Unde va fi înmormântat Aleksei Navalnîi. Pompele funebre din Rusia au primit interzis să lucreze cu echipa opozantului rus

6 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Larisa Ciută

Aleksei Navalnîi a murit pe 16 februarie la vârsta de 47 de ani, într-o închisoare din Siberia. Opozantul rus va fi înmormântat pe 1 martie, după două săptămâni de la decesul său. Autoritățile au predat cu greu trupul fără suflare al lui Aleksei Navalnîi, care și după moarte a întâmpinat probleme.Deși a murit la jumătatea lunii februarie în condiții grele, fiind închis într-o pușcărie dură din Siberia, trupul fără suflare al lui Aleksei Navalnîi a fost predat mamei sale în urmă cu patru zile, la opt zile de la moartea acestuia, a anunțat purtătoarea de cuvânt a opozantului rus, Kira Iarmîş, care a anunțat și când va avea lox înmormântarea.

Aleksei Navalnîi va fi înmormântat în Rusia, însă nu se știe dacă familia va putea oficia slujba creștinește. Mai mulți ruși susținători ai lui Navalnîi au avut curaj să-l susțină public și l-au considerat erou, un erou care a fost ucis de sistem.

Trupul neînsufleți al disidentul rus a fost ținut de autoritățile ruse, care au amenințat că îl vor îngropa pe Aleksei Navalnîi pe teritoriul coloniei penitenciarului în care a murit. Cea care a făcut publice aceste informații a fost chiar mama lui Aleksei, Ludmila Navalnîi, care a acuzat autorițăle că vor să recurgă la acest gest pentru ca oamenii să nu-și poată lua rămas bun de la cel mai vehement critic al lui Putin.

Slujba de înmormântare a lui Aleksei va avea loc în Biserica Icoanei Maicii Domnului „Potolește-mi durerile” din districtul Maryino pe 1 martie, la ora 14.00. Vino devreme. Înmormântarea va avea loc la Cimitirul Borisov din sudul capitalei ruse.” purtătoarea de cuvânt a opozantului rus, Kira Iarmîş, citată de AFP.


Aleksei Navalnîi, cel mai înverșunat rus împotriva lui Putin

Aleksei Navalnîi a fost un lider politic rus și un critic vocal al președintelui Vladimir Putin și al guvernului rus. S-a născut pe 4 iunie 1976 în orașul Butyn, regiunea Orel, Rusia. A devenit cunoscut ca activist anticorupție și a fost implicat în numeroase investigații care au dezvăluit corupția din cadrul guvernului rus și din cercurile de afaceri.

Navalnîi a fondat Fundația Anticorupție și a utilizat rețelele de socializare și platformele online pentru a-și promova mesajul și pentru a organiza proteste împotriva guvernului. În 2013, a candidat la primăria Moscovei, obținând aproximativ 27% din voturi.

Aleksei Navalnîi a fost un critic vocal al președintelui rus Vladimir Putin și al guvernului său. Principalele acuze pe care le aducea împotriva lui Putin și a regimului său includ corupția, autoritarismul, încălcările drepturilor omului și lipsa transparenței în guvernare.

Navalnîi a fost activ în dezvăluirea și documentarea presupusei corupții din cadrul guvernului rus, adesea prezentând dovezi și investigații detaliate despre averile și afacerile oligarhilor și ale oficialilor guvernamentali, inclusiv presupusa implicare a lui Putin în aceste rețele de corupție.

De asemenea, Navalnîi și susținătorii săi acuzau guvernul lui Putin de utilizarea puterii pentru a reprima opoziția politică și pentru a înăbuși libertatea de exprimare și adunare. Navalnîi a organizat și participat la numeroase proteste împotriva regimului lui Putin, fiind adesea arestat și persecutat în urma acestor acțiuni.

Aceste critici și acuzații ale lui Navalnîi împotriva lui Putin au câștigat simpatia populației, cât și critici în rândul rușilor, iar tensiunile dintre Navalnîi și Putin au avut un impact semnificativ asupra scenei politice din Rusia.

Pe 20 august 2020, Navalnîi a fost grav intoxicat cu un agent neurotoxic în timpul unei călătorii aeriene interne în Rusia și a fost transportat în Germania pentru tratament. Laboratoarele din Germania, Franța și alte țări au confirmat prezența unei substanțe de tip Noviciok, un agent neurotoxic dezvoltat de Uniunea Sovietică. Navalnîi și susținătorii săi au acuzat guvernul rus de implicare, deși acesta a negat vehement orice implicare.

