Înger sau demon? Tragica poveste de viață a unei adolescente: criminală controversată sau complice nevinovat

Publicat:
5 minute
Autor: Redacția

Grace Marks, născută în iulie 1828 în Ulster, Irlanda, a devenit cunoscută în istoria canadiană pentru implicarea ei în asasinarea controversată a angajatorului său, Thomas Kinnear, și a menajerei acestuia, Nancy Montgomery, în Richmond Hill, Ontario, în 1843. Ambii au fost uciși de servitorul James McDermott, cu Kinnear împușcat și Montgomery, însărcinată la acel moment, lovită în cap și strangulată. Povestea a fost relatată într-un roman și un într-un serial produs de CBC și Netflix.

Cine a fost cu adevărat Grace Marks, servitoarea acuzată de crimă din Toronto

Grace Marks, care fusese adesea cunoscută sub pseudonimul „Mary Whitney”, a fugit cu McDermott în SUA, dar ambii au fost capturați și aduși în Toronto. Deși nu a fost clar dacă Marks a fost direct implicată în crime, ea a fost judecată și condamnată alături de McDermott. Sentința inițială a fost moartea, dar pentru Marks s-a ales, ulterior, în închisoare pe viață la Penitenciarul Kingston. McDermott nu a avut aceeași soartă și a fost spânzurat.

Grace Marks a trăit o viață tumultuoasă. A emigrat în Canada la vârsta de 12 ani alături de familia ei, părinții și cei opt frați. Pe vapor, mama ei a murit. Ajunsă în Canada, Grace a fost angajată în casa lui Kinnear. După aproape trei decenii în închisoare, Grace a fost grațiată în 1872 și s-a mutat în nordul statului New York, unde a dispărut și, ulterior, nimeni nu a mai știut vreodată de ea.

Interesul pentru viața și posibila ei inocență a fost reluat de către scriitoarea Margaret Atwood, care a scris cartea „Alias Grace”. Povestea a fost ulterior adaptată într-un serial TV din 2017 cu Sarah Gadon în rol principal și o adaptare scenică care a avut premiera în Chicago în septembrie 2017. Documentele istorice despre Marks rămân fragmentate, dar fascinația pentru povestea ei continuă să crească.

Romanul „Alias Grace” și povestea impresionantă a unei fete orfană de mamă

„Alias Grace” este un roman de ficțiune istorică scris de autoarea canadiană Margaret Atwood. Publicat în 1996, cartea explorează notoriile crime din 1843 ale lui Thomas Kinnear și a menajerei sale Nancy Montgomery în Canada.

Grace Marks, o tânără imigrantă irlandeză și servitoare, și James McDermott, un servitor al casei, au fost condamnați pentru crimă. McDermott a fost spânzurat, iar Marks a fost condamnată la închisoare pe viață.

Scriitoarea Margaret Atwood

Romanul scris Margaret Atwood nu este o redare simplă a acestor evenimente. În schimb, combină fapte istorice cu ficțiune, explorând ambiguitățile care înconjoară vinovăția sau inocența lui Grace.

Povestea este spusă din diverse perspective, cel mai notabil din punctul de vedere al Dr. Simon Jordan, un tânăr doctor care cercetează cazul, încercând să determine dacă Grace a fost cu adevărat responsabilă pentru crime sau doar un complice neștiutor.

Romanul se apleacă asupra temelor memoriei, culpabilității și naturii răului, precum și asupra viziunilor societății asupra femeilor și presupuselor lor roluri sau dispoziții. „Alias Grace” combină cu măiestrie misterul, istoria și introspecția psihologică, făcând-o o lectură fascinantă.

Serialul „Alias Grace” poate fi văzut pe Netflix

„Alias Grace” a fost adaptată într-un serial de televiziune în format mini, produs de CBC Television și Netflix, și a fost difuzat în 2017.

Adaptarea serialului „Alias Grace” constă din șase episoade. Miniseria a fost scrisă și produsă de Sarah Polley, regizată de Mary Harron.

La fel ca în roman, adaptarea TV urmărește povestea lui Grace Marks, o ucigașă condamnată și interviurile pe care le are cu Dr. Simon Jordan, care încearcă să determine dacă este sau nu vinovată de crimă.

Sarah Gadon joacă rolul principal ca Grace Marks, cu Edward Holcroft în rolul Dr. Simon Jordan. Distribuția include și Anna Paquin, Paul Gross, Rebecca Liddiard, Zachary Levi și alții.

Sarah Gadon, într-o imagine de pe Instagram, în timpul filmărilor miniseriei „Alias Grace” - Netflix

Miniserialul a fost în general bine primit de critici și public. Mulți au lăudat interpretările, în special pe cea a lui Sarah Gadon în rolul principal, precum și adaptarea fidelă a operei lui Margaret Atwood și explorarea tematică a memoriei, adevărului și a tratamentului istoric al femeilor.

Mai multe publicații au scris despre fenomenul „Alias Grace”, carte și film

Serialul este disponibil pe Netflix pentru cei interesați să vizioneze această adaptare a lucrării lui Margaret Atwood.

Urmărește-ne pe Google News

Ne găsești și aici: Google Play

Mai multe pentru tine