar tonul general este unul de condamnare totală a modului în care actuala putere gestionează problemele ţării. Fostul preşedinte se alătură astfel vocilor care solicită o schimbare rapidă în fruntea Guvernului.