Când se dă ceasul înapoi și trecem la ora de iarnă în România. Cea mai lungă zi din an
Ora de iarnă se schimbă în România, dar și alte țări ale Uniunii Europene, în ultima duminică a lunii octombrie, când ceasurile sunt date înapoi cu o oră, adică ora 4:00 devine astfel ora 3:00. Ora de iarnă în 22023 va fi pe 29 octombrie, în dimineața ultimei duminici din această lună, atunci și se dă ceasul înapoi și se schimbă ora.
În ultimii ani, a existat o discuție intensă în Uniunea Europeană despre eliminarea schimbării orei de iarnă sau de vară. În martie 2019, Parlamentul European a votat în favoarea eliminării schimbării semestriale a orei începând cu anul 2021. Fiecare țară membră a avut de decis dacă dorește să păstreze permanent ora de vară sau ora de iarnă.
Când trecem la ora de iarnă. În octombrie este cea mai lungă zi din an: se dă ceasul înapoi
România se pregătește pentru trecerea la ora de iarnă 2023 pe 29 octombrie, cea mai lungă zi a anului. Astfel, schimbarea orei va transforma ziua de 29 în cea mai lungă zi a anului, cu 25 de ore, oferind, teoretic, o oră suplimentară de somn. Așadar, noaptea dintre 28 și 29 octombrie, românii își vor regla ceasurile înapoi cu o oră.
În fiecare an, România, ca și multe alte țări, se schimbă ora pentru ca oamenii să se poată adapta la schimbările de lumină, motiv pentru care avem oră de vară, oră de iarnă.
Trecerea la ora de iarnă sau de vară ajută oamenii să se adapteze schimbării de lumină. Iarna ziua este mai scurtă, iar vara ziua e mai lungă. În martie, când trecem la ora de vară, ceasurile sunt date înainte cu o oră, iar în octombrie, operațiunea este inversată, oferind astfel teoretic o oră în plus de somn.
Conceptul de fusuri orare a fost stabilit conform Convenției fusurilor orare, care dictează că toate ceasurile arată același minut și aceeași secundă pentru fiecare punct de pe Pământ. Diferențele dintre ore sunt generate de poziționarea geografică, la fiecare 15 grade longitudine apărând o oră în plus.
Originea numerotării fusurilor orare este la meridianul care trece prin localitatea Greenwich din Marea Britanie. Pentru Europa, sistemul este divizat astfel: ora Europei Occidentale reprezintă fusul 0, ora Europei Centrale este fusul 1, iar ora Europei Orientale, în care se încadrează și România, este fusul 2.
Astfel, între lunile octombrie și martie, perioada cunoscută ca „lunile de iarnă”, România adoptă „timpul legal român”. Măsurile au fost introduse inițial pentru a economisi energie, limitând utilizarea luminilor artificiale în orele de zi.
România a adoptat inițial sistemul de schimbare a orei în 1932, întrerupt între anii 1943 și 1979, și reluat ulterior pentru a se alinia cu practicile din țările Uniunii Europene. În context global, conceptul orei de vară, adoptat inițial de Germania și Marea Britanie în 1916, se schimbă, SUA dezbătând în 2022 adopția permanentă a acesteia, în timp ce UE suspendă discuțiile pe această temă datorită provocărilor recente, cum ar fi pandemia și criza din Ucraina.