Istoria secretă nazistă a mărcilor tale preferate de adidași

Publicat:
13 minute
Autor: Redacția

În lumea sportului și a modei două nume strălucesc ca niște stele în competiția feroce pentru atenția consumatorilor - Adidas și Puma. Aceste branduri, cunoscute pentru încălțămintea lor sportivă de înaltă calitate și pentru impactul lor asupra culturii urbane, au o istorie interesantă, dar și o rivalitate legendară.

Christoph Dassler a fost muncitor într-o fabrică de pantofi, în timp ce soția sa, Pauline, deținea o mică spălătorie în orașul franconian Herzogenaurach, la 20 km (12,4 mile) de orașul Nuremberg.

După ce a terminat școala, fiul lor, Rudolf Dassler, s-a alăturat tatălui său la fabrica de pantofi. După ce s-a întors din luptele din Primul Război Mondial, Rudolf a fost instruit ca vânzător la o fabrică de porțelan și mai târziu la o afacere de comerț cu piele din Nuremberg.

Rudolf și fratele său mai mic, Adolf, poreclit "Adi", au fondat o fabrică de pantofi. Au numit noua afacere "Gebrüder Dassler Schuhfabrik" (Fabrica de pantofi a fraților Dassler), care era singura afacere din acea vreme care producea pantofi sport.

Cei doi au început afacerea în spălătoria mamei lor. În acea perioadă, furnizarea de electricitate în oraș era nesigură, iar frații trebuiau uneori să folosească puterea pedalării de pe o bicicletă staționară pentru a-și pune în funcțiune echipamentul. În 1927, s-au mutat într-o clădire separată. Povestea detaliată o găsiți mai jos. Sursa Wikipedia.

Adi Dassler, cizmarul vizionar care a fondat Adidas și a definit încălțămintea sportivă

Adolf "Adi" Dassler, născut pe 3 noiembrie 1900, nu a fost doar un cizmar german, ci și un inovator, antreprenor și forța motrice din spatele gigantului global de îmbrăcăminte sportivă Adidas. El și fratele său, Rudolf Dassler, fondatorul Puma, au revoluționat designul încălțămintei sportive.

Căutarea neobosită a lui Adi pentru designuri de încălțăminte sport specializate și primele încălțări sport pentru sportivi au propulsat Adidas la măreție.

Povestea lui Adi Dassler a început în urma Primului Război Mondial. Într-o Germanie devastată de război, Adi și-a început afacerea reparând încălțăminte în orașul său natal. Cu toate acestea, cu resurse și credit limitate, a trebuit să fie creativ.

A adunat resturi de materiale în urma războiului, reutilizând materiale precum pielea din căști de soldați și pungile de pâine pentru a confecționa tălpi de pantofi. Chiar și parașutele au fost transformate în papuci din mătase. Determinarea și ingeniozitatea lui Adi au fost evidente încă de la început.

Adi a întâlnit numeroase provocări în Germania de după război, inclusiv lipsa de aprovizionare și electricitate fiabilă. Neclintit, a improvizat prin mecanizarea producției cu ajutorul unei mașini de frezat pielea alimentată de o bicicletă staționară.

Viziunea sa pentru designuri de încălțăminte sport specializate a dus la crearea primilor pantofi cu țepi, cu țepi forjați de un fierar local, Fritz Zehlein. Adi a experimentat în mod constant cu materiale precum pielea de rechin și pielea de cangur pentru a crea încălțăminte ușoare, dar rezistente.

În 1923, fratele lui Adi, Rudolf, inițial pregătit ca polițist, s-a alăturat afacerii lui Adi. Împreună, au înregistrat "Gebrüder Dassler, Sportschuhfabrik, Herzogenaurach" în 1924. Lucrând într-o cameră de baie convertită, au început să producă cizme de fotbal din piele cu țepi și pantofi de alergare cu țepi forjați manual până în 1925.

