Animalul al cărui organism este imposibil să se îmbolnăvească de cancer, trăiește fără oxigen și nu îmbătrânește

Publicat:
3 minute
Autor: Redacția

Există un animal care poate trăi fără oxigen o perioadă de timp mult mai mare decât alte mamifere, nu se îmbolnăvește niciodată de cancer, rezistă remarcabil la stres și procesul de îmbătrânire este extrem de lent. Surprinzător, acest animal trăiește aproximativ 30 de ani.

Animalul despre care vorbim se numește şobolanului-cârtiţă golaş african. Acestui animal îi place să trăiască în întuneric, nu-l deranjează umiditatea și își face casă sub pământ. De fapt, pe șobolanul-cârtiță african nu-l deranjează mai nimic, pentru că are toleranță la stres foarte mare. Să fie ăsta motivul pentru care nu se îmbolnăvește?

De altfel, acest animal surprinzător, care cântărește 30-35 de grame, cu excepția reginei care cântărește 50 de grame, are o piele roz și nu are păr aproape deloc, doar niște șuvițe răsfirate ca niște mustăți există pe părți, pentru a-i ajuta să se deplaseze prin întuneric.

Ce mai este remarcabil la acest animal este faptul că iritanții chimici nu-i afectează nici pielea, nici tractul respirator.

Oamenii de știință cred că șobolanul-cârtiță golaș trăiește atât de mult, comparativ cu alți șoareci de aceeași dimensiune care trăiesc 2-4 ani, datorită faptului că face parte dintr-o colonie, o mare familie subterană.

Mecanismele moleculare îl ajută pe șobolanul-cârtiță golaș să nu dezvolte patologii grave, iar cercetătorii încearcă să înțeleagă cum le influențează sănătatea stilul de viață.

Animalul care nu face cancer și nu îmbătrânește

Când vine vorba de oxigen, acest animal poate sta mult timp fără prea mult CO2. Şobolanul-cârtiţă golaş supraviețuiește fără probleme într-un mediu lipsit de oxigen. Motivul pentru care reușesc să facă acest lucru este pentru că folosesc oxigenul într-un ritm mult mai lent comparativ cu alte specii de rozătoare, dar și pentru că șobolanii-cârtiță golași au număr mai mare de celule roşii în sânge pe unitatea de volum.

Așadar, dacă în mod normal creierul nu mai funcționează după 3-4 minute de lipsă de oxigen, aceste animale supraviețuiesc fără oxigen o perioadă de trei ori mai lungă decât în cazul ţesutului cerebral al şoarecilor de laborator, scrie scientia.ro.

Acest animal fantastic, Glaber Heterocephalus - șobolanul cârtiță golaș a fost descoperit prima dată în 1842 și este întâlnit în regiunile calde tropicale din Africa de Est.

Șobolanul cârtiță golaș este rezistent și la durere, astfel că agenții chimici cu care intră în contact nu-l irită sau îi provoacă boli.

Așa cum am enunțat mai sus, acest animal nu dezvoltă cancer, deși oamenii de știință i-au injectat oncogene, care, în mod normal, ar fi adus la apariția celulelor canceroase, așa cum s-a întâmplat în cazul altor specii de răzătoare sau bovine. Celulele canceroase sunt oprite din răspândire, iar organismul se regenerează.

De asemenea, șobolanul-cârtiță golaș african îmbătrânește foarte lent, așa că ei sunt mereu tineri.

Această specie de mamifer este condusăd e o regină care face pui, regină protejată de zeci de zeci de masculi adulţi infertili care nu părăsesc colonia. De altfel, se formează numeroase familii subterane, pe o distanță de o milă în lungime și de 8 metri în adâncime.

Pe noi poți să ne urmărești pe Facebook și Instagram.

Urmărește-ne pe Google News

Ne găsești și aici: Google Play

Mai multe pentru tine