Ce-i așteaptă pe elevi în anul școlar 2023-2024?

Publicat:
4 minute
Autor: Redacția

Anul școlar 2023-2024 începe de luni, 11 septembrie 2023, și va număra 36 de săptămâni de cursuri.

În anul școlar 2023-2024, elevii vor avea 36 de săptămâni de cursuri și cinci perioade de vacanță.

Ministerul Educației a făcut modificări în calendarul școlar 2023-2024, eliminând vacanța de primăvară și introducând vacanța de Paște între 27 aprilie și 7 mai 2024.

Admitere suplimentară la liceu

Potrivit noii legi a învățământului preuniversitar, elevii care intră în clasa a V-a în 2023 vor da un examen extra de admitere la liceu în 2027, conform noii legi a Învățământului Preuniversitar.

După Evaluarea Națională din clasa a VIII-a, unele licee vor organiza examene proprii pentru jumătate din locuri. Restul locurilor se vor aloca pe baza notelor de la Evaluarea Națională printr-o repartizare computerizată.

Studenții, lăsați pe moment fără reducerea de 90% la biletele de tren

Noua Lege a Educației spune că studenții au acum 90% reducere la biletele de tren, până la vârsta de 30 de ani, față de 50% înainte. Din 3 septembrie 2023, CFR va da legitimații cu reducere doar elevilor. Studenții vor primi după ce se publică normele legii respective. Companiile private de tren au făcut la fel. (via economedia.ro)

Testarea elevilor pentru consumul de droguri

Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației, a spus că nu se va testa fiecare elev pentru consumul de droguri. Doar o comisie va decide cine va fi testat, și asta cu acordul părintelui sau al elevului dacă este major. Testarea se va face doar dacă sunt semne clare de consum de droguri. Decizia va fi luată în grup, nu individual. El a menționat toate aceste detalii într-o discuție la Medika TV.

„În momentul de față se lucrează la Planul comun de acțiune pentru deschiderea noului an școlar. În acest Plan va fi discutată și problema testării anti-drog. Ea nu va fi dispusă prin acest plan. Căutăm toate soluțiile legale prin care această procedură să poată fi legiferată pentru a putea fi pusă în practică.” a explicat Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației.

Schimbări la BURSE

Ministerul Educației a prezentat o nouă metodologie pentru bursele elevilor pentru anul școlar 2023-2024, ce aduce modificări semnificative:

  1. Termenul pentru cererile de bursă a fost extins până la 30 septembrie, față de 1 septembrie anterior.

Tipuri de burse pentru elevii de gimnaziu și liceu:

  1. Bursele eliminate: Bursele de studiu și de performanță nu se vor mai acorda.
  2. Condiționări: Bursa olimpică va necesita nota 10 la purtare. Pentru bursa de merit, elevii nu trebuie să aibă mai mult de 20 de absențe nemotivate. Elevii care primesc bursa tehnologică nu trebuie să aibă mai mult de 10 absențe nemotivate într-o lună.
  3. Bursele sociale: Valoarea va crește la 300 de lei. Elevii pot solicita aceste burse pe parcursul anului, și lista beneficiarilor va putea fi revizuită lunar.

Această nouă metodologie vizează adaptarea sistemului de burse la nevoile actuale ale elevilor și recunoașterea performanței în diverse domenii.

Evaluarea națională 2024

Elevii de clasa a VIII-a termină cursurile la 14 iunie 2024. Înscrierea la Evaluarea Națională se face între 11 și 14 iunie, iar rezultatele preliminare apar pe 3 iulie. Rezultatele finale, după contestații, sunt pe 9 iulie.

Examenele Evaluării Naționale 2024 sunt:

Contestațiile se depun în 3 iulie (16:00 - 19:00) și 4 iulie (08:00 - 12:00). Soluționarea lor este între 4 și 9 iulie. Rezultatele finale sunt afișate pe 9 iulie.

Bacalaureat 2024

Calendarul publicat de Ministerul Educației este în acest moment in consultare.

Bacalaureatul 2024 începe pe 16 iunie cu evaluarea competențelor la limba română, conform calendarului Ministerului Educației. Față de ani anteriori, când probele scrise începeau pe 20 iunie, în 2024 examenul la Limba română va fi pe 1 iulie.

Calendarul Bacalaureatului 2024 (DRAFT) este:

Urmărește-ne pe Google News

Ne găsești și aici: Google Play

Mai multe pentru tine