Tensiuni diplomatice între Polonia și Ungaria: Varșovia îl exclude pe ambasadorul Ungariei de la gala președinției UE
Relațiile diplomatice dintre Polonia și Ungaria au ajuns într-un punct critic, după ce Polonia a decis să-l excludă pe ambasadorul Ungariei de la gala de inaugurare a președinției Consiliului UE, din cauza unei dispute legate de azilul politic.
Polonia a preluat, pentru a doua oară, președinția Consiliului Uniunii Europene în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2025. Această funcție rotativă îi permite Poloniei să coordoneze activitățile Consiliului și să promoveze colaborarea între statele membre ale UE.
Pentru a marca începutul președinției, Polonia organizează o gală oficială la Teatrul Mare din Varșovia pe 3 ianuarie 2025.
Decizia de excludere a venit după ce Ungaria i-a acordat azil politic fostului ministru adjunct al Justiției din Polonia, Marcin Romanowski, care este acuzat de utilizarea ilegală a fondurilor publice.
Romanowski, membru al partidului naționalist Lege și Justiție (PiS), se confruntă cu 11 acuzații, iar Polonia a emis un mandat european de arestare împotriva sa. În ciuda acestui mandat, Ungaria a decis să-i acorde azil, iar autoritățile poloneze au considerat acest gest „ostil” și au amenințat că vor duce cazul la Curtea Europeană de Justiție dacă Budapesta nu respectă mandatul.
În urma acestei dispute, Polonia a anunțat că ambasadorul Ungariei nu va fi invitat la gala de deschidere a președinției Consiliului UE, care va avea loc pe 5 ianuarie la Teatrul Mare din Varșovia.
De asemenea, premierul ungar Viktor Orbán a fost, de asemenea, exclus de la eveniment. „Decizia de a nu-l invita pe ambasadorul Ungariei a fost luată după situația legată de Romanowski”, a declarat Magdalena Sobkowiak-Czarnecka, ministrul adjunct pentru Afaceri Europene al Poloniei, scrie Euro News.
Deși Polonia și Ungaria au avut anterior relații strânse datorită viziunilor comune asupra migrației și Uniunii Europene, divergențele au devenit mai vizibile după invazia Rusiei în Ucraina, în februarie 2022.
Polonia a fost un susținător ferm al Ucrainei, în timp ce Ungaria, condusă de Orbán, a adoptat o poziție mai rezervată față de Rusia și a avut legături mai strânse cu Moscova.
Polonia, sub conducerea prim-ministrului Donald Tusk, a criticat frecvent pozițiile Ungariei, mai ales în ceea ce privește politica față de Rusia și Uniunea Europeană. În timpul președinției Ungariei la UE, Orbán a fost acuzat că a susținut Rusia și a mers la Moscova într-o vizită controversată, în timp ce criticile din partea Parlamentului European au fost adresate și întâlnirii sale cu președintele chinez Xi Jinping.