Superalimentul care reduce riscul de cancer și demență
Protejarea sănătății creierului împotriva demenței, bolii Alzheimer și declinului cognitiv este esențială—și un nou studiu arată că adăugarea chiar și a unor cantități mici dintr-un anumit ingredient în dieta dumneavoastră poate avea acest efect.

Superalimentul care poate preveni demența și boala Alzheimer
Dieteticiana autorizată Maddie Pasquariello, MS, RD, indică un studiu din 2024 care arată că consumul a doar o porție de ciuperci pe săptămână este asociat cu o memorie mai bună, o viteză de procesare crescută și o funcționare executivă îmbunătățită (acea parte a minții legată de planificare, multitasking și controlul impulsurilor). Beneficiile nu se opresc aici: „Alte cercetări au sugerat o posibilă corelație benefică între consumul de ciuperci și ratele depresiei, stării de spirit și bolilor neurodegenerative, precum Alzheimer”, a menționat Pasquariello.
Totuși, deși consumul de ciuperci este cu siguranță un obicei sănătos demn de adoptat, Pasquariello arată că obiceiurile alimentare generale sunt cele mai importante. Includerea unei porții de ciuperci în dieta dumneavoastră nu poate compensa consumul de alimente lipsite de nutrienți în restul timpului. Ar trebui să fie doar o componentă a unei diete echilibrate și sănătoase.
Beneficiile consumului regulat de ciuperci
Deși consumul regulat de ciuperci nu garantează absența problemelor de sănătate, dieteticiana autorizată Maria Emerick, MS, RDN, LD, afirmă că există mai multe moduri în care acestea pot beneficia organismul. „Cercetările arată că ciupercile au efecte anticancerigene, în special împotriva cancerului gastrointestinal și de sân, contribuind atât la prevenire, cât și la tratament”, a spus ea pentru Parade.
Motivul pentru care consumul de ciuperci poate ajuta la scăderea riscului unor tipuri de cancer este că anumite substanțe chimice din ciuperci susțin celulele imunitare, oferindu-le o rezistență suplimentară în combaterea bolilor.
„Compuși cheie din ciuperci, precum glucanii, sesquiterpenele și polizaharidele, întăresc sistemul imunitar și vizează căile legate de cancer care controlează creșterea celulară, supraviețuirea și formarea vaselor de sânge”, a explicat Emerick. „În plus, ciupercile furnizează vitamine esențiale, inclusiv tiamină, riboflavină, vitaminele C și D, minerale și aminoacizi care susțin sănătatea generală.”
Jeanna Rich, RD, dietetician oncologic la OSF Healthcare, spune că un alt motiv pentru care ciupercile pot reduce riscul unor tipuri de cancer este conținutul lor ridicat de antioxidanți. „Ciupercile sunt o sursă excelentă de antioxidanți și, în special, de ergothioneină”, a spus Jeanna Rich
„Antioxidanții reduc stresul oxidativ și au chiar unele proprietăți antitumorale. Majoritatea studiilor arată un risc mai scăzut în cazurile de cancer de sân, colon și prostată, dar sunt necesare cercetări suplimentare, deoarece majoritatea studiilor includ doar aceste forme de cancer.”, a mai spus dieteticiana.
Însă asta nu înseamnă că consumul regulat de ciuperci vă garantează că nu veți face niciodată cancer, dar poate reduce riscul—deci merită încercat!
Care sunt cele mai sănătoase tipuri de ciuperci?
Rich explică faptul că diferite tipuri de ciuperci comestibile (adică cele sigure pentru consum) au profiluri nutriționale diferite.
Pentru susținerea nutrițională generală, Emerick recomandă ciupercile care se găsesc frecvent în magazinele alimentare, precum champignon, portobello și pleurotus. Dacă sunteți interesat să consumați ciuperci în scopuri medicinale, Emerick și Rich recomandă ciupercile precum shiitake, maitake, coama leului (lion’s mane) și reishi.
Este cu siguranță interesant să aflați cum ciupercile pot fi benefice pentru sănătatea dumneavoastră, dar este posibil să vă întrebați ce tip de ciuperci aduc cele mai multe beneficii. Rich explică faptul că diferitele tipuri de ciuperci comestibile (a.k.a., cele care pot fi consumate în siguranță) au profiluri nutriționale diferite.
Pentru sprijin nutrițional general, Emerick recomandă ciupercile care se găsesc în mod obișnuit în magazinele alimentare, cum ar fi butonul, portobello și stridia. Dacă sunteți interesat să consumați ciuperci în scopuri medicinale, Emerick și Rich recomandă ciuperci precum shiitake, maitake, coama leului și reishi.
Emerick spune că coama leului și reishi sunt două tipuri de ciuperci în special care sunt adesea trecute cu vederea, dar care merită să fie scoase în evidență. „Ciupercile coamă de leu promovează sănătatea creierului prin stimularea creșterii nervilor și pot îmbunătăți memoria, concentrarea și starea de spirit. Ciupercile Reishi ajută organismul să facă față stresului și au proprietăți antiinflamatoare, de stimulare a sistemului imunitar și anticancerigene, care contribuie la longevitate”, a spus ea.