Gest de solidaritate. Ministrul Energiei Bogdan Ivan donează statului român 20% din salariul său
Ministrul Energiei a trimis statului 20% din salariul său și solicită ca și șefii companiilor din subordine să renunțe voluntar la o parte din venituri. Măsura este justificată prin nevoia de echitate în distribuirea efortului bugetar.
Ministrul a transferat statului 20% din salariul său
Bogdan Ivan, ministrul Energiei, a anunțat vineri că a virat 20% din salariul său către bugetul statului. Măsura a fost luată în mod unilateral, cu o zi după ce ministrul a declarat că este dispus să facă acest gest, cu condiția ca și directorii din companiile aflate în subordinea ministerului să își reducă voluntar veniturile cu același procent.
„Tocmai am virat 20% din salariul meu de ministru al Energiei statului român. Înainte de a le cere tuturor colegilor din companiile de stat din subordinea ministerului, e normal ca eu să fac acest gest. Acum le cer şi lor, şi directorilor, şi membrilor în consiliile de administraţie şi de supraveghere să facă acelaşi gest”, a transmis Ivan.
El a menționat că inițiativa vine în contextul în care reducerile bugetare nu pot viza exclusiv categoriile sociale cu venituri mici, cum sunt pensionarii sau familiile tinere.
Solicitare adresată conducerilor din companiile de stat
Ministrul le cere acum explicit celor din conducerea companiilor din energie – fie că este vorba de directori, fie de membri ai consiliilor de administrație – să adopte aceeași măsură. În opinia sa, solidaritatea nu trebuie așteptată doar de la cei cu salarii modeste.
„Nu putem să cerem doar oamenilor care au venituri mici, doar familiilor tinere aflate la început de drum sau doar bunicilor care au pensii mici să strângă cureaua şi să fie solidari cu România în aceste momente. Eu am făcut-o, invit şi pe ei să o facă”, a precizat Ivan.
Veniturile mari din energie, puse în discuție
Declarațiile vin pe fondul reacțiilor publice legate de salariile mari din companiile de stat din energie. Ivan a amintit că în unele cazuri, salariile directorilor se ridică la zeci de mii de euro lunar, dar a făcut distincția între cazurile în care există performanță și cele în care rezultatele lipsesc.
Referindu-se la Cosmin Ghiță, directorul Nuclearelectrica, Ivan a menționat că presa a relatat despre un venit lunar de 38.000 de euro. El a explicat că Nuclearelectrica a raportat o cifră de afaceri de 4 miliarde de lei și un profit de 1,7 miliarde.
În paralel, a dat exemplul OMV Petrom, unde directorul general are un venit anual de aproape 2 milioane de euro, în condițiile unei cifre de afaceri de 31 de miliarde de lei și un profit de 7 miliarde. A fost menționată și Hidroelectrica, care a înregistrat 11 miliarde de lei cifră de afaceri și un profit de aproape 7 miliarde.
Ministrul a afirmat că cei care conduc companii strategice și aduc profituri substanțiale ar trebui plătiți conform valorii de piață, dar în cazul celor care nu au performanțe, este necesară o schimbare.
Bogdan Ivan a recunoscut că renunțarea la o parte din salariu nu reprezintă o soluție de fond, însă este un pas care trebuie asociat cu reformele necesare la nivelul administrației.
„Cred că acest lucru nu rezolvă problemele sistemice ale României, dar trebuie să meargă în paralel cu reformele sistemice ale statului român, indiferent că ești ministru, director sau ai orice altă funcție în statul român. Cred că te uiți și cu mai multă responsabilitate la ceea ce trebuie să faci direct ca să rezolvi problemele țării tale”, a spus el.
Ministrul nu a stabilit un calendar sau un mecanism concret prin care gestul să devină obligatoriu în companiile din subordine, dar inițiativa sa rămâne una simbolică în raport cu direcția anunțată de guvern privind controlul cheltuielilor din sectorul public.