fb pixel

Secretele din spatele tehnologiei ARN mesager. Motivul pentru care vaccinul românesc împotriva coronavirus cu imunizare pe 17-20 de ani este nefinanțat de Stat

4 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Redacția Redacția

Medicul Virgil Păunescu, de la Institutul OncoGen din Timișoara, a anunțat, în februarie 2020, că lucrează la un vaccin românesc împotriva coronavirus, cu o imunizare pe 17-20 de ani. Din păcate, Statul român și Agenția Națională a Medicamentelor i-au respins cererea de finanțare, deși tehnologia aplicată este folosită de mai multe state europene, printre care și Germania.

article img

Sursa foto: Mat Napo/unsplash.com

Doctorul din Timișoara susține că tehnologia folosită pentru imunizarea împotriva COVID-19 a fost folosită în tratarea cancerului. Medicul a declarat că a colaborat cu diferiți savanți din Germania care folosesc aceeași tehnologie în acest scop. Doctorul Virgil Păunescu a realizat primul vaccin românesc anti covid cu care s-a și vaccinat în urmă cu un an.

Medicul susține că peste hotare se lucrează la un vaccin asemănător cu cel produs de el.

„Am am primit un articol de la niște medici din Germania, apoi am corespondat pe teme științifice cu ei. Este o asociere între o firmă  privată mare, două centre de cercetare în tratarea cancerului.

Noi am pornit acum un an cu cercetarea pentru vaccin și am spus că tehnologia provine din tratarea cancerului. Specialiștii germani lucrează cu o tehnologie derivată tot din cea de vaccinare împotriva cancerului. Ei testează acum vaccinul. Tehnologia lor nu este identică, ci asemănătoare cu a noastră”, a declarat, pentru Jurnalul, doctorul Virgil Păunescu, pentru Jurnalul.ro.

Cercetătătorul Virgil Păunescu susține că nu are finanțare de la Stat pentru vaccinul împotriva coronavirus, iar Agenția Europeană a Medicamentelor nu și-a arătat suportul în această direcție. „Noi nu ne-am oprit din cercetare. Mai avem puțină finanțare, dar nu cât ne trebuie. Pregătirea pentru producție necesită circa 5 milioane de euro, pentru a putea face toate cercetările de care este nevoie. Agenția Europeană a Medicamentului vrea experimente care costă mult mai mult. Avem la dispoziție doar bugetul de 720.000 de euro, pe doi ani, 2020-2021. Banii au venit în august anul trecut, când lumea este în concediu, astfel că am început să facem achizițiile în septembrie și abia la sfârșitul anului ne-au venit reactivii și am început să lucrăm”, a declarat medicul.

article img

Medicul Virgil Păunescu

„Nu sunt suficiente vaccinuri și, chiar dacă va crește producția, în mai multe țări, nu se vor primi atâtea doze cât va fi nevoie. Rata de vaccinare în Europa, în acest moment, nu depășește 7%. Problema cu repartiția vaccinurilor e minoră, în comparație cu adevărata problemă: lipsa lor. Sunt peste 100 de țări care nu vor primi decât peste doi sau trei ani vaccinul. Republica Moldova n-a primit nicio doză și i-a donat România. Peru a primit 2.000 de vaccinuri, s-a vaccinat președintele țării și a trebuit să-și ceară scuze. Dar ce să facă o țară cu milioane de oameni, dacă are doar 2.000 de vaccinuri? Celelalte vor veni peste trei ani. Sau nu.

Agenția națională a medicamentului ne-a trimis un fax prin care ne-a anunțat că nu se poate implica în această problemă a vaccinului românesc.

Noi am propus să se finanțeze Institutul Cantacuzino, dacă nu se dorește finanțarea institutului nostru, pentru că noi avem o colaborare cu ei. Am încercat să facem o tehnologie cât mai simplă și cât mai ușor de administrat, cu spray nazal.”, susține specialistul.

SECRETELE DIN SPATELE TEHNOLOGIEI ARN MESAGER

„Nu cred că suntem noi buricul Pământului, dar tehnologia cu ARN mesager a fost publicată în anul 2015, în Revista „Nature”, în SUA. La dezvoltarea acestei noi tehnologii a participat o cercetătoare din Ungaria, stabilită în SUA. A lucrat 25 de ani la această tehnologie.

Nu a fost patentată, iar imediat după publicare, au apărut câteva firme, Moderna, în SUA, respectiv BioNTech, în Germania, care au început să folosească această tehnologie pentru vaccinurile împotriva cancerului (niciuna nu a produs vaccinuri până acum - n.r.). Important este ca în aceste situații de pandemie să fie produse cât mai multe vaccinuri.

Firmele care au vrut să dezvolte această tehnologie în diverse aplicații ale ei deja au evoluat. În rest, toate celelalte vaccinuri au aceeași structură: un adenovirus, fie uman, fie de maimuță, modificat (AstraZeneca  - n.r.), care trage după sine un material genetic”

Tehnologia medicului cercetător de la Timișoara este diferită de cea care se folosește în acest moment în imunizarea oamenilor împotriva coronavirus, însă despre care spune că dă rezultate, fiind folosită și în tratarea cancerului.

„Este diferită tehnologia pe care lucrăm, pentru că nu produce anticorpi naturali. Organismul este stimulat, prin acest vaccin, pentru a produce limfocite T care să omoare celulele defecte, fie că sunt maligne, fie că sunt infectate viral. Celulele infectate sunt distruse și astfel virusul nu se mai împrăștie.

Nimeni nu vrea să colaboreze cu nimeni. Dacă ar exista o finanțare externă, în principiu am putea lucra, dar în lume sunt multe laboratoare. Noi am conta dacă statul român ne-ar ajuta să prezentăm niște rezultate concrete, astfel încât să trecem măcar în faza a doua a cercetării. Pentru asta am insistat, pentru a primi cinci milioane de euro, în condițiile în care România a primit, anul trecut, 1,5 miliarde de euro pentru COVID-19, explică specialistul.

„Vaccinul pe care îl cercetăm noi este un amestec de nouă proteine. În cazul acestuia, se poate controla cantitatea. Vaccinul nu se administrează doar injectabil. Există și vaccinuri sub formă de plasturi care se pun pe piele, altele sunt sub formă de tablete care protejează vaccinul în stomac și îl  eliberează în intestin. Se pot face și sub formă de spray, cu administrare nazală, așa cum propunem noi. Vaccinul este o metodă de manipulare a sistemului imun”, spune Virgil Păunescu.

Urmărește-ne pe Google News

Google News Google News
Ne găsești și aici: Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine

🪙 Curs valutar BNR
  • EUR 4.97
  • USD 4.5
  • CHF 5.32
  • GBP 5.89
  • BGN 2.54
  • RUB 0.05
  • MDL 0.26
🌡️ Vremea în România
  • Bucuresti 19°C icon
  • Cluj-Napoca 16°C icon
  • Constanta 19°C icon
  • Iasi 18°C icon
  • Brasov 15°C icon
  • Timisoara 16°C icon
  • Craiova 17°C icon