Măsură drastică în privința alocațiilor copiilor. Ce sume de bani vor primi copiii și școlarii de la 1 ianuarie 2025

Publicat:
2 minute

Alocațiile copiilor nu mai cresc de la 1 ianuarie 2025, așa cum anunțase Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, în octombrie 2024. Cei 10,4% pentru alocațiile copiilor și școlarilor nu vor mai adăugați, astfel că alocațiile au fost înghețate, măsura intrând în vigoare de la 1 ianuarie 2025.

Alocațiile copiilor nu vor mai crește de la 1 ianuarie. FOTO: Photo by Ben White on Unsplash

Cât vor fi alocațiile copiilor de la 1 ianuarie

Măririle anunțate de ministra Muncii în octombrie vor fi acum înghețate la nivelul lunii noiembrie 2024, potrivit noilor măsuri austere din „Ordonanța trenuleț” implementată de noua coaliție de la guvernare PSD-PNL-UDMR.

În anul 2025 se menţin în plată la nivelul acordat/cuvenit pentru luna noiembrie 2024: (…)
l) alocațiile de stat pentru copii, reglementate de Legea nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Alocațiile rămân la nivelul plății din noiembrie 2024, mărirea fiind înghețată

Începând cu 1 ianuarie 2025, alocațiile pentru copii din România ar fi trebuit să aibă o creștere de 10,4%, conform noilor reglementări bazate pe rata medie anuală a inflației, anunța Ministerul Muncii în octombrie 2024. Această majorare este reglementată de Ordonanța de Urgență 126/2021, care prevede indexarea automată anuală a alocațiilor de stat pentru copii, în funcție de inflația comunicată de Institutul Național de Statistică (INS)​.

Simona Bucura Oprescu anunța în octombrie majorări pentru categoriile de copii:

Ordonanța de Urgență 126/2021 a fost implementată pentru a asigura un mecanism de ajustare automată a alocațiilor, astfel încât acestea să reflecte condițiile economice actuale și să ofere un sprijin adecvat familiilor cu copii. Rata medie anuală a inflației, utilizată ca indicator pentru ajustare, reprezintă valoarea medie a inflației pentru anul calendaristic anterior, asigurând astfel că alocațiile rămân actualizate cu costurile reale din economie​.

„Cei 3,6 milioane de copii, precum şi tinerii care frecventează liceele şi şcolile profesionale vor primi alocaţii de stat majorate. Fondurile necesare provin din bugetul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, iar plăţile sunt gestionate de Agenţia Naţională de Plăţi şi Inspecţie Socială”, a declarat Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, în august.

Urmărește-ne pe Google News

Ne găsești și aici: Google Play

Mai multe pentru tine