Statele Unite și Marea Britanie, pe urmele rusoaicei Ekaterina Zhdanova: sute de milioane de dolari din spălare de bani pentru spioni ruși
Ekaterina Zhdanova este o cetățeană rusă recent sancționată de Departamentul Trezoreriei Statelor Unite pentru implicarea sa în activități extinse de spălare de bani. De altfel, rusoaica ar fi fost capul operațiunii și din Marea Britanie pentru o schemă de spălare de bani.
Ekaterina Zhdanova a fost acuzată că a folosit criptomonede pentru a ajuta elitele rusești și grupurile de ransomware (este un tip de software rău intenționat sau malware care amenință o victimă, distrugând sau blocându-i accesul la date) să evite sancțiunile internaționale.
Zhdanova ar fi facilitat transferul a milioane de dolari prin intermediul schimburilor de criptomonede și al afacerilor tradiționale, cum ar fi o afacere internațională de ceasuri de lux, pentru a ascunde originea fondurilor și a ocoli restricțiile financiare.
Operațiunile ei ar fi inclus ajutorul oferit unui oligarh rus pentru a transfera peste 100 de milioane de dolari către Emiratele Arabe Unite, utilizând numerar fizic și monede digitale. Sancțiunile impuse asupra ei o blochează să acceseze orice proprietate din SUA, iar instituțiile financiare care continuă să facă afaceri cu ea riscă să fie și ele sancționate, scria potrivit unui comunicat de presă de pe site-ul Departamentul Trezoreriei Statelor Unite, publicat în noiembrie 2023.
De altfel, în timpul pandemiei de COVID-19, grupuri infracționale rusești au ajutat bandele de droguri din Marea Britanie să spele bani murdari folosind criptomonede. Bandele britanice plăteau criminalilor ruși pentru a transforma banii obținuți din vânzarea drogurilor în criptomonede greu de urmărit.
Această colaborare a permis grupurilor britanice să reinvestească în activitățile lor ilegale, în timp ce rușii evitau sancțiunile internaționale și își ascundeau fondurile ilicite. Agenția Națională pentru Crimă din Marea Britanie a descris acest aranjament drept un „serviciu reciproc avantajos”.
Agenția Națională pentru Combaterea Criminalității (NCA) din Marea Britanie a descoperit o operațiune de spălare de bani de miliarde de dolari, formată în timpul lockdown-ului, când bandele din Marea Britanie întâmpinau dificultăți în a scăpa de numerar.
Această rețea de infractori vorbitori de limbă rusă, infiltrată pe piața drogurilor de stradă din Marea Britanie, reprezintă cel mai mare succes împotriva spălării de bani din ultimul deceniu, potrivit investigatorilor.
Operațiunea globală, cu baza în Moscova, a preluat bani murdari de la bandele de crimă organizată, percepând un comision și permițându-le acestora să schimbe banii în criptomonede imposibil de urmărit, protejând astfel profiturile obținute din droguri de detectarea autorităților. De asemenea, rețeaua a fost folosită de statul rus pentru a finanța activități de spionaj.
Rețeaua se întinde în 30 de țări, iar până acum au fost arestați 84 de oameni, inclusiv 71 în Marea Britanie, au declarat NCA și partenerii săi într-un briefing pentru presă la începutul acestei săptămâni.
SUA sancționează liderii unei rețele de spălare de bani prin criptomonede
Miercuri, Trezoreria Statelor Unite a impus sancțiuni asupra unor figuri-cheie dintr-o rețea internațională de spălare de bani, la vârful căreia se află Ekaterina Zhdanova. Aceasta conduce rețeaua de criptomonede Smart, bazată în Moscova, și a fost identificată de autoritățile americane ca fiind centrală în operațiunile ilegale. Zhdanova fusese deja sancționată de SUA în noiembrie 2023, pentru rolul său în facilitarea transferurilor financiare pentru elitele ruse.
Bradley Smith, subsecretar interimar pentru Terorism și Informații Financiare al Trezoreriei SUA, încearcă să țină Rusia la distanță și blochează accesul pentru a utiliza criptomonede sau alte metode financiare ilegale pentru a stoca, transfera și acumula fonduri provenite din activități criminale.
Rob Jones, directorul operațiunilor la Agenția Națională pentru Combaterea Criminalității (NCA) din Marea Britanie, a afirmat că legătura între elitele rusești, grupurile criminale cibernetice și bandele de droguri din Marea Britanie a rămas ascunsă până acum. „Am reușit să identificăm și să acționăm împotriva celor care controlează această rețea din umbră”, a adăugat Jones.