Jocurile Olimpice și Adidas

Momentul de impact a venit atunci când fostul olimpic Josef Waitzer, antrenorul echipei olimpice germane de atletism, a vizitat fabrica lui Adi. Impresionat de inovațiile lui Adi, Waitzer a devenit consultant, facilitând accesul lui Adi la sportivi, atât germani, cât și internaționali.

Această relație s-a dovedit inestimabilă, mai ales în timpul Jocurilor Olimpice de la Berlin din 1936, unde încălțămintea Dassler și-a lăsat amprenta.

Adolf "Adi" Dassler, fondatorul Adidas, a văzut Jocurile Olimpice de la Berlin din 1936 ca pe un oportunitate pentru expunerea internațională a brandului său. Cu ajutorul legăturii sale cu antrenorul Josef Waitzer, majoritatea sportivilor germani purtau încălțăminte Dassler. Cu toate acestea, Adi avea un alt sportiv în minte, atletul american Jesse Owens.

Adi Dassler a găsit o modalitate de a se întâlni cu Jesse Owens și i-a oferit pantofii săi. Owens a acceptat gestul și a purtat cu mândrie pantofii distinctivi, cu două benzi de piele pe laturi și cu țepi negri, atunci când l-a învins pe Luz Long la săritura în lungime, stabilind un nou record personal și când a câștigat două medalii de aur în probele de alergare, precum și ca membru al echipei americane care a învins echipa de stafetă germană.

Asocierea lui Dassler cu Jesse Owens s-a dovedit a fi foarte valoroasă pentru succesul companiei. Nu numai că a propulsat imediat brandul la nivel internațional în domeniul îmbrăcămintei sportive, sporind vânzările în general, dar a salvat, în sensul literal, firma.

Când trupele americane au descoperit că fabrica Dassler a fost locul unde s-au produs pantofii pentru victoriile olimpice ale lui Owens, au decis să o lase în picioare, și mulți dintre soldați au devenit clienți fideli.

Comenzile mari pentru încălțăminte de baschet, baseball și hochei au oferit Dasslers „primul impuls pe drumul către a deveni o poveste de succes la nivel mondial.”

Războiul, Hitler, Adidas și frații Dassler

Odată cu declanșarea războiului, abilitatea Dasslers de a profita de entuziasmul nazist pentru sport s-a încheiat, pe măsură ce Reich-ul a devenit o mașinărie de război totală. Firma Dassler a fost autorizată să opereze, dar producția sa a fost grav limitată.

La 7 august 1940, Adi a primit notificarea pentru a se alătura Wehrmacht-ului. Cu toate că s-a prezentat în decembrie pentru a începe instruirea ca tehnician radio, a fost eliberat din serviciu la 28 februarie 1941 pe motiv că serviciile sale sunt esențiale pentru Gebrüder Dassler. Rudolf, care deja servise patru ani în timpul Primului Război Mondial, a fost recrutat în ianuarie 1943.

În primii ani ai războiului, firma a fost parțial transformată într-o fabrică pentru producția de materiale militare. Personalul a fost redus, iar aprovizionarea era dificilă. În continuare, au produs pantofi Waitzer, cu toate că unele dintre produsele lor de fotbal au devenit cunoscute sub numele de "Kampf" și "Blitz".

Până în octombrie 1942, penuria de forță de muncă a devenit atât de gravă încât Adi Dassler a solicitat folosirea a cinci prizonieri de război sovietici pentru a lucra pe linia sa de producție.

Condițiile de război au exacerbant disputele în familie dintre familiile lui Rudolf și Adi. Casa în care Christoph, Pauline, fiii Rudolf și Adi și soțiile lor și cei cinci nepoți au trăit împreună părea sufocantă, iar asocierea forțată în familie la locul de muncă a fost complicată de angajarea surorii Marie acolo.

Rudolf, supărat că fratele său mai mic dorea să fie liderul firmei Dassler și, prin urmare, a fost eliberat din Wehrmacht, a început să se impună între membrii familiei. A folosit această autoritate presupusă pentru a refuza angajarea a doi dintre fiii lui Marie, susținând că „existau suficiente probleme de familie la companie.”

Această decizie a devastat-o pe sora sa, deoarece cei care nu erau angajați în industriile permise erau aproape sigur recrutați, pe măsură ce necesitățile de muncă ale armatei creșteau. Fiii Mariei au fost în cele din urmă recrutați și nu s-au mai întors din război. Fritz Dassler, celălalt frate al lui Adi și Rudolf, aflat și el într-un conflict cu fondatorul Adidas, a luat o decizie similară, concediind o croitoreasă adolescentă care lucrase pentru fabrica sa de articole militare, dar care lucrase anterior timp de patru ani pentru Adi. Adi a reușit să-i facă loc la fabrica de pantofi pentru a o proteja pe femeie pentru restul războiului.

Furia lui Rudolf a izbucnit când a fost din nou chemat la recrutare în ianuarie 1943 ca parte a unui program de mobilizare totală. Mai târziu, el a spus distribuitorilor americani Puma că considera că a fost tratat în mod injust pentru eliberarea fratelui său "pentru fabrică" în 1942 și a pretins că pentru recrutarea imediată „trebuie să-i mulțumesc fratelui meu și prietenilor săi [naziști] ...”. Staționat în Tuschin în aprilie 1943, Rudolf i-a scris fratelui său: „Nu voi ezita să cer închiderea fabricii pentru ca tu să fii forțat să ai o ocupație care îți va permite să fii lider și, ca sportiv de primă clasă, să porți o armă.”

Șase luni mai târziu, fabrica a fost închisă, dar ca parte a campaniei Reich-ului Totaler Krieg—Kürzester Krieg (Război Total—Cel Mai Scurt Război), care presupunea conversia întregii industrii la producția militară. Aflat în concediu în momentul închiderii, Rudolf intenționa să ia o parte din inventarul de piele pentru uzul său ulterior.

Astfel, Rudolf Dassler l-a denunțat pe fratele său, Adi Dassler, la autoritățile naziste (Kreisleitung), după ce a descoperit că Adi a luat deja o parte din inventarul de piele în timpul închiderii fabricii. Motivația exactă a denunțului nu este specificată în textul furnizat, dar acest act de denunț poate fi văzut ca parte a tensiunilor și rivalităților dintre cei doi frați care au avut loc în timpul și după război. Rudolf Dassler părea să fie nemulțumit de rolul lui Adi în afacere și s-a simțit tratat în mod injust în diverse situații. Conform lui Käthe, soția lui Adi Dassler, Rudolf l-a tratat pe soțul ei „în cel mai umilitor mod.”.

Transformarea fabricii Dassler într-un centru de producție de Arme în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial

În decembrie 1943, fabrica Dassler a renunțat la producția de încălțăminte și a fost înlocuită cu mașini de sudură cu punct. Armata germană a decis ca fabrica Dassler să producă Panzerschreck, o armă de umăr inspirată de bazooka americană capturată.

Această armă, similară cu prototipul american, a fost proiectată să fie relativ ușoară și capabilă să penetreze blindajul unui tanc. Cu toate că testele staționare sugerau că putea penetra cu până la 230 mm (9"), adâncimea de penetrare era de 15-75 mm (½" până la 3") mai mare decât cea a bazooka americane. Producția Panzerschreck a fost mutată la fabrica Dassler pentru a evita atacurile aeriene ale Aliaților.

