Ninsorile pun stăpânire pe drumurile din România. Circulație blocată. Harta zonelor afectate

Publicat:
5 minute
Autor: Redacția

Mai multe localități din țară se confruntă cu avertizări meteorologice de cod galben și portocaliu pentru ninsori, dar și pentru viscol. Zăpada a blocat mai multe șosele, iar vântul puternic pune în pericol circulația.

Mai multe drumuri au fost blocate din cauza zăpezilor

Ninsori și Viscol în Zona de Munte, dar și în alte orașe ale țării

Astăzi, 18 noiembrie, a fost emis cod de ninsori și viscol, plus o avertizare de intensificări ale vântului. Meteorologii au emis avertizări de cod galben și cod portocaliu, valabile până mâine dimineață, 19 noiembrie, în special în zona de munte. Situația este critică în unele zone, cu mașini blocate și drumuri acoperite de zăpadă.

Ninsorile vor fi mai intense în zona montană și predominant în cea mai mare parte a Moldovei și în sud-estul Transilvaniei, unde se va depune un strat consistent de zăpadă.

În Dobrogea și Muntenia se așteaptă ploi și, trecător, în noaptea de sâmbătă spre duminică, lapoviță și ninsoare în arii restrânse. Vântul va prezenta intensificări în sud-vest, est și sud-est, cu viteze de 55 – 65 km/h. În Subcarpații Moldovei și de Curbură, precum și în zonele de munte, se vor înregistra temporar condiții de viscol, iar rafalele vor depăși 60 – 80 km/h.

Harta zonelor afectate de ninsori și viscol - cod galben și portocaliu

Localitatea suceveană Păltinoasa se confruntă cu probleme serioase pe DN 17 din cauza zăpezii consistente depuse pe carosabil. Centrul Infotrafic a transmis că mai multe autovehicule au rămas blocate pe acest tronson de drum. Aceasta nu este, însă, singura zonă afectată de ninsori și viscol. Drumarii sunt în alertă și în județele Iași, Cluj, Sălaj, Bihor sau Satu Mare.

ANM a emis avertizări meteo de cod galben pentru ninsori și vânt, valabile începând de azi, de la ora 8:00, până duminică, la ora 10:00, în jumătatea estică a teritoriului și la munte. Aceste avertizări prevăd precipitații însemnate cantitativ, local de 25 – 35 l/mp și izolat de peste 50 l/mp.

În restul județelor din regiunea de nord-est se înregistrează ploi slabe, cu lapoviță în unele zone. Temperaturile variază între -2 și +6°C. Pentru a asigura circulația pe drumurile naționale, autoritățile acționează cu un efectiv de 54 de autoutilaje echipate cu lame și material antiderapant.

Coduri de avertizare meteo

Codul galben de ninsori și vânt este valabil de sâmbătă, ora 8:00, până duminică, ora 10:00. Codul portocaliu de vânt și viscol începe de sâmbătă, de la ora 14:00, și ține până duminică, ora 10:00.

Un al doilea cod portocaliu, de această dată pentru intensificări ale vântului, va fi valabil de la ora 18:00 până duminică, la ora 10:00, în sudul Moldovei, estul Munteniei, Dobrogea și bazinul vestic al Mării Negre. În aceste zone, vântul va sufla cu rafale în general de 85 – 90 km/h, iar în Dobrogea de peste 100 km/h.

Ninsori și în Capitală

Bucureștiul nu scapă de vremea rea. Potrivit prognozei speciale pentru Capitală emise vineri, 17 noiembrie, de Administrația Națională de Meteorologie, care începe sâmbătă spre duminică, cu precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare.

Sâmbătă, cerul va fi noros și va ploua, cu cantități de apă de 15 – 20 l/mp. În a doua parte a nopții, se așteaptă precipitații și sub formă de lapoviță și ninsoare. Vântul va avea intensificări mai ales seara și noaptea, cu rafale de 50 – 55 km/h. Temperatura maximă va fi în jurul valorii de 9 grade, iar temperatura minimă se va situa între 2 și 3 grade.

Codurile galben și portocaliu pentru ninsori și viscol pun în dificultate circulația pe drumurile din jumătate din țară. Autoritățile intervin, unde este cazul, pentru deszăpezire, mai ales pe drumurile naționale, unde se circulă mai des.

Șoferii sunt îndrumați să fie precauți și să urmărească actualizările meteorologice pentru a evita situațiile periculoase în trafic.



Urmărește-ne pe Google News

Ne găsești și aici: Google Play

Mai multe pentru tine