ActualitateDivertismentStil de viațăTehnologieInteresant

Femeia geniu care l-a ajutat pe Albert Einstein să facă marile descoperiri în fizică. Cum a fost trădată Mileva Marić de marele savant

Publicat:
6 minute

Mileva Marić a fost o fiziciană și matematiciană sârbă, cunoscută în special pentru faptul că a fost prima soție a lui Albert Einstein. S-a născut pe 19 decembrie 1875 în Titel, Voivodina, care în acea perioadă făcea parte din Imperiul Austro-Ungar (în prezent în Serbia). Ea a fost una dintre cele două femei care au fost acceptate la Institutul Politehnic din Zurich, unde l-a întâlnit pe Einstein.



Marić a fost colegă cu Einstein în cadrul cursurilor de fizică, unde s-au împrietenit, fiind atrași unul de celălalt datorită intereselor lor comune în domeniul științific și filozofic. Au devenit rapid apropiați și, în cele din urmă, au dezvoltat o relație romantică. Această relație a evoluat într-un angajament serios, care s-a transformat în căsătorie în 1903.

Mileva Marić, prima soție a lui Einstein, o fiziciană geniu

Marić și Einstein au avut împreună doi fii, Hans Albert și Eduard. Se crede că Mileva a contribuit semnificativ la munca lui Einstein în timpul anilor lor de căsătorie, deși gradul exact al contribuției ei este subiect de dezbatere printre istorici. Există speculații că ar fi avut o influență semnificativă asupra teoriilor lui Einstein, însă aceste aspecte rămân neelucidate.

Familiei lui Albert Einstein nu era de acord cu relația sa cu Mileva Marić, care a fost o femeie cu origini sociale modeste, iar Einstein provenea dintr-o familie bogată de evrei de origine germană. Astfel, existau diferențe de clasă socială între cele două familii.

Există sugestii că familia ar fi preferat ca Einstein să se căsătorească cu o femeie din aceeași cultură și clasă socială cu el.

Relația lor a fost tumultoasă, iar în cele din urmă au divorțat pe 14 februarie 1919, după ce Einstein a devenit celebru.

Unele surse sugerează că principalul motiv al despărțirii a fost relația complicată dintre cei doi, care s-a deteriorat treptat de-a lungul timpului. Einstein era cunoscut pentru personalitatea sa dificilă, iar relația lor a fost tensionată din cauza diferențelor lor de temperament și de abordare a vieții.

Un alt factor care ar fi putut contribui la divorț a fost relația extraconjugală a lui Einstein cu verișoara lui, Elsa Löwenthal, pe care a întâlnit-o în timp ce era căsătorit cu Mileva. Relația lor a fost inițial una de prietenie, dar s-a dezvoltat în ceva mai mult după ce Einstein și Mileva au început să aibă probleme în căsnicie.

Mai târziu, Einstein s-a căsătorit cu verișoara lui, Elsa Löwenthal. Mileva Marić a trăit relativ retrasă în următorii ani, lucrând ca profesoară și trăind o viață discretă. A murit pe 4 august 1948 în Zurich, Elveția.

Cum a schimbat Albert Einstein lumea în care trăim

Albert Einstein a fost unul dintre cei mai remarcabili fizicieni și gânditori ai secolului XX. S-a născut pe 14 martie 1879, la Ulm, în Regatul Württemberg al Imperiului German, și a murit pe 18 aprilie 1955, în Princeton, New Jersey, Statele Unite ale Americii. Einstein a avut un impact enorm asupra fizicii moderne, schimbând fundamental modul în care înțelegem universul.

Albert Einstein a publicat lucrarea sa seminală despre teoria relativității restrânse în 1905, care a introdus conceptele de relativitate a timpului și a spațiului și a formulat ecuațiile fundamentale E=mc^2, care arată echivalența dintre masă și energie.

În 1915, a prezentat teoria relativității generale, care a oferit o nouă înțelegere a gravitației ca o curbare a spațiului-timp de către materie și energie.

Deși Einstein a fost uneori critic față de anumite aspecte ale mecanicii cuantice, a adus contribuții importante, cum ar fi explicarea efectului fotoelectric, pentru care a primit Premiul Nobel pentru Fizică în 1921.

De-a lungul vieții, Einstein a continuat să exploreze diverse aspecte ale fizicii și să se implice în probleme sociale și politice. A fost un promotor al păcii și al drepturilor civile, și a fost activ în mișcările anti-război și pentru dezarmare.

Pe 2 august 1939, Einstein i-a trimis o scrisoare președintelui american Franklin D. Roosevelt, în care a avertizat asupra posibilității ca Germania nazistă să dezvolte arme atomice și a susținut cercetările americane în acest domeniu, ceea ce a contribuit la accelerarea eforturilor americane de a dezvolta o armă atomică, ulterior fiind dezvoltat Proiectul Manhattan.


Ne găsești și aici: Google News Google Play

Mai multe pentru tine

Divertisment
Ana Porgras, cu încrederea zdruncinată după competiția „Survivor All Stars”. Ce a dărâmat-o atât de tare
Cadrele didactice, invitate să învețe metode de integrare cu blândețe și impact pentru copiii cu nevoi speciale, în cadrul evenimentului „Galeria terapiilor, ediția a 3-a la Brașov”
Stil de viață
Carmen Iohannis și Andreea Marin, sub lupa hairstylistului vedetelor Adi Constantin
Stil de viață
Șapte moduri prin care poți să-ți păstrezi tonusul pielii. Tehnica unică antirid folosită de vedetele din România, dar și din străinătate
Actualitate
Alex Găvan a cucerit-o iremediabil pe Andreea Marin: „Un frumos nebun al timpurilor noastre”
Divertisment
Modul atipic în care Hailey Bieber a anunțat că este însărcinată. Justin Bieber, gest neașteptat pe social media
Actualitate
Cea mai mare supărare a lui Florin Piersic. Interviu cu dezvăluiri cu marele actor: „Aici e nenorocirea. Bă, când am auzit, am vrut să mă împușc în fund, dar n-am gloanțe. Mi-e jenă să ...”
Actualitate
Care este adevărul despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Cum se simte, de fapt, marele actor
Divertisment
Starurile de la Hollywood au făcut spectacol artistic la Met Gala 2024. De departe cel mai stilat eveniment de până acum