Reacția Groenlandei la vizita lui Vance cu soția pe insula arctică. Putin trage un semnal de alarmă: „SUA vor continua să avanseze. Rusia nu a amenințat niciodată pe nimeni în Arctica”
Patru dintre cele cinci partide alese în Groenlanda au convenit să formeze o coaliție largă cu o zi înaintea vizitei vicepreședintelui american JD Vance pe insula arctică. Lawmakerii din Groenlanda au fost de acord joi să formeze un nou guvern, unindu-se sub presiunea și amenințările reînnoite din partea președintelui american Donald Trump de a anexa națiunea arctică sub coroana daneză.

Patru dintre cele cinci partide alese în Parlamentul din Groenlanda la începutul acestei luni au convenit să formeze o coaliție care va avea 23 din cele 31 de locuri în legislativ. Acordul urmează să fie semnat vineri, potrivit presei locale.
Acordul vine într-un moment în care Trump își intensifică eforturile de a obține controlul asupra insulei arctice "într-un fel sau altul".
Vicepreședintele american JD Vance este programat să ajungă în Groenlanda vineri. El va vizita baza spațială Pituffik a SUA, alături de soția sa, Usha Vance, care susține operațiuni de supraveghere și apărare a rachetelor, potrivit Euronews.
Usha fusese inițial programată să viziteze singură, dar miercuri JD a anunțat că o va însoți în călătoria sa pentru a nu o lăsa să „se distreze singură”.
Jens-Frederik Nielsen, liderul partidului Demokraatit – cel mai mare partid din parlament – a fost hotărât să formeze o coaliție largă. După victoria surpriză a partidului său de centru-dreapta în alegerile din 11 martie, Nielsen a susținut că o coaliție urgentă este esențială pentru a rezista presiunii americane.
Prim-ministrul Groenlandei, Múte Bourup Egede, a criticat călătoria planificată a lui Vance, numind-o "foarte agresivă".
„Până de curând, puteam conta cu siguranță pe americani, care erau aliații și prietenii noștri și cu care ne plăcea să colaborăm îndeaproape”, a spus Egede pentru presa locală.
„Dar acea perioadă s-a încheiat, trebuie să recunoaștem acest lucru, deoarece noua conducere americană este complet și total indiferentă față de ceea ce am susținut împreună până acum, pentru că acum este vorba doar despre ei preluând controlul asupra țării noastre fără voia noastră”, a adăugat el.
Trump vizează Groenlanda, o regiune autonomă a Danemarcei, deoarece aceasta dispune de bogate depozite minerale și se află pe rute strategice aeriene și maritime, într-o perioadă în care Statele Unite, Rusia și China se luptă pentru a obține influență în Arctica.
Putin nu este surprins de interesul reînnoit al SUA pentru Groenlanda
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a spus joi că presiunea lui Trump pentru controlul asupra Groenlandei nu este surprinzătoare, având în vedere interesul de lungă durată al SUA față de acest teritoriu bogat în minerale.
Vorbind la un forum de politică în portul arctic Murmansk, Putin a explicat că Statele Unite au avut pentru prima dată planuri de a obține controlul asupra Groenlandei în secolul 19 și apoi au oferit să o cumpere de la Danemarca după al Doilea Război Mondial.
„Poate părea surprinzător doar la prima vedere și ar fi greșit să credem că aceasta este o vorbă extravagantă a actualei administrații americane”, a spus Putin.
„Este evident că Statele Unite vor continua să își avanseze în mod sistematic interesele geostrategice, politico-militare și economice în Arctica.”
Trump a iritat o mare parte din Europa sugerând că Statele Unite ar trebui să controleze într-un fel teritoriul autonom și bogat în minerale al Danemarcei, un aliat al SUA și membru NATO.
Fiind poarta maritimă către Arctica și Atlanticul de Nord pentru America de Nord, Groenlanda are o valoare strategică mai largă, întrucât atât China cât și Rusia caută acces la ape și resursele naturale ale acesteia.
Putin a menționat că Rusia este îngrijorată de activitățile NATO în Arctica și va răspunde prin întărirea capacității sale militare în regiunea polară.
„Suntem cu siguranță îngrijorați de descrierea de către membrii NATO a regiunii înghețate ca fiind o zonă de posibile conflicte”, a spus Putin, menționând că vecinii Rusiei, Finlanda și Suedia, s-au alăturat alianței.
„Rusia nu a amenințat niciodată pe nimeni în Arctica, dar vom urmări îndeaproape evoluțiile și vom răspunde corespunzător prin creșterea capacității noastre militare și modernizarea infrastructurii militare.”
Rusia a încercat să-și impună influența asupra unor mari zone din Arctica, în competiție cu Statele Unite, Canada, Danemarca și Norvegia, pe măsură ce topirea ghețarilor oferă noi oportunități pentru resurse și rute maritime.
China a arătat și ea un interes crescut față de regiune, despre care se crede că ar conține până la o pătrime din rezervele de petrol și gaz neexploatate ale Pământului.
„Nu vom permite nici o încălcare a suveranității țării noastre, vom proteja în mod fiabil interesele noastre naționale, susținând în același timp pacea și stabilitatea în regiunea polară”, a spus Putin.
În timp ce a promis să întărească poziția militară a Rusiei în Arctica, Putin a subliniat că Kremlinul rămâne deschis pentru o cooperare internațională mai largă în regiune.