Farsele cu care nu dai greș de 1 Aprilie. Fii atent la păcălelile de 1 Aprilie de la birou, de acasă sau cu de la prieteni. Ziua Păcălelilor în România

Publicat:
11 minute

Ziua de 1 Aprilie este cunoscută în întreaga lume ca ziua farselor și a păcălelilor. Este momentul în care oamenii își permit să glumească, să inventeze scenarii surprinzătoare și să își pună prietenii, colegii sau familia în situații amuzante. Dar de unde vine această tradiție și de ce este asociată cu farsele?

Farsele de 1 Aprilie sunt un obicei în România. Image by freepika

Originea exactă a Zilei Păcălelilor nu este clară, însă există mai multe teorii. Una dintre cele mai cunoscute ipoteze leagă această sărbătoare de schimbarea calendarului în Franța, în secolul al XVI-lea, când regele Carol al IX-lea a mutat oficial începutul anului de la 1 aprilie la 1 ianuarie. Cei care nu aflaseră sau care refuzau schimbarea continuau să sărbătorească Anul Nou pe 1 aprilie și au devenit ținta glumelor și farselor din partea celorlalți. O altă teorie susține că obiceiul provine din festivitățile romane Hilaria, în care oamenii se deghizau și făceau glume.

Indiferent de originea sa exactă, Ziua Păcălelilor a devenit o tradiție universală, sărbătorită în moduri diferite în întreaga lume. De la farse simple între prieteni până la păcăleli elaborate organizate de mass-media, 1 Aprilie este un prilej de distracție și de testare a simțului umorului. Așadar, „ai grijă” la ce crezi astăzi, pentru că s-ar putea să fii și tu victima unei păcăleli ingenioase.

50 de farse originale pentru 1 Aprilie, de la cele inofensive la cele mai ingenioase

Farse la birou

Farse pentru acasă de 1 Aprilie

Farse culinare

Farse pe telefon

Farse cu obiecte de 1 Aprilie

50 de păcăleli originale pentru cunoscuți pe care le poți face pe 1 Aprilie

Păcăleli pentru familie și prieteni


Păcăleli pentru colegii de muncă de 1 Aprilie


Păcăleli în public


Păcăleli de 1 Aprilie la telefon


Păcăleli de 1 Aprilie la cină

"Berea e fără alcool!" – Spune-le prietenilor că ai cumpărat bere fără alcool și urmărește reacțiile.

Farse și superstiții de 1 aprilie care au intrat în istorie

De-a lungul decadelor, 1 aprilie a fost o zi dedicată glumelor și păcălelilor, iar unele dintre acestea au rămas în memoria colectivă datorită creativității lor remarcabile.

Spaghete care cresc în copaci – o farsă emblematică din 1957

Unul dintre cele mai memorabile momente de 1 aprilie a avut loc în 1957, când BBC a difuzat un reportaj în care prezenta fermieri elvețieni care culegeau spaghete din copaci. Aproape 8 milioane de telespectatori au urmărit acest reportaj, iar mulți dintre aceștia s-au lăsat păcăliți, chiar sunând televiziunea pentru a întreba de unde pot cumpăra copaci de spaghete. Răspunsul pe care l-au primit a fost unul plin de umor: „Puneți un fir de spaghete într-o conservă cu sos de roșii și sperați la ce e mai bun”.

Spălarea leilor la Turnul Londrei – o farsă de tradiție

O altă farsă faimoasă a fost cea referitoare la „spălarea leilor la Turnul Londrei”. Această glumă a fost repetată de mai multe ori de-a lungul secolelor al XVIII-lea și al XIX-lea, iar de fiecare dată a fost o păcăleală de succes. Oamenii erau invitați să participe la evenimentul în sine, fiind convinși că acest lucru era o tradiție în Londra. De fapt, aceasta era doar o glumă elaborată care a devenit un simbol al farsei de 1 aprilie.

Digitalizarea ceasului Big Ben – o schimbare imposibilă

În 1980, BBC World Service a anunțat că faimosul turn cu ceas Big Ben va fi modernizat, iar ceasul va deveni digital pentru a facilita identificarea orei de către turiști. Mai mult decât atât, turnul urma să fie redenumit în „Digital Dave”. Desigur, acest anunț a fost o farsă ingenioasă care a atras atenția publicului și care a lăsat pe mulți confuzi și amuzați. A fost o glumă care a dus la o reacție promptă din partea celor care nu credeau că un astfel de simbol iconic al Londrei ar putea fi transformat.

Transformarea televizoarelor alb-negru în color cu ajutorul dresurilor

În 1962, o farsă de 1 aprilie a circulat în Suedia, care a uimit audiența. Un „expert tehnic”, pe nume Kjell Stensson, le-a explicat telespectatorilor că pot transforma televizoarele alb-negru în televizoare color, folosind o plasă de dres. Stensson a susținut că plasarea acestui obiect pe ecran va modifica lungimile de undă ale luminii, generând imagini colorate. Această farsă a devenit rapid una dintre cele mai discutate, iar mulți oameni au încercat să pună în practică sfatul primit.

Efectul Jupiter-Pluto – o farsă din lumea științei

Una dintre cele mai memorabile farse din istoria 1 aprilie a fost realizată de Patrick Moore, un astronom și prezentator al emisiunii de radio „The Sky at Night”. În 1976, Moore le-a spus ascultătorilor că un aliniament rar între Jupiter și Pluto va produce o schimbare în forțele gravitaționale ale Pământului, iar acest lucru va permite oamenilor să plutească în aer. El i-a încurajat pe ascultători să sară exact la ora 9:47 a.m. pentru a simți efectul fenomenului. După ce au urmat indicațiile, mulți au sunat la emisiune pentru a raporta că, într-adevăr, au simțit că au „plutiti” în camera lor.

Articolul despre jucătorul Sidd Finch – o farsă în lumea sportului

În 1985, revista „Sports Illustrated” a publicat un articol despre un presupus jucător de baseball, Sidd Finch, care ar fi avut abilitatea de a arunca mingea cu o viteză de 270 km/h. Articolul a fost bine scris și plin de detalii false, iar mulți cititori au căzut în plasa acestei farse. Păcăleala a fost un exemplu perfect de cum o poveste bine construită poate păcăli chiar și cei mai atenți cititori.

Superstițiile legate de 1 aprilie – semnificația acestei zile

Ziua de 1 aprilie este plină de superstiții amuzante. Conform uneia dintre acestea, cei care nu tolerează glumele și farsele din această zi vor avea ghinion tot anul. De asemenea, cei care nu fac o farsă prietenilor sau cunoscuților vor fi păcăliți tot anul. În plus, o superstiție populară spune că bărbații care se căsătoresc pe 1 aprilie vor fi „ținuti sub papucul soției” pentru tot restul vieții. Astfel, 1 aprilie este o zi de distracție, dar și de semnificații speciale.

Variantele numelui zilei de 1 aprilie în lume

În diverse țări, 1 aprilie are denumiri diferite. În Scoția, ziua este cunoscută sub numele de „Hunt the Gowk” („gowk” fiind tradus ca „nătărău” sau „prostănac”), iar în Suedia și Danemarca, aceasta poartă numele de „Mak-kat” (Ziua Glumelor). În România, pe lângă faptul că este Ziua Păcălelilor, 1 aprilie coincide și cu Ziua Mondială a Păsărilor, o sărbătoare dedicată protecției acestora și semnată încă din 1906 printr-o convenție internațională pentru protecția păsărilor.

Urmărește-ne pe Google News

Ne găsești și aici: Google Play

Mai multe pentru tine