19 August: Ziua Mondială a Asistenței Umanitare
19 august marchează Ziua Mondială a Asistenței Umanitare, o zi stabilită de Organizația Națiunilor Unite pentru a onora lucrătorii umanitari care își riscă adesea viața în cele mai periculoase locuri din lume.
Ziua Mondială a Asistenței Umanitare, celebrată anual pe 19 august, este un moment important pentru a reflecta asupra riscurilor și sacrificiilor pe care le fac lucrătorii umanitari din întreaga lume.
Această zi a fost stabilită de Adunarea Generală a Națiunilor Unite în 2008, ca răspuns la atentatul tragic din 19 august 2003 asupra sediului ONU din Bagdad, Irak. În urma acestui atac, 22 de persoane și-au pierdut viața, inclusiv Sérgio Vieira de Mello, Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, evidențiind condițiile periculoase în care lucrează adesea lucrătorii umanitari.
Ziua Mondială a Asistenței Umanitare comemorează viețile pierdute în timpul desfășurării activităților umanitare și recunoaște devotamentul celor care continuă să ofere ajutor esențial în zone de conflict, regiuni afectate de dezastre și în alte situații de criză.
Acești lucrători asigură accesul la hrană, apă, adăpost, îngrijire medicală și protecție pentru milioane de oameni afectați de războaie, dezastre naturale și alte crize umanitare.
Această zi are și rolul de a sensibiliza publicul cu privire la riscurile tot mai mari cu care se confruntă lucrătorii umanitari.
În ultimii ani, atacurile asupra acestora au devenit tot mai frecvente, mulți fiind răniți, răpiți sau uciși în timp ce își desfășurau activitatea.
Ziua Mondială a Asistenței Umanitare este o platformă pentru o protecție mai mare a acestor lucrători și pentru a solicita respectarea dreptului umanitar internațional de către toate părțile implicate în conflicte.