Percheziții de amploare la preotul Ciprian Mega, acuzat că și-ar fi incendiat singur mașina. Polițiștii au descins la o zi după ce părintele și-a reluat activitatea în biserică VIDEO

Publicat:
9 minute

Părintele Ciprian Mega se află într-un scandal de amploare, fiind acuzat de terțe persoane că și-ar fi incendiat singur mașina pentru a atrage atenția asupra situației sale. Între preot și Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei există o tensiune de mai multe luni, oficialii acuzându-l că ar fi pro-rus și a fost suspendat timp de 30 de zile de la slujirea în biserică. La o zi după ce a revenit printre enoriași, părintele Ciprian Mega a fost „vizitat” polițiștii bihoreni.

Foto/Facebook/ Mașina incendiată a preotului Ciprian Mega (dreapta)

Pe 6 februarie, preotul Ciprian Mega a anunțat pe social media că mașina sa a fost incendiată, însă nu dorește să facă acuzații nefondate și că o anchetă în acest sens există, ceea ce va stabili vinovații.

Părintele Ciprian Mega nu este la prima situație alarmantă pe care o trăiește în ultimele luni. Pe 14 ianuarie, Biserica Ortodoxă Română l-a suspendat pe preot pentru o perioadă de 30 de zile, după ce Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei l-a acuzat că ar fi un „cal troian” al Rusiei în BOR.

Duminică, 16 februarie, părintele Ciprian Mega și-a reluat activitatea printre enoriași și a ținut slujba de duminică. Pe Facebook, preotul a postat înregistrarea de la liturghie.

Luni, la primele ore, polițiștii din Bihor au descins la casa părintelui Ciprian Mega și a altor persoane pentru a găsi dovezi în ceea ce privește incendierea autoturismului. Preotul ar fi acuzat că și-ar fi incendiat singur mașina.

Preotul Ciprian Mega, acuzat că este pro-rus de Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei

Cu toate că nu există dovezi palpabile, sau cel puțin care să fie făcute publice, preotul Ciprian Maga a fost acuzat că este pro-rus de către Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei și s-a încercat înlăturarea sa din cadrul BOR.

Părintele Ciprian Mega a fost acuzat că este „calul troian” al Rusiei în BOR.

Ciprian Mega, Facebook, 20 ianurie: „Răspuns comunicatului Episcopiei Oradiei

Am citit, mai devreme, comunicatul Episcopiei Oradiei în ceea ce mă privește, inserat în articolul publicat, pe această temă, de ziarul “Bihoreanul”. Autorul, nimeni altul decât consilierul iubit al episcopului Sofronie, nu reușește să strecoare absolut niciun adevăr, deși chestiunile de bază le avea la îndemână. Pare scris de un propagandist.

Sunt dispus să răspund oricărei nelămuriri rezonabile, dar nu pot intra în discuții fanteziste, pornite de oameni disperați, care au pierdut proprietatea cuvintelor.Fac, totuși, câteva precizări:- nu m-am opus niciodată verificării financiar-contabile a parohiei.

Dimpotrivă, am solicitat, în repetate rânduri, să duc actele la control, întrucât sunt un om disciplinat. De fiecare dată, mi s-a răspuns că nu există “binecuvântarea Chiriarhului” pentru a controla gestiunile parohiilor din Oradea. Dovadă stă faptul că, de la instalarea episcopului Sofronie, până în prezent, a fost controlată o singură parohie, și aceea întâmplător, întrucât preotul paroh a cerut explicit acest lucru înainte să se pensioneze.Rog Patriarhia Română să delege o comisie de audit pentru Parohia “Sf. Spiridon”, persoane independente de Episcopia Oradiei și de interesele episcopului. Doresc să transmitem live acest audit, având convingerea că enoria noastră este un model pentru oricare comunitate ortodoxă, construind o biserică monumentală, în răstimp scurt, fără finanțare de la stat, ci doar cu ajutorul credincioșilor.

Cinstea de a lucra cu devotament în slujba Bisericii se transformă în semn de întrebare pentru oamenii corupți. De aceea, am solicitat Secretariatului de Stat pentru Culte și celorlalte instituții ale Statului listele cu finanțări oferite Episcopiei Oradiei. Unor acuzații aberante, voi răspunde cu evidențe scriptice.

