Nepotul lui Marcel Ciolacu, afaceri cu statul. Firmele lui Mihai Cristian Ciolacu, cu zero cifră de afaceri, pe lista cu finanțări prin PNRR

Publicat:
5 minute

Nepotul liderului PSD Marcel Ciolacu a încheiat un acord de vânzare a două proiecte de parcuri fotovoltaice către o firmă deținută de un mogul din Cehia. Firmele administrate de Mihai Cristian Ciolacu, pentru care a solicitat finanțări din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), au fost înființate în 2022 și au avut zero cifra de afaceri.

Nepotul lui Marcel Ciolacu, afaceri cu statul prin Transelectrica și finanțări PNRR

Ce afaceri cu statul are nepotul lui Marcel Ciolacu. Mihai a vândut proiectele finanțate parțial de PNRR către un afacerist ceh

Cele două parcuri fotovoltaice sunt parte a unei inițiative mai largi de promovare a energiei verzi în România. Fiecare dintre aceste proiecte are capacitatea de a genera o cantitate semnificativă de energie electrică, contribuind astfel la obiectivele de tranziție energetică ale țării. Nepotul lui Marcel Ciolacu a lucrat pentru a obține finanțări din PNRR, care prevede alocarea de fonduri pentru dezvoltarea de proiecte sustenabile și reducerea emisiilor de carbon.

Mihai Cristian Ciolacu a înființat două firme în 2022, cu zero cifra de afaceri, conform Registrului Comerțului, însă acest lucru nu l-a împiedicat să obțină avizele tehnice de racordare (ATR) la rețeaua transportatorului național de energie de la Transelectrica, în martie 2023.

La o lună distanță, mai exact în mai 2023, firmele deținute de nepotul lui Marcel Ciolacu se regăseau pe listele cu finanțări prin PNRR, pentru două proiecte de parcuri fotovoltaice și stocare a energiei.

Un an mai târziu, Mihai Cristian Ciolacu a vândut cele două proiecte de mare anvergură către Premier Energy Group, companie controlată de către afaceristul ceh Jiří Šmejc prin Emma Capital.

Potrivit HotNews, „A fost semnat acord prealabil” pentru achiziția a două proiecte fotovoltaice din județul Buzău, fără ca „Premier Energy” să specifice de la cine le-a cumpărat.

Contactat în 2023 de G4Media, Marcel Ciolacu a declarat că „de câțiva ani, cu un prieten de-al lui, încearcă să construiască această afacere. M-a întrebat când s-a apucat. Nu este nimic ilegal, i-am spus că nu are de ce să se ferească sau să păcălească făcând pe numele altuia. Eu niciodată nu am intervenit sau am dat telefon să intervin pentru el undeva. Dacă se dovedește așa ceva, plec din funcție. Știu că a muncit și muncește foarte mult.”, a declarat premierul Marcel Ciolacu, la vremea respectivă, pentru sursa citată.

Cristian Mihai Ciolacu a declarat, în replică, că premierul Marcel Ciolacu „nu a fost implicat și nu are nicio legătura cu acest proiect”, după care a explicat și cum a dat naștere afacerii care a primit atât fonduri de la PNRR, cât și avize de la Transelectrica.

„Partenera mea avea terenul și diverse firme au căutat-o pentru a obține superficie (cale de acces n.r.) pe ele. Așa mi-a venit ideea să facem noi proiectele, după ce am citit modelul de contract de superficie.”

Nepotul lui Marcel Ciolacu a declarat pentru sursa citată că banii provin din „cofinanțare de la bancă, fresh equity PNRR aproximativ 35%, garanțiile vor fi parcurile și contract PPA (Power Purchase Agreements/înțelegeri cu consumatori care doresc să achiziționeze electricitate din surse regenerabile n.r.) pe 5 ani.”

În septembrie 2023, Economedia.ro a scris că două firme deținute 50% de către Mihai Cristian Ciolacu au cerut ajutor de la stat suma de peste 110 milioane lei din fonduri PNRR pentru producția de energie eoliană și solară, pentru a construi, până la 31 decembrie 2025, două parcuri fotovoltaice în comuna Stâlpu, județul Buzău, pe un teren de aproximativ 90 de hectare.

Cele două firme înființate în 2022, Solar Energy Production și Development Power Solar Energy, aveau zero cifră de afaceri, niciun angajat și pierderi de 365.488 lei, respectiv 336.810 lei.

Însă potrivit Ghidului Solicitantului elaborat de Ministerul Economiei, firmele nou înființate pot cere și primi ajutor prin PNRR.

Firma de stat Transelectrica, condusă de Ștefăniță Munteanu, consilier județean PSD Buzău și apropiat al lui Cristian Mihai Ciolacu, a aprobat avizele tehnice de racordare (ATR) la rețeaua transportatorului național de energie pentru una dintre firme.

Ștefăniță Munteanu (stânga) și ”Mitză” Cristian Mihai Ciolacu, nepotul premierului (dreapta) Cei doi se aflau la Palatul Parlamentului pe 31 decembrie 2019, la petrecerea de Revelion cu tematica anilor 1920. Sursa foto: Facebook

Notă de redacție

Jiří Šmejc este un om de afaceri și investitor ceh de succes, cunoscut pentru diversitatea investițiilor sale și influența în sectorul financiar european. Cariera sa impresionantă și portofoliul său vast îl plasează printre cei mai proeminenți moguli din Europa Centrală și de Est.

Jiří Šmejc și-a început cariera în domeniul finanțelor la mijlocul anilor '90 și a evoluat rapid în cadrul industriei. Este cunoscut pentru rolul său esențial în PPF Group, un conglomerat financiar cu interese în diverse sectoare, inclusiv bancar, asigurări, imobiliare și telecomunicații. Sub conducerea sa, PPF Group a devenit una dintre cele mai mari și influente companii din regiune.

În afara PPF Group, Šmejc a investit în mai multe domenii, inclusiv în industria de gaming și loterii prin compania SAZKA Group, care este unul dintre cei mai mari operatori de loterii din Europa. De asemenea, este implicat în proiecte de energie regenerabilă, ceea ce explică interesul său pentru achiziționarea celor două parcuri fotovoltaice din România.



Urmărește-ne pe Google News

Ne găsești și aici: Google Play

Mai multe pentru tine