A fost arestat de mai multe ori în timpul activităților sale politice și a fost condamnat la închisoare în diferite ocazii, inclusiv în ianuarie 2021, când a fost arestat la întoarcerea în Rusia, după recuperarea sa în Germania. Condamnarea sa a atras critici în întreaga lume și a alimentat tensiunile dintre Rusia și alte state occidentale. Navalnîi a fost considerat de mulți drept un simbol al opoziției politice în Rusia.

Aleksei Navalnîi a fost căsătorit cu Yulia Navalnaia (născută Yulia Borisovna Navalnaya). Cuplul are doi copii, o fiică pe nume Daria și un fiu pe nume Zahar. Yulia Navalnaia este o personalitate publică în propria sa dreptate, fiind activă în sprijinirea soțului său și în promovarea cauzelor sociale și politice.

Familia lui Navalnîi a fost adesea prezentată în mass-media rusă, în special în contextul campaniilor și a acțiunilor politice ale lui Aleksei Navalnîi. Atât el cât și soția sa au fost subiecte ale unui interes considerabil și au fost implicați în numeroase evenimente publice și proteste politice în Rusia.

Ne găsești și aici: Google News Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine

Lovitură pentru Cristina Cioran. Decizia judecătorilor a doborât-o. Mesajul îngrijorător al prezentatoarei TV pe Instagram: „Lasă, mami, că suntem noi două, cât mai suntem împreună...” Actualitate
Lovitură pentru Cristina Cioran. Decizia judecătorilor a doborât-o. Mesajul îngrijorător al prezentatoarei TV pe Instagram: „Lasă, mami, că suntem noi două, cât mai suntem împreună...”
Cât de mult s-a schimbat viața Gianinei Corondan, prezentatoarea cu ochi de cristal Divertisment
Cât de mult s-a schimbat viața Gianinei Corondan, prezentatoarea cu ochi de cristal
120 de ani s-au scurs în 10 luni. Podul de la Brăila de jumătate de miliard de euro intră iar în reparații Actualitate
120 de ani s-au scurs în 10 luni. Podul de la Brăila de jumătate de miliard de euro intră iar în reparații
România, ca în Vestul Sălbatic. Tânăr din Baia Mare, împușcat în stradă de un adolescent de 16 ani Actualitate
România, ca în Vestul Sălbatic. Tânăr din Baia Mare, împușcat în stradă de un adolescent de 16 ani
Cum reacționează Israelul după atacul Iranului. Liderii lumii condamnă: „Este o escaladare gravă a situației, în niciun caz acceptabilă, de înțeles sau de tolerat” Actualitate
Cum reacționează Israelul după atacul Iranului. Liderii lumii condamnă: „Este o escaladare gravă a situației, în niciun caz acceptabilă, de înțeles sau de tolerat”
15 aprilie, ziua în care s-a născut marele Leonardo da Vinci. A fost acuzat de sadomie, iar Freud l-a făcut homosexual.
Pictorul renascentist a avut o dorință neobișnuită la moartea sa Interesant
15 aprilie, ziua în care s-a născut marele Leonardo da Vinci. A fost acuzat de sadomie, iar Freud l-a făcut homosexual. Pictorul renascentist a avut o dorință neobișnuită la moartea sa
Motivul pentru care emisiunea „În gura presei” a fost scoasă din grila de programe. Reacția lui Mircea Badea: „Atac ilegal și neprovocat” Actualitate
Motivul pentru care emisiunea „În gura presei” a fost scoasă din grila de programe. Reacția lui Mircea Badea: „Atac ilegal și neprovocat”
Kate Middleton, diagnosticată cu o nouă afecțiune, după ce a aflat că suferă de cancer Actualitate
Kate Middleton, diagnosticată cu o nouă afecțiune, după ce a aflat că suferă de cancer
Adevărul despre românul din Tecuci care îi spală mașinile Regelui Charles. Cine este, de fapt, Eugen Tudose: „De la 12 până la 14 ani am trăit fără curent electric” / „În Londra am dormit două săptămâni într-o stație de mijloc de transport”. Exclusiv Actualitate
Adevărul despre românul din Tecuci care îi spală mașinile Regelui Charles. Cine este, de fapt, Eugen Tudose: „De la 12 până la 14 ani am trăit fără curent electric” / „În Londra am dormit două săptămâni într-o stație de mijloc de transport”. Exclusiv