Ciclonul Ashley lovește trei județe mari din România, în weekend. Marcel Ciolacu: „Acolo sunt bazine piscicole și există riscul să se spargă”

Publicat:
6 minute

Ciclonul Ashley și-a schimbat direcția și urmează să se facă simțit în România în următoarele zile. Vremea se înrăutățește în toată țara, cu riscul ca trei județe mari din țara noastră să fie afectate de ciclonul Ashley.

Ciclonul Ashley lovește România în weekend. Foto: România TV


Potrivit stiripesurse, ciclonul Ashely pune în pericol județele Călărași, Dâmbovița și Ialomița, unde există riscul ca bazinele piscicole să se spargă și să provoace inundații.

În acest caz, Marcel Ciolacu s-a văzut cu miniștrii de resort, șefii de la ANM, Apele Române și alți responsabili în domeniu, pentru o ședință de criză în care s-a discutat despre cum pot preveni pagubele în urma ciclonului Ashley în România.

Astfel, premierul României a cerut oamenii din zonele afectate să fie avertizați despre ce se poate întâmpla în urma ciclonului Ashley, iar persoanele dizabilități și cu boli grave să fie transportate în zone sigure.

„A fost astăzi ședință la Ministerul Mediului, se mai face și după amiază o ședință. Din ultimele informări, ciclonul se va muta din est în partea de sud Călărași, Dâmbovița, Ialomița. Acolo sunt bazine piscicole și există riscul să se spargă.”, este declarația neoficială a premierului Marcel Ciolacu, potrivit sursei citate.



Ce este ciclonul Ashley și când lovește România?

Ciclonul Ashley este un fenomen meteorologic format în bazinul Mării Mediterane și se deplasează în direcția nord-est. Acesta va aduce schimbări semnificative ale vremii în România, incluzând temperaturi scăzute, ploi torențiale și vânturi puternice.

Ciclonul Ashley este așteptat să afecteze România între 30 septembrie și 3 octombrie 2024. Vremea va deveni instabilă începând de duminică, 29 septembrie, cu precipitații și vânturi intense, iar temperaturile vor scădea dramatic de la 33-34 de grade la aproximativ 15 grade Celsius, în special în zona Câmpiei Române.

Ciclonul Ashley poate provoca ploi abundente, cu cantități ce pot depăși 100 litri/metru pătrat în unele regiuni, vânturi puternice și vijelii, creșteri ale debitelor râurilor, în special în bazinele râurilor Jiu, Olt și Argeș-Vedea, dar și viituri pe Dunăre, deși nu se estimează depășirea unui debit critic de 9.500 mc/s​.

Sudul și centrul țării vor fi cele mai afectate regiuni. Județele Oltenia și Muntenia sunt cele mai expuse la precipitații intense. Zonele riverane Dunării și ale râurilor menționate vor fi sub monitorizare specială din cauza riscului de inundații​.

„Estimăm că vârful viiturii va fi atins pe 30 septembrie sau 1 octombrie. Pe sectorul românesc, din cauza precipitațiilor semnificative, viituri importante ar putea apărea în bazinele râurilor Jiu, Olt și Argeș-Vedea, contribuind la creșterea debitelor Dunării, care ar putea atinge 9.000 sau chiar 9.500 mc/s. Totuși, aceste creșteri nu reprezintă un motiv de alarmă în acest moment.”, a declarat Ministrul Mediului, Mircea Fechet.

Autoritățile trebuie să monitorizeze constant evoluția vremii și a debitelor râurilor, să emită alerte meteo și hidrologice pentru populație, să pregătească echipamente și echipe de intervenție pentru situații de urgență, să coordoneze acțiunile de prevenire a inundațiilor și să asigure evacuarea rapidă a populației, dacă este necesar, și să colaboreze cu Administrația Națională de Meteorologie, Apele Române și Institutul Național de Hidrologie pentru a gestiona eficient situația​.

Conform unui studiu publicat de World Weather Attribution (WWA), din cauza schimbărilor climatice provocate de încălzirea globală, mai multe țări, printre care Austria, Cehia, Polonia, Ungaria, România și Slovacia, au fost afectate de ploi torențiale ce au dus la o creștere semnificativă a volumului de apă.

România, afectată de ciclonul Boris, în septembrie 2024

Recent, România a fost grav afectată de inundații, provocate de ciclonul Boris. Cele mai afectate județe au fost Galați și Vaslui, unde ploile torențiale au dus la revărsarea râurilor Siret și Prut. În Galați, viiturile au atins înălțimi de peste un metru și jumătate, iar în unele zone, apa a ajuns până la acoperișurile caselor. În Vaslui, numeroase gospodării au fost inundate și oamenii au fost evacuați​.

În urma ciclonului Boris, șapte persoane au murit în județul Galați, potrivit ISU Galați.

Autoritățile au intervenit prin formarea de comitete pentru situații de urgență și alocarea de fonduri pentru despăgubiri. Comisia Europeană a anunțat un ajutor de 1,5 miliarde de euro pentru refacerea infrastructurii și sprijinirea gospodăriilor afectate.



Urmărește-ne pe Google News

Ne găsești și aici: Google Play

Mai multe pentru tine