O bază militară a S.U.A poluează apa de băut pentru aproape jumătate de milion de oameni

Publicat:
2 minute

Baza militară a forțelor aeriene S.U.A din Kadena, prefectura Okinawa din Japonia, ar contamina apa de băut a insulei, folosită de aproape jumătate de milion de oameni, conform theglobepost.com

article img

Unitatea militară ce găzduiește peste 20.000 de militari și personal auxiliar ar folosi substanțe toxice (PFAS) ce ar cauza diverse tipuri de cancer cât și alte probleme de sănătate, conform agenției americane ce reglementează substanțele toxice: ATSDR.

Substanțele PFAS (per- și polyfluoroalkyl) sunt substanțe chimice folosite în producția mai multor produse precum ambalaje pentru mâncare și spumă anti-incendiu.

În 2016 o agenție japoneză (Okinawa Prefectural Enterprise Bureau) anunța că au fost descoperite valori mari pentru PFAS în special în apa ce venea dintr-un râu ce curge în apropierea bazei militare. Agenția ar fi găsit valori ridicate de până la 10 ori valoarea maximă admisă de Guvernul Japonez.

În Aprilie 2020 în timpul unui studiu făcut de o echipă de cercetători de la universitatea Kyoto a fost observat că valorile PFAS găsite în sângele localnicilor era de patru ori mai mare ca media în restul Japoniei și că oamenii suferă de diverse probleme medicale legate de probleme cu ficatul și colesterol ridicat.

Studiul indică că sursa contaminării este baza militară însă deoarece accesul în baza militară este restricționat acest lucru nu poate fi confirmat.

Între 2001 și 2015 peste 23.000 de litrii de spumă împotriva incendiilor ar fi fost vărsată accidental conform unor documente obținute de Asia-Pacific Journal.

Conform înțelegerilor semnate de către Japonia și S.U.A (1960) accesul în interiorul instalațiilor militare ale S.U.A din Japonia se poate face doar cu permisiunea S.U.A.

Ca o excepție, accesul oficialilor japonezi ar fi fost permis în Aprilie 2020 atunci când peste 140.000 de litri de spumă anti incendiu și apă ar fi fost folosite de sistemele anti-incendiu dupa ce au fost activate eronat de către sistemele de detecție a fumului în timpul unei petreceri cu grătare din interiorul unității militare.

Mai multe pentru tine