The Asunta Case - serialul cutremurător de pe Netflix. Ce s-a întâmplat în realitate?

Publicat:
3 minute
Autor: Redacția

Cazul tragic al Asuntei Basterra Porto, o fetiță de 12 ani din Santiago de Compostela, Spania, a șocat și a captat atenția presei internaționale. Detaliile oribile ale morții sale în septembrie 2013 și procesul ulterior al părinților ei au inspirat acum un serial de șase episoade pe Netflix intitulat "Cazul Asunta", care încearcă să exploreze mai profund evenimentele misterioase și înfricoșătoare care au dus la moartea prematură a acesteia.

Ce s-a întâmplat cu Asunta Basterra Porto

Asunta Basterra Porto a fost un copil adoptat de către Rosario Porto (mama), avocat, și Alfonso Basterra (tata).

Descrisă ca fiind extrem de inteligentă și talentată, în special la balet și vioară, Asunta părea să ducă o viață privilegiată.

Ancheta privind moartea Asuntei a început pe 21 septembrie 2013, când corpul ei neînsuflețit a fost găsit pe un drum rural izolat lângă Teo, aproape de casa de vacanță a familiei.

Autopsia a dezvăluit că fusese sedată cu o doză mare de lorazepam, un tranchilizant, pe o perioadă lungă de timp, și ulterior sufocată.


Descoperirea corpului Asuntei a dus imediat la suspiciuni asupra părinților ei. Dovezile s-au acumulat rapid, desenând un tablou tulburător.

Investigatorii au găsit urme de lorazepam în sticlele din casa familiei și au descoperit că Rosario cumpărase medicamentul în cantități mari.

Înregistrările camerelor de securitate și înregistrările apelurilor de pe telefonul mobil au contrazis alibiurile inițiale ale părinților, plasându-i în locații critice legate de crimă.


În câteva zile, ambii părinți au fost arestați. Atât scrutinul public, cât și cel mediatic s-au intensificat pe măsură ce detalii sordide au ieșit la iveală. În mod notabil, însemnările din jurnalul Asuntei și desenele acesteia indicau o viață de frică și posibil abuz, contrar imaginii publice menținute de Rosario și Alfonso.


Scenariile prezentate în instanță

În timpul procesului, au fost prezentate mai multe scenarii de către acuzare și apărare, încercând să explice motivul din spatele unui act atât de odios.

Acuzarea a susținut că Asunta a fost drogată și ucisă ca parte a unui plan diabolic al părinților ei, posibil din motive financiare sau dintr-un motiv psihologic pervers. Ei au subliniat polița de asigurare de viață substanțială pe numele Asuntei, cu Rosario ca beneficiar.


Apărarea, pe de altă parte, i-a descris pe Rosario și Alfonso ca fiind părinți îndurerați, acuzați pe nedrept, sugerând că dovezile erau circumstanțiale și că nu exista un motiv clar. Ei au propus că cuplul a fost înscenat sau că a fost implicată o terță parte necunoscută, evidențiind inconsistențele din mărturiile martorilor și erorile procedurale din anchetă.


Rezultatul procesului


După un proces extrem de mediatizat și emoționant, ambii părinți au fost găsiți vinovați de crimă în 2015. Instanța i-a condamnat la 18 ani de închisoare fiecare, concluzionând că, într-adevăr, conspiraseră pentru a-și ucide propria fiică. Verdictul a fost susținut de probele forensice copleșitoare și de modelul de comportament care a precedat moartea Asuntei.

Cazul a ridicat numeroase întrebări despre protecția copilului, eficacitatea serviciilor sociale și profilurile psihologice ale părinților care își rănesc copiii. Procedurile judiciare au fost analizate meticulos, mulți experți legali comentând despre provocările dovedirii unui caz atât de complex în instanță.



Urmărește-ne pe Google News

Ne găsești și aici: Google Play

Mai multe pentru tine