„Ordonanța trenuleț” destabilizează sistemul de sănătate din România și provoacă proteste în spitale: „Nu putem discuta încă despre greva generală”

5 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Daria Bogdan

După ce guvernul a adoptat „Ordonanța trenuleț”, în care salariile și bonusurile au fost înghețate și în sistemul de sănătate, angajații amenință cu proteste și chiar poate cu grevă generală pe viitor.

Sindicaliștii din Sănătate anunță proteste și chiar grevă după „Ordonanța trenuleț”Photo by Harry cao on Unsplash
Sindicaliștii din Sănătate anunță proteste și chiar grevă după „Ordonanța trenuleț”Photo by Harry cao on Unsplash

Gabriel Predica, vicepreședintele Federației Solidaritatea Sanitară, a declarat sâmbătă, 28 decembrie 2024, că ordonanța fiscală cunoscută sub denumirea de "ordonanța trenuleț" reprezintă o reducere semnificativă a drepturilor salariale în sectorul sănătății.

Gabriel Predica susține că măsura luată de guvernanți în ceea ce privește înghețarea recompenselor salariale nu este una potrivită, mai ales că personalul medical continuă să primească remunerații la nivelul anului 2018. De asemenea, medicii efectuează gărzi suplimentare la tarifele orare din 2018.

Vicepreședintele Federației Solidaritatea Sanitară a mai menționat că orice inflație în anul următor va conduce la o scădere reală a veniturilor salariale. În acest context, el a avertizat că există posibilitatea declanșării unor proteste spontane în spitale, deși nu se poate discuta încă despre o grevă generală, având în vedere pașii necesari pentru organizarea acesteia.

„Toate recompensele salariale rămân blocate. Infirmierii, asistentele, continuă să aibă aceste drepturi la nivelul anului 2018, medicii continuă să facă gărzi cu acelaşi tarif orar din 2018.

Din punctul nostru de vedere, această ordonanţă reprezintă o tăiere pe linie a drepturilor salariale, pentru că orice punct procentual al inflaţiei de anul viitor înseamnă tăiere de venit salarial. Am transmis acest lucru.

Reacţia domnului premier a fost că în 2024 creşterea veniturilor salariale a fost de 24,4%. Din punctul nostru de vedere, lucrurile stau cu totul diferit. Dânsul a spus că Guvernul nu are obligaţia să asigure o creştere proporţională cu inflaţia. Noi i-am cerut cel puţin acest lucru. Ar fi firesc ca anul viitor să avem o creştere cel puţin la nivelul inflaţiei.

Noi nu excludem, de exemplu, proteste spontane în spitale. Nu putem discuta încă despre greva generală, pentru că sunt anumiţi paşi, trebuie să vedem gradul de aderenţă.

Există şi o parte pozitivă, legată de afirmaţia premierului privind demararea discuţiilor privind legea salarizării, imediat după adoptarea legii bugetului. Este un ţel al nostru. Noi, la nivelul Ministerului Sănătăţii, am ajuns la o concluzie cum ar trebui să arate această lege de natură să asigure creşteri salariale pentru toţi angajaţii din sistem. Acolo ar fi o speranţă. Vom vedea dacă Guvernul se va ţine de cuvânt şi dacă va respecta doleanţele noastre.”.


Se anunță proteste după „Ordonanța trenuleț”

În cadrul aceleași reuniuni, președintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a semnalat același val de nemulțumiri, care a explicat că măsurile fiscale din ordonanță afectează în mod clar și evident sectorul sănătății.

Bogdan Hossu a declarat că orele suplimentare nu sunt plătite, oricum, corespunzător și că există o lipsă de personal în instituții precum poliție, justiție, penitenciare și sănătate.

„Noi am anunţat proteste. În ceea ce priveşte orele suplimentare, am spus: „Domnule, nu mai cereţi ore suplimentare dacă nu sunteţi capabili să le plătiţi, pentru că nu sunt ore suplimentare făcute conjunctural, adică am o lucrare şi, ocazional, săptămâna asta trebuie să fac nişte ore suplimentare, deci, săptămâna următoare pot să le recompensez, ci sunt structurale din cauza lipsei de personal suficient, cum este în poliţie, cum este în justiţie, la penitenciare, cum este în sănătate.

În ceea ce priveşte îngheţarea angajărilor, au spus că toate memorandumurile aprobate, inclusiv cele din sănătate, vor funcţiona în continuare, deci se vor face angajări legate de acest lucru.

Problema de fond este că numărul de angajări trebuie să se încadreze în bugetul pe anul trecut sau, mai corect spus, pe anul acesta, drept pentru care nu vor exista resurse.

Am mai spus că, de fapt, ordonanţa trenuleţ rezolvă două probleme, pentru cetăţeanul simplu prin pensii, ajutoare sociale, sau pentru salariat prin reducerea veniturilor salariale, dar nu afectează decidenţii politici.”, a spus Bogdan Hossu.

Declarațiile au fost făcute în contextul unei întâlniri între sindicate, patronate și premierul Marcel Ciolacu, în cadrul Consiliului Tripartit, pentru a discuta măsurile fiscale propuse prin ordonanța menționată.

Măsurile austere din „Ordonanța trenuleț” vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2025.

Urmărește-ne pe Google News

Google News Google News
Ne găsești și aici: Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine

🪙 Curs valutar BNR
  • EUR 4.97
  • USD 4.78
  • CHF 5.28
  • GBP 6
  • BGN 2.54
  • RUB 0.04
  • MDL 0.26
🌡️ Vremea în România
  • Bucuresti 7°C icon
  • Cluj-Napoca -3°C icon
  • Constanta 11°C icon
  • Iasi -1°C icon
  • Brasov -3°C icon
  • Timisoara -1°C icon
  • Craiova 5°C icon