Nicușor Dan, acuzat de CSM că blochează numirea și eliberarea a 50 de judecători: „O situație fără precedent”

Publicat:
3 minute

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) îl acuză public pe președintele Nicușor Dan că tergiversează în mod inexplicabil numirea și eliberarea din funcție a zeci de judecători. Într-o scrisoare deschisă transmisă Administrației Prezidențiale, CSM vorbește despre o criză fără precedent care afectează funcționarea instanțelor din România.

Nicușor Dan

Blocaj instituțional fără precedent între CSM și Administrația Prezidențială

Președintele României, Nicușor Dan, este acuzat de către Consiliul Superior al Magistraturii că nu dă curs propunerilor de numire și de eliberare din funcție a judecătorilor transmise oficial de instituție. Într-o scrisoare deschisă semnată de președinta CSM, Elena Costache, se arată că de la începutul mandatului său, Nicușor Dan a primit 51 de astfel de propuneri, însă doar una a fost soluționată — și aceea în cazul unui judecător care nu mai putea activa legal, întrucât a atins vârsta de pensionare obligatorie de 70 de ani.

„În concret, în această perioadă au fost comunicate Administrației Prezidențiale 29 de propuneri de eliberare din funcția de judecător și 22 de propuneri de numire în această funcție”, notează CSM, evidențiind că, în restul cazurilor, procedurile au fost complet ignorate de Președinție, fără nicio explicație oficială.

Scrisoarea arată că această atitudine reprezintă „o situație fără precedent în raporturile interinstituționale cu Administrația Prezidențială”, generând efecte negative directe asupra activității instanțelor de judecată din România.


Instanțele de judecată, afectate grav: posturi blocate și activitate întârziată

Prin nerespectarea cursului legal al procedurilor, funcționarea normală a sistemului judiciar este serios afectată. CSM atrage atenția că judecătorii pentru care s-a propus eliberarea din funcție nu mai pot participa la ședințele de judecată, iar până la emiterea decretului de eliberare, posturile acestora nu pot fi ocupate de alți magistrați.

„Activitatea instanțelor este afectată și prin întârzierea numirii în funcție a persoanelor propuse de Consiliul Superior al Magistraturii, în condițiile în care sunt bine cunoscute dificultățile cu care se confruntă instanțele judecătorești din perspectiva resurselor umane”, se arată în scrisoare.

Totodată, este menționat faptul că sunt încălcate drepturile persoanelor implicate — fie că este vorba despre cei care așteaptă să fie eliberați din funcție, fie despre cei care au fost propuși pentru numire. Potrivit CSM, aceste persoane au o așteptare legitimă privind parcurgerea firească a procedurilor legale, însă aceasta este „complet ignorată, fără niciun fel de explicație”, deși toate condițiile prevăzute de lege au fost îndeplinite.


CSM cere explicații și măsuri urgente de la Nicușor Dan

În finalul scrisorii, Consiliul Superior al Magistraturii solicită președintelui Nicușor Dan să ia măsurile necesare pentru finalizarea procedurilor blocate. Este pentru prima oară când o astfel de tensiune între Președinție și CSM este exprimată public în termeni atât de direcți, mai ales pe fondul problemelor cronice de personal din sistemul judiciar românesc.

Deocamdată, Administrația Prezidențială nu a oferit niciun punct de vedere oficial cu privire la acuzațiile lansate de CSM.

Această situație adâncește incertitudinea privind colaborarea dintre principalele instituții ale statului, într-un moment în care sistemul de justiție se confruntă deja cu un deficit sever de personal și un număr tot mai mare de procese aflate pe rol.

Urmărește-ne pe Google News

Ne găsești și aici: Google Play

Mai multe pentru tine