Au existat și taxe absurde, pe care le-am declinat.- nu am primit nicio scrisoare/înstiințare/somație de la Episcopie, cu excepția “dojanei arhierești”, care mi-a fost înmânată personal. Despre “oprirea de la slujire”, am aflat de la alții, care fuseseră înștiințați printr-un mesaj.

Decizia este necanonică, nestatutară, ilegală.- conștientizez că opiniile mele au supărat, de-a lungul vremii, încât a venit momentul pentru a li se oferi satisfacție celor pe care i-am deranjat. În mod evident, execuția mea a început. E greu, dar facă-se voia Ta, Doamne!

Sunt acuzat, literalmente, că nu-mi slujesc Biserica și Țara. Învinuirile sunt, cronologic: un roman scris la 19 ani, de care eu însumi am uitat, construirea bisericii românești din Cipru, trei filme de autor, construirea bisericii “Sf. Spiridon” din Oradea, anumite intervenții în spațiul public. Toate, fără excepție, au fost, în dreptul lor, lucrări făcute împotriva curentului. Așa am înțeles eu să-mi slujesc Biserica și, cât am putut, să-mi iubesc Țara.

Pr. Ciprian Megaparoh și ctitor al bisericii “Sf. Spiridon” din Oradea

Ciprian Mega, Facebook, 24 ianuarie 2025: „Întrucât Episcopia Oradiei, prin vocea vicarului eparhial, a declarat ieri, 23 ianuarie 2025, că am slujit la Moscova, cu ocazia participării la cele două ediții ale Festivalului de Film, 2022 și 2024, fără cunoștința Patriarhiei Române, precizez că Părintele Patriarh a fost permanent și corect informat despre activitatea mea.”

Ciprian Mega, Facebook, 25 ianaurie 2025:În declarațiile publice ale Episcopiei Oradiei la adresa mea, am fost acuzat că nu am plătit niciodată (!!!) Trinitas, abonamente, tipărituri, că nu am organizat colectă FCM, că nu am plătit fondul “Filantropia”.

Ba le-am plătit chiar pe toate și acesta nu este, nicidecum, un motiv de mândrie! Am achitat chiar și FPE, taxă despre care, încă, nu știu încotro se-ndreaptă.Dacă aveți răbdare, găsiți mai jos documentele de plată pentru astfel de taxe. Parcurgând evidențele contabile ale Parohiei, indexate în șapte cutii, realizez că birurile impuse sunt incredibil de mari.

În felul acesta, prin acuzațiile total mincinoase pe care iresponsabilul episcop mi le aduce, se creează un moment de luciditate în societatea românească. Iată, dovada taxelor de protecție, pe care un preot paroh, cu biserică în construcție, este obligat să le plătească Centrului Eparhial.În aceste condiții, Preafericite Părinte Patriarh, știind că unii dintre colaboratorii Preafericirii Voastre urmăresc această pagină, sper că înțelegeți de ce astăzi, 25 ianuarie 2025, după ce, împreună cu Consiliul Parohial, am luat hotărârea de a contracta o firmă de audit pentru Parohia noastră, am predat întreaga evidență contabilă uneia dintre cele mai cunoscute companii de profil. După ce voi dezminți, pas cu pas, toate acuzațiile, în condițiile în care, pentru activitatea mea în Biserică, dacă nu am fost premiat, măcar nu trebuia să fiu pedepsit, Vă voi ruga, Părinte Patriarh, să dispuneți un control psihiatric Chiriarhului Eparhiei Oradiei.

Veți vedea că acest om suferind nu are capacitatea de a semna documente care să afecteze viețile altor persoane, liniștea familiilor, pacea parohiilor.Și o întrebare pentru economiști: conform legislației, pe ștatele de plată pot apărea rețineri (taxe protopopești, protocol, Filantropia, FPE, Trinitas, abonamente, tipărituri etc)?”

Urmărește-ne pe Google News

Ne găsești și aici: Google Play

Mai multe pentru tine