Raspberry Pi 5: Fundația Raspberry Pi lansează o nouă generație a microcalculatorului

5 minute
Publicat:
Autor: Redacția Actualitate.net

Astăzi, Fundația Raspberry Pi a anunțat lansarea celui mai recent model, Raspberry Pi 5, aducând o serie de îmbunătățiri și inovații. Dispozitivul urmează să fie lansat până la sfârșitul lunii octombrie.

Prețuri și Variante:

 • Varianta de 4GB la prețul de 60 dolari.
 • Varianta de 8GB la prețul de 80 dolari.

Caracteristici Principale:

 • Procesor quad-core de 2.4GHz, 64-bit Arm Cortex-A76.
 • GPU VideoCore VII care suportă OpenGL ES 3.1 și Vulkan 1.2.
 • Dual 4Kp60 HDMI® pentru afișaj.
 • Wi-Fi® dual-band 802.11ac.
 • Bluetooth 5.0 / Bluetooth cu Energie Scăzută (BLE).
 • Interfață card microSD de înaltă viteză.
 • 2 porturi USB 3.0 și 2 porturi USB 2.0.
 • Ethernet Gigabit cu suport PoE+.
 • Interfață PCIe 2.0 x1.
 • Silicon conceput în propriul centru din Cambridge, Marea Britanie.

Raspberry Pi 5 este semnificativ mai rapid decât predecesorul său, Raspberry Pi 4. Compania a decis să anunțe dispozitivul înainte ca acesta să ajungă pe rafturi, cu precomenzi disponibile acum de la partenerii acreditați.
Fundația va prioritiza vânzările de unități individuale către persoane, asigurându-se astfel că entuziaștii vor fi printre primii care vor experimenta noul dispozitiv. De asemenea, abonații la versiunea print a revistelor The MagPi și HackSpace vor primi acces prioritar la hardware-ul Raspberry Pi 5 prin programul Priority Boarding.


Raspberry Pi 4, lansat în iunie 2019, s-a bucurat de caracteristici impresionante, devenind alegerea populară printre educatori, entuziaști și profesioniști. În anii următori, în ciuda provocărilor lanțului de aprovizionare, s-au vândut peste 14 milioane de unități Raspberry Pi 4.

Raspberry Pi 5 aduce o performanță a CPU-ului și GPU-ului de două până la trei ori mai mare, un upgrade de memorie și introduce siliciul personalizat Raspberry Pi.

Inovații Tehnice:
Trei noi cipuri au fost proiectate special pentru Raspberry Pi 5, oferind o creștere semnificativă a performanței. Componentele cheie includ:

 • BCM2712: Un nou procesor de aplicație care oferă viteze mai rapide și o eficiență energetică îmbunătățită.
 • RP1: Controlerul I/O al Raspberry Pi, conceput intern.
 • DA9091: IC pentru gestionarea energiei care suportă diferitele cerințe de tensiune ale plăcii.

Formă și Design:
Păstrând amprenta clasică de dimensiunea unui card de credit, Raspberry Pi 5 a trecut prin actualizări subtile de design pentru a se adapta noului chipset.

Producție:
Raspberry Pi 5 continuă să fie fabricat în Pencoed, South Wales, la Sony UK Technology Centre, reflectând angajamentul fundației față de producția locală.

Accesorii:
O gamă de accesorii va însoți Raspberry Pi 5, inclusiv un carcasă cu un nou design, Cooler Activ, Sursă de Alimentare USB-C de 27W, cabluri pentru cameră și afișaj, PoE+ HAT și M.2 HATs.

Actualizări Software:
Sistemul de operare Raspberry Pi OS, bazat pe "Bookworm" de la Debian, urmează să fie lansat la mijlocul lunii octombrie și va fi sistemul de operare principal pentru Raspberry Pi 5.

Fundația Raspberry Pi demonstrează din nou angajamentul său de a furniza soluții de calcul accesibile și de înaltă performanță, iar Raspberry Pi 5 este un testament al inovației lor continue.


Raspberry Pi este un calculator de dimensiuni reduse, care a luat cu asalt lumea tehnologiei. În esență, este un computer single-board, ceea ce înseamnă că toate componentele esențiale ale unui computer desktop, precum procesorul, memoria RAM și porturile de intrare/ieșire, sunt integrate pe o singură placă de circuit.

Lansat pentru prima dată în 2012, Raspberry Pi a fost conceput inițial pentru a stimula predarea informaticii în școli și în țările în curs de dezvoltare. Cu un preț accesibil și o flexibilitate uluitoare, această mică placă a captivat inimile atât ale noilor veniți în lumea programării, cât și ale entuziaștilor avansați.

Utilizările Raspberry Pi sunt practic nelimitate, dar iată câteva exemple comune:

 1. Învățare și Educație: Cu ajutorul său, elevii și adulții pot învăța programare, Linux și multe alte noțiuni legate de tehnologie, fără a cheltui o avere.
 2. Centre Media: Folosind software precum Kodi sau Plex, Raspberry Pi poate fi transformat într-un puternic centru media pentru streaming-ul filmelor și muzicii.
 3. Proiecte DIY: De la automatizări casnice la stații meteo personale și de la camere de supraveghere la roboti, Raspberry Pi este o alegere populară pentru proiecte "Do It Yourself".
 4. Servere web sau de fișiere: Datorită dimensiunii sale reduse și consumului scăzut de energie, Raspberry Pi este adesea folosit ca server web simplu sau pentru stocarea și partajarea de fișiere într-o rețea locală.
 5. Emulare: Pentru cei pasionați de jocurile retro, Raspberry Pi poate fi folosit ca un emulator pentru a juca jocuri clasice de pe console vechi.
 6. Automatizări și control: Multe industrii și hobby-iști utilizează Raspberry Pi pentru a monitoriza și controla diverse sisteme, de la acvarii și grădini, până la producția la scară mică.

Cu lansarea Raspberry Pi 5, așteptările sunt și mai mari. Cu hardware îmbunătățit și capacitate crescută, acest nou model promite să deschidă uși și mai multe posibilități pentru inventatori, educatori și entuziaști din întreaga lume.


Raspberry Pi nu este doar o placă de circuit, ci un simbol al modului în care tehnologia accesibilă poate avea un impact semnificativ în lume, democratizând accesul la cunoaștere și inovație. Indiferent dacă sunteți un începător dornic să învețe sau un veteran al tehnologiei, există un Raspberry Pi care vă așteaptă să îl descoperiți.


Ne găsești și aici: Google News Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine