Maia Sandu, acuzată de comandă politică de Alianța Ion Ceban

5 minute
Publicat:
Autor: Larisa Ciută Larisa Ciută

Blocul Alternativa, fondat de Ion Ceban, acuză „comandă politică” din partea Maiei Sandu, după ce primarul Chișinăului a primit interdicție de intrare în România și spațiul Schengen.

Ion Ceban / Maia Sandu. Foto: Facebook
Ion Ceban / Maia Sandu. Foto: Facebook

Ministerul Afacerilor Externe al României a anunțat recent că Ion Ceban, primarul general al Chișinăului, a primit interdicția de a intra pe teritoriul României și în spațiul Schengen. Măsura, luată „din motive ce țin de siguranța națională”, vizează și alte două persoane importante din Republica Moldova: jurnalista Natalia Morari și fostul premier Vasile Tarlev.

Maia Sandu, acuzată de jocuri politice

În reacție, blocul electoral Alternativa — format de Ion Ceban, fostul procuror general Alexandr Stoianoglo și ex-premierul Ion Chicu — a transmis că această decizie este o „comandă” venită de la autoritățile de la Chișinău, conduse de Maia Sandu.

Alianța politică afirmă că regimul Maia Sandu îl consideră pe Ion Ceban „principalul său inamic” și că interdicția românească face parte dintr-o serie de represalii ce urmează să fie declanșate în perioada următoare.

„Știm că regimul de la Chișinău a pregătit pentru zilele următoare o serie întreagă de acțiuni represive împotriva lui Ion Ceban și, în general, împotriva Blocului ALTERNATIVA. Ne onorează această recunoaștere, din partea regimului Sandu, a contribuției Primarului General al Chișinăului la transformarea capitalei noastre dintr-o localitate deprimantă și degradată într-un oraș modern și dezvoltat”, se arată în comunicatul emis de blocul Alternativa.


Blocul Alternativa a fost fondat în 2024 de Ion Ceban, Alexandr Stoianoglo și Ion Chicu, cu scopul de a participa împreună la alegerile parlamentare care vor avea loc în Republica Moldova pe 28 septembrie 2025.

Alianța își propune să reprezinte o opțiune politică diferită față de actuala guvernare condusă de Maia Sandu, criticând orientarea acesteia și gestionarea situației interne.

În ultimii ani, Ion Ceban a fost o figură controversată în politica moldovenească, fiind perceput de susținătorii săi ca un reformator care a adus schimbări pozitive la nivelul Chișinăului.

În același timp, opoziția și autoritățile pro-europene îl acuză de legături cu influențe proruse și de consolidarea unor grupuri politice cu orientări contrare intereselor europene ale țării.


Reacția MAE România privind interdicțiile

Ministerul Afacerilor Externe al României a comunicat că restricția de intrare în țară și spațiul Schengen pentru Ion Ceban, precum și pentru jurnalista Natalia Morari și fostul premier Vasile Tarlev, a fost impusă din „motive ce țin de siguranța națională”.

Autoritățile române nu au oferit detalii suplimentare privind natura exactă a acestor motive.Reacția oficială a României și implicațiile deciziei

Ministerul Afacerilor Externe de la București a justificat interdicția prin motive ce țin de siguranța națională, însă nu a oferit detalii concrete despre motivele specifice care au condus la această decizie. Alături de Ion Ceban, alte persoane din Republica Moldova au fost vizate, ceea ce sugerează o abordare preventivă a autorităților române față de anumite figuri politice și media din regiune.

Decizia României vine într-un context politic sensibil, cu alegeri parlamentare importante în Republica Moldova, care pot schimba echilibrul puterii și orientarea țării. Măsura de interdicție poate adânci tensiunile între București și Chișinău și va avea probabil implicații în relațiile bilaterale și în cadrul spațiului Schengen.


Blocul Alternativa a calificat decizia drept un semnal clar al temerilor guvernării Maia Sandu, care „tremură de frică” în fața alegerilor democratice. Alianța avertizează că aceste tensiuni politice pot duce la o escaladare a conflictelor interne și la „greșeli, absurdități și crime” din partea actualei guvernări.

Alegerile din 28 septembrie 2025 vor fi un moment decisiv pentru Republica Moldova, în care forțele politice rivale se confruntă pentru controlul parlamentului și, implicit, pentru direcția strategică a țării. Blocul Alternativa și liderii săi par să joace un rol important în această competiție, iar interdicțiile impuse pot afecta atât campania electorală, cât și climatul politic general.


Urmărește-ne pe Google News

Google News Google News
Ne găsești și aici: Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine

🪙 Curs valutar BNR
  • EUR 5.08
  • USD 4.33
  • CHF 5.45
  • GBP 5.89
  • BGN 2.6
  • RUB 0.06
  • MDL 0.26
🌡️ Vremea în România
  • Bucuresti 18°C icon
  • Cluj-Napoca 13°C icon
  • Constanta 19°C icon
  • Iasi 20°C icon
  • Brasov 15°C icon
  • Timisoara 17°C icon
  • Craiova 18°C icon