Povestea tinerilor dintr-un sat din Vrancea care au devenit milionari în euro. Cum au reușit, de fapt, să devină atât de bogați?: „Am băut apa aceleiași cișmele, nu aveam apă curentă atunci în casă”

5 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Larisa Ciută

Felix Pă­trăş­canu a fost invitat în podcastul lui Morar, unde a vorbit despre viața de milionar, dar și despre cum a început să devină antreprenor. Acum milionar în euro, unul dintre patronii FAN Courier a mărturisit că provine dintr-o familie modestă, iar când era mic nu avea apă în casă, ci de la cișmeaua din sat.

Neculai și Adrian Mihai (stânga/dreapta) Felix Pătrășcanu (mijloc)

Felix Pătrășcanu, Adrian și Neculai Mihai au înființat FAN Courier în 1997, companie de curierat care în prezent valorează sute de milioane de euro. Mai exact, la sfârșitul anului 2023, FAN Courier a a avut cifra de afaceri de 250 milioane de euro, cu o estimare de creștere a bugetului cu 15% pentru 2024. Cu o investiție de 35 de milioane de euro în 2023, FAN Courier a avut o creștere de 11% față de 2022 în ceea ce privește cifra de afaceri.

Povestea neștiută a celor trei prieteni de la sat care au devenit milionari

De 27 ani, cei trei antreprenori au rămas în aceeași echipă de business, chiar dacă drumul lor a fost anevoios, iar la început duceau coletele cu Daciile personale.

Felix Pătrășcanu și frații Adrian și Neculai Mihai sunt originari din Fitionești, un sat care se află în vecinătatea orașului Panciu, județul Vrancea. Cei trei se cunosc de-o viață, crescând împreună în același sat.

Felix, Adrian și Neculai sunt legați pe viață de amintirile din copilărie crescute în stilul lui Ion Creangă, căci au avut noroc de o viață la sat, care le-a dat ocazia să învețe să aprecieze fiecare lucru bun venit în viața lor. Nu le-a fost frică de muncă și au au îndrăznit să viseze.

„Suntem vecini gard în gard. Am copilărit împreună, am păscut oi, vaci, capre împreună. Am făcut școala cu același învățator, unul după altul. Sunt patru ani diferență între noi. Ne raportăm cam în același fel la familie, bani, epatare, tot ce ne înconjoară. Adrian s-a căsătorit cu o nepoată de-a mea, iar bunica mea l-a botezat pe tatăl lor.”

„Am băut apa aceleiași cișmele, nu aveam apă curentă atunci în casă. Și ne-a fost ușor să gândim cam la fel, să facem compromisurile necesare. Asta să nu se înțeleagă că nu avem dispute, eu cu ei, ei între ei. Sunt convins că ei trec peste anumite lucruri mai puțin plăcute la mine, așa cum și eu trec peste anumite acțiuni ale lor, dar niciodată în a exploda.”

„La început am mai avut câte o ceartă mai tare, iar atunci am zis să facem lucrurile clare. Și am zis, orice ban care iese din firmă, fiecare trebuie să-l semneze. E adevărat acum, Adrian, care este CEO-ul companiei, dacă iese cu cineva la masă și cheltuie 1.000 de lei nu ne mai uităm, dar putem oricând să vedem lucrurile astea. Ei la mine, eu la ei, ei între ei. Și asta a contat foarte mult. Și al doilea lucru importat: orice nu ne convine, să punem pe masă. Să nu lăsăm o bulă de genul ăsta, un balon de genul ăsta toxic, să se mărească, pentru că atunci când pocnește o să împroaște atât de tare în jur încât nu mai poți să repari nimic.”, a declarat Felix Pătrășcanu în podcastul lui Morar.

Felix Pătrășcanu, Adrian și Neculai Mihai erau doar niște puști când au început afacerea de curierat, însă, tineri cum erau, au avut curaj să îndrăznească. Povestea celor trei tineri de la sat care au devenit milionari, acum ajunși adulți și oameni de afaceri de succes, este un exemplu pentru toți cei care îndrăznesc să viseze.

Pe 16 ianuarie 1998 a avut prima comandă FAN Courier, iar numele vine de la F(elix)A(drian)M(ihai), care mai poate fi asociat și cu pasiune, dorință, entuziasm pentru clienți.

Invitatul lui Mihai Morar în podcastul „Fain și Simplu” este unul dintre fondatorii FAN Courier și totodată președintele companiei de curierat. Felix Pătrășcanu a declarat că averea sa nu este de ordinul sutelor de milioane de euro, însă are suficienți încât să intervină în cazul unei urgențe medicale de natură gravă.

Felix Pătrășcanu, la o plimbare prin zon de Nord a Capitalei

De altfel, milionarul a mai spus că fiica lui lucrează la FAN Courier, însă are salariul de 5.000 de lei, plus bonuri de masă. Un alt lucru pe care a ținut să-l menționeze a fost că nu are da niciodată mii de euro pe o șampanie, cum s-a întâmplat să vadă în Grecia, pe când se afla într-un concediu cu familia.

Felix Pătrășcanu este și fondatorul Super Teach și ar avea o avere între 150-200 de milioane de euro, potrivit TOP 300 Capital.Ne găsești și aici: Google News Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine