Motivul pentru care doi tineri medici rezidenți au murit în același spital din Iași la două săptămâni distanță

3 minute
Publicat:
Autor: Daria Andries

Doi medici rezidenți de la Institutul de Gastroenterologie din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași au murit în mai puțin de două săptămâni, stârnind reacții puternice din partea comunității medicale și atrăgând atenția asupra condițiilor extreme în care lucrează personalul medical tânăr.

Imagine articol

Decesele a doi rezidenți tineri, ambii de la aceeași specializare și din același spital – cel mai mare din regiunea Moldovei – arată presiunea și ritmul de lucru din sistemul sanitar românesc. Deși cauzele exacte ale morților nu sunt pe deplin cunoscute, primele date din anchete indică posibile legături cu infecții respiratorii grave, în contextul unei perioade cu circulație intensă a virusurilor gripale și SARS-CoV-2. În paralel, foști și actuali rezidenți vorbesc, într-un val de mărturii anonime, despre epuizare, suprasolicitare și lipsa sprijinului în secțiile aglomerate.


Doi colegi, două decese neașteptate

Pe 13 aprilie, Emanuel Mirel Luca, medic rezident în vârstă de 28 de ani, a fost găsit mort în apartamentul său. Potrivit primelor informații oferite de surse medicale citate de Ziarul de Iași, acesta a fost descoperit fără suflare în timp ce încerca să deschidă geamul. Inițial s-a crezut că ar fi suferit un infarct, dar primele concluzii ale necropsiei indică prezența unor leziuni pulmonare provocate, cel mai probabil, de o infecție respiratorie severă.

Moartea sa vine la doar două săptămâni după ce un alt coleg, George Ștefan Tilă, în vârstă de 31 de ani, a murit pe 28 martie. Ambii activau ca medici rezidenți la Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași, unitate medicală cu adresabilitate regională, suprasolicitată în mod constant.

Conform informațiilor din presă, în lunile recente atât cei doi tineri, cât și alți colegi din secție s-au confruntat cu forme de gripă și COVID-19, în unele cazuri simultan. Deși niciunul nu a fost considerat caz grav la momentul infectării, autopsia a scos la iveală că Emanuel Mirel Luca prezenta afectare pulmonară compatibilă cu infecții respiratorii avansate.

„Se muncește groaznic de mult” – reacția conducerii

Șefa Institutului de Gastroenterologie, prof. dr. Anca Trifan, a recunoscut dificultățile din secție și volumul uriaș de muncă pe care personalul, în special cel tânăr, îl suportă zilnic.

„Pe noi ne tulbură foarte, foarte tare această tragedie. Voi încerca să identific dacă este o cauză de stres suplimentar, dar stresul e în fiecare secundă. La Gastroenterologie mai mult, fiindcă e un număr mult mai mare de pacienți față de alte secții din spital”, a declarat dr. Trifan, subliniind că rezidentul decedat nu era cunoscut ca fiind consumator de alcool sau droguri, avea o viață liniștită și se pregătea de nuntă.

Deși nu făcuse gărzi în ultimele două săptămâni și fusese liber chiar în ziua precedentă decesului, medicul își făcuse anterior investigații din proprie inițiativă, semn că simțea o stare de disconfort medical. Acestea nu au indicat afecțiuni majore, dar suspiciunea unor complicații respiratorii persistă.

Mărturii din interior: „Gărzile durează și 34 de ore”

După cele două decese, au apărut online mai multe relatări, majoritatea anonime, din partea unor persoane care susțin că sunt rezidenți sau foști rezidenți în cadrul Institutului de Gastroenterologie din Iași. Aceștia descriu un climat profesional epuizant, în care medicii în formare ajung să preia sarcini administrative și logistice care, în mod normal, ar trebui gestionate de personal auxiliar.

„După o anumită oră, brancardierii nu mai sunt la spital și tot ce e de dus la CT, prin curtea spitalului, sau la alte specializări, tot rezidenții le fac. La ambulatoriu, unde vin peste 100 de pacienți pe zi, tot noi ne ocupăm de avize, de analize, de pacienții internați. Gărzile sunt de 24 de ore, dar a doua zi trebuie să stai la program, ceea ce înseamnă și 32-34 de ore fără somn”, se arată într-unul dintre mesajele postate pe Reddit.

Alte mărturii menționează și conflicte cu asistentele, lipsa brancardierilor și faptul că rezidenții sunt tratați ca o „forță de muncă disponibilă non-stop”. În plus, presiunea evaluărilor și a competențelor ce trebuie dobândite într-un mediu suprasolicitat accentuează starea de epuizare.

Urmărește-ne pe Google News

Google News Google News
Ne găsești și aici: Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine

🪙 Curs valutar BNR
  • EUR 4.98
  • USD 4.39
  • CHF 5.38
  • GBP 5.81
  • BGN 2.54
  • RUB 0.05
  • MDL 0.25
🌡️ Vremea în România
  • Bucuresti 7°C icon
  • Cluj-Napoca 9°C icon
  • Constanta 10°C icon
  • Iasi 11°C icon
  • Brasov 7°C icon
  • Timisoara 9°C icon
  • Craiova 9°C icon