Percheziții DIICOT: Ruleta Infracțională – Cum o grupare a folosit viciul jocurilor de noroc pentru a-și recruta victime

Publicat:
4 minute
Autor: Redacția

La data de 29.09.2023, procurorii DIICOT și polițiști specializați au demarat o serie de 9 percheziții domiciliare în județele Dâmbovița, Giurgiu și Argeș, având ca țintă desființarea unei grupări criminale implicate în multiple infracțiuni grave.

foto: diicot

Gruparea, formată pe baza unor relații de familie, este condusă de un tată și cei șase fii ai săi. Din investigații a reieșit că aceștia au acționat concertat, oferind împrumuturi ilegale la dobânzi de până la 50%. Pentru a recupera aceste sume, membrii grupării au recurs la amenințări, intimidări și acte de violență.

Pentru a masca proveniența ilicită a veniturilor, aceștia administrau o sală de jocuri de noroc și un magazin mixt, iar cei care acumulau datorii erau constrânși să presteze activități ilegale pentru a-și răscumpăra datoriile.


Gruparea criminală opera prin administrarea unei săli de jocuri de noroc, un mediu propice pentru identificarea și exploatarea persoanelor cu vulnerabilități asociate dependenței de jocurile de noroc.

Acești indivizi, adesea în căutarea de câștiguri mari pentru a-și satisface viciul, erau seduși de promisiunile grupării și primeau împrumuturi de bani cu dobânzi exorbitante.

Datorită ratelor de dobândă excesive și a dependenței lor de joc, victimele ajungeau rapid în situația de a nu mai putea rambursa sumele datorate. În această situație de vulnerabilitate, erau ulterior constrânse să presteze activități ilicite pentru a-și "răscumpăra" datoriile, transformându-se astfel în victime ale grupării, care profita de starea lor de fragilitate pentru a le exploata în diferite moduri.


Totodată, clienții care achiziționau produse alimentare "pe datorie" de la magazinul mixt erau taxati cu sume semnificativ mai mari decât valoarea reală a produselor. Astfel, se acumulau datorii pe care erau ulterior forțați să le acopere prin împrumuturi cu dobânzi exorbitante.


27 de persoane traficate au fost identificate până în prezent, dintre care 4 erau minore în momentul exploatării. Se semnalează și cazul unei minore de 12 ani, forțată să practice prostituția de către un membru al grupării.

DIICOT cooperează strâns cu autoritățile din Austria și Germania pentru investigarea în profunzime a acestui caz. De asemenea, au fost transmise două ordine europene de anchetă către autoritățile germane competente.

La acțiune au participat și polițiști din Dâmbovița și Pitești, cu sprijinul jandarmilor din Brigada Specială de Intervenție și al Biroului Tehnic și de Criminalistică.



Urmărește-ne pe Google News

Ne găsești și aici: Google Play

Mai multe pentru tine