Premierul mult dorit de Ciolacu, Lasconi, Geoană și Ciucă, pune la zid actuala guvernare. Ilie Bolojan critică PNL și PSD: „Îi favorizăm pe primarii care nu-și fac treaba. Achităm datoriile, ștergem tot, la aceiași primari”
Indiferent de cine iese președinte, cu excepția lui George Simion, dintre Lasconi, Ciolacu, Geoană și Ciucă, Ilie Bolojan este favorit pentru funcția de premier al României. Însă președintele CJ Bihor nu vede cu ochi buni actuala guvernare și le-a dat peste nas atât colegilor din PNL, cât și celor din PSD pentru ce nu se întâmplă în România bine, sugerând că primarii din țara noastră au fost lăsați să facă ce vor și li s-au șters datorii de către cei de la putere.
Principalele declarații ale lui lui Ilie Bolojan de la ședința PNL, unde a fost lansat programul de guvernare:
De obicei, în campanii, oamenii politici vorbesc despre câinii care vor umbla cu covrigi în coadă. Eu nu cred în asta şi n-am crezut niciodată în asta. Cred că şi în campanie trebuie să fii corect cu oamenii şi dacă te votează trebuie să ai un comportament responsabil după aceea. Și asta am încercat în cei 20 de ani de funcții publice pe care le-am ocupat, și prin votul oamenilor am reușit să facem condiții pentru ca, comunitățile noastre să se dezvolte.
E un final de ciclu de guvernare în care am avut stabilitate, în care a fost o creştere economică, în care s-au realizat multe programe de investiţii, dar e şi un preţ pentru asta.
Suntem în situaţia în care avem deficite foarte mari, anul acesta am luat 44 de miliarde de euro împrumuturi, iar volumul de investiţii total în România nu va depăşi 24 de miliarde de euro, dintre care aproximativ 30% sunt fondurile europene.
Înseamnă că avem un deficit şi că ne place, că nu ne place, ne duce pe datorie. Nu e doar o problemă de dacă, ci doar o problemă de când, până când va veni un decont pentru această situaţie şi cred că noi avem responsabilitatea să spunem aceste lucruri şi să le spunem oamenilor ce trebuie făcut pentru ca, într-adevăr, România să fie modernă şi prosperă. Altfel, gândiți-v că lucruri pe care le-am putea face nu le mai vedem. Știți ce înseamnă un deficit de peste 20 de miliarde de euro? Vă rog să vă gândiți că un kilometru de autostradă sau de drum express înseamnă 10 sau 15 milioane de euro. Înseamnă că am putea avea 1500-2000 de kilometri autostrăzi în România într-un singur an, numai din deficit, nu vorbesc din total de credite. Nu vorbim de autostrada Unirii, vorbim de cât a făcut România în 30 de ani. Asta nu se vede, pentru că nu tratăm lucrurile corect.
Eu cred că o bună guvernare trebuie să facă câteva lucruri (...)
- Trebuie să avem un guvern și un stat eficient. Nu mai putem merge în această formulă, orice s-ar spune.
- Avem instituții centrale care nu își justifică activitatea. Gândiți-vă că sunt țări mari în Europa care au o singură autoritate de reglementare pentru rețele de energie, telecom etc. Noi pentru fiecare ne-am făcut autorități de reglementare, cu sute de angajați.
- Avem Autoritatea Electorală Permanentă, într-un județ au 2 angajați, în altele 10 angajați. Sigur, acum trebuie întrebați ce au făcut timp 4 ani de zile – acum lucrează primăriile, INS. Avem o grămadă de situații de genul acesta.
Și atunci, stimați colegi, banii care ar economisiți, într-adevăr, să aducem investiții. Luăm credite, bun, mergem pe deficit, dar deficitul este dus în investiții, este dus în creșteri de pensii sustenabile, altfel inflația mănâncă toată creșterea. Și asta cred că trebuie să facă PNL atunci când va participa la viitoarea guvernare (...)
- O altă chestiune importantă este să avem reguli bune pentru o societate aranjată corect. Cei care sunt în administrație știu. Vrei să ai curățenie? Înseamnă că trebuie să faci curățenie, trebuie să o menții și să-i sancționezi pe cei care fac mizerie. Și să creezi o infrastructură pentru asta (...) Nu un guvern schimbă o țară, ci oamenii schimbă o țară. Dar ca oamenii să schimbe o țară, ei trebuie să primească niște stimuli corecți ca să aibă reacții corecte. Dacă primesc stimuli greșiți, au comportamente greșite. Și de asta spun, regulile bune trebuie susținute. Ce înseamnă reguli bune? Gândiți-vă la concediile medicale din România. Știți cât plătește statul pe concedii medicale? Peste un miliard de euro pe an. Înainte, nu dau nume de guvernări, erau 200-300.000 euro. Știți ce înseamnă diferența asta? Doar diferența înseamnă drumul expres Arad-Oradea, într-un singur ciclu, numai din această economie. Dar dacă am fost populiști și am scos din legislație că nu pot fi verificați angajații care sunt la mare și nu în pat, vă dați seama că acest tip de reglementare și ușurătatea cu care obțin concedii medicale în România generează un anumit tip de comportament.
- Gândiți-vă că tinerii noștri au o stare de nemulțumire și neîncredere, pentru că cea mai mare parte din angajările din sectorul public le percep că le fac cu pile. Eu cred că nepoții demnitarilor au un loc în țara asta, dar nu cred doar în nepoții demnitarilor talentați, ci și că visul românesc înseamnă pile, cunoștințe și relații. Cred că visul tinerilor români ar trebui să însemne: muncesc, sunt talentat și sunt respectat pentru treaba asta și îmi pun într-adevăr în valoare talentul. Și atunci mai mulți tineri vor sta în țară. Pentru asta trebuie să facem angajări corecte și meritocrație în sectorul public. Cred că regulile bune schimbă puternic comportamentul și trebuie să le susținem peste tot.
- Dacă vrem să vorbim despre o țară prosperă, trebuie să susținem schimbări structurale în economie. N-avem altă posibilitate. Altfel, rămânem în capcana salariului minim. Gândiți-vă că totuși importăm două trei din produsele necesare, asta înseamnă că trebuie să susținem procesarea, combatarerea evaziunii fiscale în aceste zone, pentru că altfel antreprenorii români nu-și pot susține afacerile.
- Avem un deficit de forță de muncă. Nu avem cu cine lucra, practic. Eu cred că noi trebuie să susținem ca mai mulți oameni să ajungă pe piața muncii, asta înseamnă ajutoare sociale doar pentru cei care au nevoie și doar în zonele unde nu sunt locuri de muncă. Și înseamnă stimularea muncii (...)
- Vrei să lucrezi sâmbăta, ai o comandă mare? Nu te mai punem să recuperezi 48 de ore, nu, îți dăm și un bonus, te scutim de CAS. Dacă muncești sâmbăta, înseamnă că antreprenorii român, fabricile noastre vor putea să își facă planurile de producție, altfel n-au cu cine lucra. Întrebați-i pe cei care lucrează în economia României. Trebuie să ne susținem campionii, firmele noastre, ca să fie orientate spre export. Dacă nu fructificăm acest acces pe piețele europene și doar suntem o piață și nu ne folosim capacitățile să ne exportăm producția ... n-am făcut asta. Înseamnă că dăm ajutoare pentru cei care aduc tehnologia, pentru cei care fac investiții și pentru cei care se orientează spre export (...)
- Cred că ar trebui să deranjăm puțin universitățile. Nu sună bine ce spun. Cred că ar trebui să-i facem mai antreprenoriali. Dacă primesc bani, indiferent ce discipline predau, indiferent câți absolvenți lucrează în economia reală, în domeniul pe care l-au absolvit, mesajul va fi stați liniștiți, toți primiți banii. Dacă vor fi mai antreprenoriali, înseamnă că vor face poate cercetare aplicată, se vor duce către companii și în felul acesta vom avea tehnologie și dezvoltare. Asta cred că trebuie să facem pentru schimbări structurale în economie (...)
- Și nu în ultimul rând, suntem aici în fața primarilor noștri. Dragi colegi, cred că guvernele unde sunt liberalii trebuie să fie parteneri ai Administrației Publice locale. Și programul Anghel Saligny și sprijinul pentru autorități sunt o dovadă în acest sens. E un lucru bun și cu asta trebuie mers mai departe. Dar cred că și în administrația locală, prin acest parteneriat, trebuie susținută performanța și rezultatele. Prorogăm de ani de zile repartizarea de fonduri către bugetele locale direct proporțional cu gradul de încasare a impozitelor. Nu mai merge asta, pentru că, de fapt, îi favorizăm pe primarii care nu-și fac treaba. Și banii puțini pe care îi dăm, îi dăm la primarii care nu-si fac treaba. Ciclic, de ani de zile, achităm datoriile, nu-i scutim de penalități, ca la antreprenorii privați, nu, ștergem tot, la aceiași primari care în mod iresponsabil adună arierate. Mesajul care este? Faceți orice, nu se întâmplă nimic, în timp ce ceilalți primari performanți se simt perdanții administrației. Și mesajul este că orice faci, nimeni nu sesizează acest lucru. Dar pentru asta trebuie să le creăm posibilități la primari să-și încaseze impozitele, să le dăm legi mai bune în așa fel încât, cei care vor să facă performanță să poată performa.
- Cred că e nevoie să facem ordine în programele de investiții către autoritățile locale. Compania Națională Investiții a ajuns un tomberon de proiecte. Fac de la capele și până la săli de sport, nu mai știu ce fac acolo. Sunt mii de proiecte care, dacă nu sunt ordonate după priorități, în care, dacă nu se repartizează lucrurile corect, vom face investiții a căror utilitate va fi nulă. Avem și acum blocuri ANL construite în comunități unde nu există apă și canalizare, unde nu stă nimeni în ele și unde nu s-a mai construit de ani de zile o casă. Aceste lucruri trebuie să le facem și atunci îi respectăm pe primarii noștri și ducem spre o Românie performantă. Pentru că 3000 de primari performanți înseamnă schimbări puternice în administrație.
- Și nu în ultimul rând, trebuie să vorbim de partea de reorganizare pentru că nu putem să nu vedem realitățile demografice pe care le avem. M-am uitat să-l văd pe domnul Roman, dar nu mai este aici, pentru că dânsul face tot timpul propuneri din astea surpriză. Stimați colegi, din nou, trebuie să fim corecți. Pentru ca PNL să fie în guvernare, pentru ca să-și poată propune miniștrii, trebuie ca vocea liberalilor în fiecare județ în aceste alegeri parlamentare să fie foarte puternică. ”, scrie G4Media.