fb pixel

Parașutiști din 11 țări, inclusiv România, au participat la cea mai mare operațiune aeropurtată NATO: Falcon Leap

5 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Redacția Redacția

Parașutiști din 11 țări diferite s-au unit pentru a efectua un exercițiu aeropurtat de două săptămâni, numit Falcon Leap, care s-a încheiat cu un salt în linie statică pe cu zona de aterizare în Ginkelse Heide, comemorând a 79-a aniversare a Operațiunii Market Garden, care a avut loc în perioada 17-27 septembrie 1944.

Imagine galerie articol
Imagine galerie articol
Imagine galerie articol
Imagine galerie articol
Imagine galerie articol
Galerie imagini gallery1 / 5

Printre țările participante s-au aflat trupe din România, Olanda, SUA, Italia, Germania, Franța și Spania.


Exercițiul, condus de Brigada de Asalt Aerian 11 din Olanda (Air Mobility Command) a adunat aproape 1.000 de parașutiști care au efectuat operațiuni aeropurtate tactice în trei faze.

Parașutiștii au efectuat sărituri cu linie statică  din avioanele țărilor participante cu instructori din fiecare țară.

După fiecare săritură reușită, fiecare parașutist a primit insigna de parașutist a acelei națiuni în cadrul unei ceremonii de schimb de insigne.

„Cea mai importantă parte a acestui exercițiu este unirea eforturilor,” a spus Korevaar. „Este internațional, cu germani, italieni și americani și este foarte interesant să vezi diferitele țări colaborând. Dacă te uiți acum la tot ce se întâmplă în Ucraina, observi că totul devine mai profesionist și mai serios ca niciodată, și de aceea anul acesta am adoptat o abordare mai tactică. Ochii noștri sunt deschiși și toate țările care participă la acest exercițiu sunt binevenite. Învățăm unii de la alții și asta este cel mai important.”



Ce a fost Operațiunea Market Garden din 17-27 Septembrie 1944?

Operațiunea Market Garden a fost o acțiune militară desfășurată de Aliați în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, având loc în Olanda ocupată de germani, între 17 și 27 septembrie 1944. Scopul acesteia era de a stabili un coridor de 103 km în teritoriul german, având un cap de pod peste Nederrijn (partea inferioară a fluviului Rin), pentru a crea o cale de invazie aliată spre nordul Germaniei. Realizarea acestui obiectiv a presupus două faze: capturarea a nouă poduri cu ajutorul forțelor aeriene americane și britanice (denumită "Market"), urmată de avansul rapid al forțelor terestre britanice peste aceste poduri (denumită "Garden"). Generalul britanic Bernard Montgomery a fost cel care a conceput Operațiunea Market Garden.

Partea aeriană a operațiunii a fost efectuată de Prima Armată Aeriană Aliată, în timp ce acțiunea terestră a fost realizată de Corpul XXX al celei de-a Doua Armate Britanice. Peste 41.000 de parașutiști au fost largați în zone strategice, cu misiunea de a captura și a păstra podurile-cheie până la sosirea trupelor terestre.

Market Garden a fost cea mai mare operațiune aeriană a războiului până în acel moment.


Operațiunea Market Garden a eșuat în îndeplinirea obiectivului său principal: securizarea podului peste Rin la Arnhem.

Trupele germane au încetinit și, în cele din urmă, au oprit avansul brigăzilor blindate din sud înainte de a ajunge la Rin.

Prima Divizie Aeropurtată nu a reușit să controleze podul și a fost retrasă din zona de nord a Rinului, înregistrând pierderi de 8.000 de soldați dintre care unii au murit, alții au dispărut sau au fost luați prizonieri, dintr-un efectiv total de 12,000 de oameni.



Urmărește-ne pe Google News

Google News Google News
Ne găsești și aici: Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine

🪙 Curs valutar BNR
  • EUR 4.97
  • USD 4.5
  • CHF 5.31
  • GBP 5.89
  • BGN 2.54
  • RUB 0.05
  • MDL 0.26
🌡️ Vremea în România
  • Bucuresti 28°C icon
  • Cluj-Napoca 26°C icon
  • Constanta 23°C icon
  • Iasi 26°C icon
  • Brasov 24°C icon
  • Timisoara 27°C icon
  • Craiova 28°C icon