Designul simplu al acestei arme a permis producătorului să antreneze rapid foste croitorese pentru a sudura puncte de vizare și scuturi de protecție pe tuburile furnizate. Producția mai complicată a rachetelor a continuat în Vach. Armele urmau să fie distribuite la unitățile de distrugere a tancurilor. Până în martie 1945, 92.000 de Panzerschrecks erau în uz activ pe fronturile rapid restrânse ale teritoriului german. Cu toate că arma era remarcabil de eficientă și ușor de produs, disponibilitatea ei a venit prea târziu în război pentru a salva Reich-ul.

Încercările lui Rudolf de a prelua controlul fabricii

În timp ce era în Tuschin, Rudolf a continuat să își pună în aplicare hotărârea de a prelua fabrica de la fratele său. Folosindu-și contactele la Luftwaffe, a încercat să înlocuiască producția de Panzerschrecks cu producția de cizme de armată comandată de guvern, sub un brevet pe care îl deținea personal. Brevetul s-a dovedit defectuos, iar planul său a eșuat. Neputând obține permisiunea de a părăsi avanpostul polonez, Rudolf a recurs la propria sa invenție.

Câteva săptămâni înainte de 19 ianuarie 1945, trupele sovietice au ocupat Tuschin (care a revenit la numele său original, Tuszyn) și au decimat unitatea sa. Rudolf a fugit la Herzogenaurach, unde un doctor i-a eliberat un certificat de incapacitate militară din cauza unui picior înghețat.

Ruptura ireconciliabilă dintre frați și brandul Puma

Sursele care descriu activitățile lui Rudolf între dezertarea sa din Tuschin și înmormântarea tatălui lui lor din 4 aprilie 1945 există în arhivele americane. În ziua de după înmormântare, el a fost arestat și dus la închisoarea Bärenschanze condusă de Gestapo din Nürnberg. A rămas acolo până la începutul lunii mai.

Când trupele americane au ajuns la Herzogenaurach, tancurile au făcut o pauză în fața fabricii Dassler, întrebându-se dacă ar trebui să o distrugă. Käthe s-a apropiat imediat de trupe și a argumentat că fabrica produce doar încălțăminte sportivă.

Trupele au cruțat fabrica, preluând casa familiei în proces. La două săptămâni după eliberarea Herzogenaurach, Rudolf s-a întors. Pe măsură ce procesul de denazificare american a continuat, amenințarea de răspundere pentru trecutul lor nazist a condus la o ruptură ireconciliabilă între frații Rudolf și Adi, fiecare încercând să se salveze.

La 25 iulie 1945, Rudolf Dassler a fost arestat de autoritățile de ocupație americane sub suspiciunea că lucra pentru Sicherheitsdienst (SD), serviciul secret al Reichsführer-SS, implicat în contraspionaj și cenzură. A fost trimis într-un lagăr de internare la Hammelburg. Rudolf a început să pregătească o apărare, negând implicarea voluntară cu Reich-ul și activitățile SS sau SD. Cu toate acestea, investigatorii americani au descoperit că a fost membru al partidului nazist și implicat în Wehrmacht.

Explicația lui Rudolf privind activitățile sale după ce a fost convocat la Nuremberg de Gestapo în martie a fost valoroasă. A susținut că a raportat zilnic la Gestapo timp de peste două săptămâni, cu Gestapo investigându-l. Rudolf a folosit mărturiile fostului său superior din Tuschin și a unui șofer care a fost arestat împreună cu el, susținând că amândoi au fost condamnați la lagărul de concentrare Dachau de Gestapo. Investigatorul american a rămas sceptic.

În schimb, Adi a trebuit să se confrunte cu o comisie de denazificare. Cu toate că a oferit dovezi ale conduitelor sale bune în timpul războiului și sprijin din partea unor figuri de încredere, Adi a fost inițial declarat Belasteter (un infractor nazist grav), amenințându-i rolul în firmă. În urma apelului, a fost reclasificat ca Minderbelasteter (infractor de rang inferior), cu perioadă de probă.

În timpul apelului, Rudolf a inserat declarații susținând că Adi a organizat producția de arme pentru profit personal și a ținut discursuri politice pentru angajați. Käthe a negat vehement aceste afirmații. Statutul lui Adi a fost în cele din urmă schimbat în Mitläufer (adept), permițându-i să reia conducerea firmei.

Convingerea lui Rudolf că Adi l-a denunțat și comportamentul lor în timpul apelului a distrus relația lor. Familia s-a divizat ireparabil, cu Paulina, mama lor, alăturându-se lui Rudolf și Marie alăturându-se lui Adi. Rudolf și-a mutat familia peste râu, preluând a doua firmă Dassler, în timp ce Adi a păstrat prima fabrică și vila familiei. În ceea ce privește restul activelor firmei, cei doi le-au împărțit unul câte unul. Odată ce frații și-au împărțit afacerile, nu au mai vorbit niciodată.

În prezent, Puma SE este o corporație germană multinațională care proiectează și produce încălțăminte sport și casual, îmbrăcăminte și accesorii, cu sediul în Herzogenaurach, Bavaria, Germania. Puma este al treilea cel mai mare producător de articole sportive din lume. Compania a fost fondată în 1948 de Rudolf Dassler (1898-1974). În 1924, Rudolf și fratele său Adolf "Adi" Dassler au fondat împreună compania Gebrüder Dassler Schuhfabrik ('Fabrica de pantofi a fraților Dassler'). Relația dintre cei doi frați s-a deteriorat până când au convenit să se despartă în 1948, formând două entități separate, Adidas și Puma.

După despărțire, Rudolf a înregistrat inițial compania nou înființată ca Ruda (derivat din Rudolf Dassler, așa cum Adidas se baza pe Adi Dassler), dar ulterior a schimbat numele în Puma. Primul logo al Puma consta într-un pătrat și o fiară care sărea printr-un D, care a fost înregistrat, împreună cu numele companiei, în 1948. Design-urile de încălțăminte și îmbrăcăminte Puma prezintă logo-ul Puma și caracteristicul "Formstrip", introdus în 1958.

În prezent, Adidas AG este o corporație germană de îmbrăcăminte și încălțăminte sport, cu sediul în Herzogenaurach, Bavaria, Germania. Este cel mai mare producător de articole sportive din Europa și al doilea ca mărime în lume, după Nike. Adidas AG este compania deținătoare a grupului Adidas, care deține și o cotă de 8,33% în clubul de fotbal Bayern München și Runtastic, o companie austriacă de tehnologie fitness. În 2018, veniturile Adidas au fost înregistrate la 21,915 miliarde de euro.

Compania a fost înființată de Adolf Dassler în casa mamei sale. El a fost alăturat de fratele său mai mare, Rudolf, în 1924, sub numele Gebrüder Dassler Schuhfabrik ("Fabrica de pantofi a fraților Dassler"). Dassler a contribuit la dezvoltarea încălțămintei sportive cu ținte (tălpi) pentru mai multe evenimente atletice. Pentru a îmbunătăți calitatea încălțămintei sportive cu ținte, el a trecut de la un model anterior de tălpi metalice grele la utilizarea de pânză și cauciuc. Dassler l-a convins pe sprinterul american Jesse Owens să folosească tălpile făcute manual de el la Jocurile Olimpice de vară din 1936. În 1949, în urma unei rupturi în relația dintre frați, Adolf a creat Adidas, iar Rudolf a înființat Puma, care a devenit rivalul de afaceri al Adidas.

Cele trei dungi, marcă întregistrată de compania sportivă finlandeză Karhu Sports de la care Adidas a cumpărat-o în 1952 pentru echivalentul a 1.600 de euro și două sticle de whisky, sunt marca de identitate a Adidas, fiind folosite pe îmbrăcămintea și încălțămintea companiei ca ajutor de marketing.



Urmărește-ne pe Google News

Ne găsești și aici: Google Play

Mai multe pentru tine