Ziua Marinei 2024: Constanța se pregătește pentru 15 august

3 minute
Publicat:
Autor: Redacția Redacția

Municipiul Constanța va fi centrul principal al evenimentelor dedicate Zilei Marinei Române, pe 15 august.

Imagine galerie articol
Imagine galerie articol

Ziua Marinei Române - 15 august - foto via navy.ro

gallery1 / 2

Manifestările, organizate de Forțele Navale Române, vor începe la ora 10:00 pe faleza din fața Comandamentului Flotei și vor include o serie de ceremonii și demonstrații specifice.

Ziua va debuta cu o ceremonie oficială care va include primirea oficialităților, ridicarea drapelului României și intonarea Imnului Național, alături de arborarea Pavilionului și a Marelui Pavoaz pe navele militare din port.

Tradiționalele 21 de salve de tun vor marca începutul oficial al festivităților.

Șeful Statului Major al Forțelor Navale va adresa un mesaj de bun venit, urmat de discursurile oficialităților și de un serviciu religios dedicat eroilor marinari, în cadrul căruia vor fi depuse ancore de flori în Marea Neagră.

Unul dintre momentele cele mai așteptate este apariția simbolică a Zeului Neptun, care va sosi la bordul șalupei „Luceafărul”, marcând astfel începutul jocurilor și concursurilor marinărești pe faleza din fața Comandamentului Flotei.

Exercițiul demonstrativ naval, care va include secvențe din antrenamentele Forțelor Navale Române, va fi deschis de cadeții de pe Nava-școală „Mircea”.

Vor fi prezentate simulări de atacuri aeriene, operațiuni de căutare și atac asupra unui submarin, respingerea unui desant maritim și manevre de combatere a migrației ilegale, culminând cu o demonstrație de precizie în care un elicopter Puma Naval va efectua o aterizare pe fregata „Regele Ferdinand”.

Ziua Marinei Române, sărbătorită anual pe 15 august, a fost marcată pentru prima dată în 1902 și a devenit în timp o sărbătoare națională importantă, care atrage mii de spectatori și participanți.

Mâine seară, începând cu ora 20:00, Muzica Militară a Forțelor Navale va susține un concert pe faleza din fața Comandamentului Flotei. Evenimentul va fi urmat de aprinderea Pavoazului electric pe navele militare și de retragerea cu torțe a marinarilor pe traseul Poarta 1 – Comandamentul Flotei – Piața Ovidiu. Ziua se va încheia cu un spectacol de artificii organizat de Primăria Municipiului Constanța, vizibil din zona Piața Ovidiu – Portul Turistic Tomis.



Forțele Navale Române au fost înființate oficial în 1860, odată cu unificarea principatelor române sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, care a contribuit la modernizarea armatei. În timpul Primului și al Doilea Război Mondial, marina română a jucat un rol important în operațiuni navale și fluviale. După război, în perioada comunistă, marina a fost supusă unei restructurări și modernizări, pentru a răspunde noilor provocări și alianțe strategice, precum cea cu Uniunea Sovietică.

După 1989, odată cu schimbările politice și aderarea României la NATO în 2004, Forțele Navale Române au trecut printr-un proces amplu de modernizare și integrare în cadrul structurilor internaționale de securitate. Aceasta a inclus achiziționarea de echipamente noi, modernizarea flotei existente și participarea la misiuni internaționale alături de alte state membre NATO.

Forțele Navale Române sunt structurate în mai multe componente, incluzând Flota Maritimă, Forțele Navale pentru Operațiuni Speciale, Baza de Instruire pentru Luptă și diverse unități de sprijin logistic.

Flota Maritimă include nave de suprafață, submarine, aviație navală și forțe de infanterie marină.


Urmărește-ne pe Google News

Google News Google News
Ne găsești și aici: Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine

🪙 Curs valutar BNR
  • EUR 4.97
  • USD 4.47
  • CHF 5.3
  • GBP 5.91
  • BGN 2.54
  • RUB 0.05
  • MDL 0.26
🌡️ Vremea în România
  • Bucuresti 14°C icon
  • Cluj-Napoca 9°C icon
  • Constanta 16°C icon
  • Iasi 14°C icon
  • Brasov 8°C icon
  • Timisoara 14°C icon
  • Craiova 15°C icon