Suferința dusă de Mirabela Grădinaru în umbra lui Nicușor Dan. Cum a fost băgată în dubă și dusă la Poliție VIDEO

Publicat:
7 minute

A trăit lângă el în anii în care matematica era pasiune, iar activismul devenea misiune. L-a văzut muncind 14 ore pe zi, l-a urmat la proteste și în instanțe, a fost arestată cu el și s-a temut că va rămâne cu datorii uriașe pentru curajul de a lupta împotriva sistemului. Mirabela Grădinaru, partenera de viață a lui Nicușor Dan, oferă o confesiune rară despre omul din spatele cifrelor și protestelor.

Nicușor Dan și Mirabela Grădinaru

Încă de la primele întâlniri, Nicușor Dan a surprins-o cu gesturi neobișnuite pe Mirabela Grădinaru. Nu fusese niciodată invitată la un meci de hockey până atunci. A fost prima și ultima dată, dar ulterior a urmat-o o avalanșă de meciuri de fotbal, mai ales când echipa Vasluiului venea în București.

Cum a cucerit-o Nicușor Dan pe Mirabela Grădinaru. Viața alături de el, o aventură

„Era foarte exotic. De ce exotic? Și acum mi-aduc aminte că asta m-a fascinat. Avea părul foarte creț și mare. Avea propriul dans, dar în același timp foarte profund. Cu foarte, foarte mult bun simț. M-a impresionat când m-a sunat după câteva zile și m-a invitat la un match de pochei. Nu mai pot să sunt invitată până atunci. Aveam invitație la teatru, la cofetării. N-am văzut match de pochei până acum. Dar atunci a fost primul și ultimul între timp că după aceea am mai post la meciuri de fotbal, la multe meciuri de fotbal.

Ce pot să spun este că de câte ori de venea Vaslui să joace în București, mă ducea la fotbal și mergeam în peluza celor de la echipa. Da, domnul Porumboiu a avut un să spunem că, în perioada dânsului, cât timp a fost cel care a sponsorizat echipa, Vasluiului a avut rezultate, dar ulterior, între timp, am dispărut de pe gardă.

Recunosc că mă raportez când spun acasă la Vaslui. Acasă, pentru mine, reprezintă Vasluiul. Acasă este și București pentru că aici sunt copiii, s-au născut cei doi copii, dar da, mă simt, mă bucur că de fiecare dată când ajung acolo și când vizitez casele bunicilor, din nefericire nu mai au plecat aproape toți.

Nu, în acel moment lucra, făcea matematică, foarte multă, foarte multă matematică. De atunci m-a fascinat puterea lui de muncă, adică lucra și 14 ore pe zi, abrăbene întrerupt. Și avea școala superioară din București, o școală pe care el a împreună cu alți colegi au fondat-o.

Astfel încât să rămână, erau studenți care aveau rezultate foarte bune și poate nu aveau posibilități financiare ca să poată să-și continue studiile în străinătate cu profesori cunoscuți și această școală aducea profesori de talie internaţională în România şi erau studenţi foarte buni din România care urmeau cursuri de masterat.

Pentru mine matematica e chineză. Bineînțeles că în vacanțele, în concediile pe care le petreceam, împreună în vamă, trei săptămâni, făcea matematică și cu mine, bineînțeles, la nivelul meu, nu la nivelul lui și îmi preda tot fel de formule matematice și mai făceam.

Mirabela Grădinaru despre momentul în care a început implicarea civică

În implicarea civică, în 2007, cred că au fost primele proteste, blocuri de sticlă în fața ATN-ului pentru care Videanu semnase autorizații, ulterior Catedrala Plața și au fost mai multe ONG-uri care s-au unit, au creat platforma pentru București.

Ulterior și-a dat seama că nu sunt suficiente doar aceste proteste și că e nevoie de o asociație non-guvernamentală care să meargă în instanță și să poată să se lupte pe autoritățile care semnau tot felul de autorizații ilegale.

Știu că într-o zi m-a întrebat, uite, eu mă gândesc să înființez o organizație nouă guvernamentală, Asociația Salvați București, ai vrea să fondăm împreună asociația? Și zic, da, de ce nu? Și așa am fondat asociația în 2008

Și după aceea a început Roșia Montană, acolo o altă luptă. A fost o luptă destul de lungă. Erau procese la Buzău, la Cluj, l-a Suceava. Pleca de la București de seara, a doua zi avea procesul. Scria toate concluziile, el le scria. Eu nu înțelegeam, că a terminat matematica. Dar avea cărțile de Drept, și acum poate să-și ia examenul și să intre în Barou. Dar sunt sigură că ar intra fără probleme.

Nicușor este un om care trăiește cu foarte puțin, adică nu, niciodată partea asta materială nu a reprezentat un interes sau o prioritate, nu a fost o prioritate pentru el și nu avea nicio problemă să plece noaptea să doarme la cușetă, adică să nu meargă pe o zi înainte să-și ia o cameră la hotel.

Mirabela Grădinaru, despre momentul în care a fost dusă la Poliție cu duba de la protest

Pe mine m-a fascinat capacitatea lui, de fapt, generozitatea lui și faptul că pentru a păstra, pentru a lupta și a păstra identitatea culturală a fost dispus să facă aceste eforturi, nu numai să renunță la matematică, pentru că erau orele de matematică pe care nu se mai bucura de matematică, ci pur și simplu și toate aceste cheltuieli pe care ....

Au fost momente în care am fost băgată în dubă cu el. Sunt părinții speriați, deci toate neamurile din Vaslui erau pe telefon. Ce s-a întâmplat? Când m-au văzut la televizor. Și adevărul este că de câte ori se întâmplau lucruri și eram în preajma lui. Niciodată, niciodată nu mi-a fost frică pentru că știam că el o să mă apere și o să rezolve. Dacă nu știa atunci, cu siguranță ar fi, adică urmă să găsească soluții. Dar știind că cât de bine cunoaște legislația, eram convinsă că nu ar face ceva ce îmi pare încălzit, adică să încalce legea și să ulterior să (...)

Am fost dusă cu duba și apoi am dat declarații pe la Poliție. Ne-au pus în săli diferit, adică era așa, a fost destul de (...) Era ca în filme, cumva. Păi, noi fiind nevinovați, am spus adevărul fiecare și adevărul a fost același.

Aceste proteste pentru că mai ales când vorbim despre partea asta urbanistică, pentru casele vechi, casele cu o arhitectură deosebită și din zonele protejate, nu erau proteste foarte mari.

La Roșia Montană, acolo au fost oameni de foarte, foarte mare calitate și da, erau și altfel de personaje, dar dacă nu intrai în cercul respectiv, nu aveai de ce să-ți faci griji.

Am un proces, auzi? Pe numele meu de 600 de mii de euro sau nu știu cât mi-au cerut pagubă pe persoană fizică și inițial când l-am primit m-am speriat. Și am zis, cât ani va trebui să lucrez ca să plătesc suma asta.

S-au spus foarte mult în mediul online și la televizor în ceea ce privește pe Nicușor și, mai ales când au început să-l atace, eram foarte mâhnită și supărată și spuneam, dar de ce ar spune toate chestiile astea? Nu ar trebui să verifice informația înainte să pună tot felul de etichete, dar între timp m-am obișnuit.

Deci există foarte multă manipulare și nu știu, pentru mine definiția jurnalistului în momentul în care vii cu o informație, știam că trebuie verificată ce puțin trei surse înainte de a o da pe post și cu atât mai mult dacă mai știi că mai este și falsă.

Urmărește-ne pe Google News

Ne găsești și aici: Google Play

Mai multe pentru tine