Ghidul incepătorului legat de criptomonede - wallet / portofel

4 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Redacția Redacția

Un Bitcoin este astăzi, 16 februarie 2021, aproape 50.000 USD iar piața cripto monedelor a ajuns la peste 1.5 trilioane USD cu un trend ascendent ce nu dă semne de încetinire.

article img


Cu toate că nimeni nu poate să prezică această piață volatilă este clar că întotdeuna a fost un moment bun să cumperi bitcoin daca ne uităm la evoluția acestuia.

De unde se cumpără BITCOIN?

Criptomonedele se pot achiziționa în mai multe feluri fie online sau offline însă probabil cea mai la îndemnănă metodă de a achiziționa criptomonede sunt Exchage-urile online care oferă și o oarecare securitate a tranzacțiilor.

article img

Printre exchange-urile mai populare care oferă și un grad de siguranță mai ridicat se află exchange-uri precum kraken.com și bitstamp.com

Procesul de achiziție este relativ simplu și implică un proces similar pe majoritatea platformelor de exchange:

  1. Înregistrarea pe platformă
  2. Confirmarea identității și adresei folosind un act de identitiate valid (buletin, pașaport, carnet de conducere) și o factură utilități sau un extras bancar care să conțină adresa de domiliu.
  3. Depozit - După verificarea identității , contul este activat de către platformă și urmează transferul bancar sau plata cu cardul (în cazul in care platforma permite acest lucru)
  4. De îndată ce depozitul este înregistrat în cont se poate precede la achiziționarea criptomonedelor.

De notat este faptul că majoritatea criptomondelor permit achiziționarea de subdiviziuni. Nu trebuie să achiziționezi un Bitcoin întreg, care astăzi valoarează aproape 50.000 USD ci poți sa achiziționezi  de exemplu , Bitcoin de 100 de USD care are însemna la prețul actual 0.002 BTC.

Ce este un portofel de cripto (cryptowallet)?

Un portofel de cripto este o aplicație care permite utilizatorului să utilizeze aceste criptomonede.

În cazul banilor clasici nu ai nevoie neaparat de un portofel pentru a putea să ii folosești însă cu siguranță ajută daca poți să îi ai pe toți în același loc.

Criptomonedele sunt legate o adresă unică , cheie publică, (pentru fiecare tip de monedă / blockchain) din care se pot trimite și primi cripto (bitcoin, eth, etc). O adresă este într-un fel similară cu un IBAN , din clasicul cont bancar.

Pentru a putea trimite cripto dintr-o adresă în alta, de exemplu pentru o plată, utilizatorul are nevoie să semneze tranzacția folosind o cheie privată unică. Această cheie este direct legată de adresa și împreună permit accesul efectiv la criptomonede.

În mod normal când cumperi cripto într-un cont de Exchange, acesta este gestionat de platforma în cauză care îți pune la dispoziție conturi/adrese de depundere și de retragere.

Gestionarea propriului Portofel de crypto

Recomandarea generală este ca criptomonedere să nu fie ținute pe aceste platforme pe termen lung ci să fie în portofele/wallet-uri gestionate direct de către utilizator. În felul acesta indiferent de ce se întâmplă cu o platformă de Exchange, utilizatorul o să aiba access la cripto-ul deținut.

Dacă nu deții cheile private, nu deții criptomonedele. În speță asta înseamnă că dacă păstrezi mondele pe plaformele de exchange, tu nu deții aceste monede pentru că nu ai acces direct la cheile private ci doar la platformă de exchange.

Tipuri de portofele de cripto

article img

Sunt patru tipuri de portofele pe care poți să le folosești. În mod ideal, alegi un tip de portofel care se potrivește cu nevoile tale.

  1. Hardware / Fizic / Cold wallet - acest tip de portofel este fie un device de stocare (hard disk, stick usb, etc) sau un device electronic făcut special pentru stocarea cheilor private și semnarea tranzacțiilor (precum Ledger, Trezor, etc)
  2. Portofel mobil (app) - Aplicație de mobil care se instalează pur și simplu pe telefon care să gestioneze direct cheile private.
  3. Aplicație desktop - Aplicație ce se intalează pe computer/laptop
  4. Hârtie (paper wallet) - O foaie fizică de hârtie are conține cheia privata și publică într-un QR code sau o listă de cuvinte de recuperare (generare algoritmica)

Fiecare tip de portofel de criptomonede vine cu avantaje si dezvantaje dar în general cel mai important lucru este siguranța cheii private care în mod efectiv permite accesul la criptomonedele dintr-o adresă.

În general accesul printr-o aplicație de mobil sau desktop este probabil cel mai facil dar este primordial ca dispozitivele respective (desktop sau telefon) să fie securizate deoarece în cazul compromiterii acestora din diverse motive (accesul altor persoane, spyware, viruși, etc) walleturile ar putea să fie compromise și criptomonedele pierdute.

Printre wallet-urile cunoscute pentru desktop și telefon se află Exodus Wallet și Atomic Wallet.

Un wallet fizic, de tip device (ex Ledger Wallet, Trezor), oferă în schimb un grad mult mai mare de siguranță deoarece cheile private sunt stocate doar pe acestea iar atunci când se dorește efectuarea undei operațiuni, ex transfer, acestea sunt conectate la telefon sau computer strict pentru confirmarea tranzacției în cauză, fără ca telefonul sau computerul să aibă acces la cheia privată.

Este recomandată păstrarea unui backup a cheilor private pe cel puțin încă un device sau chiar hârtie (păstrată într-un loc sigur) pentru cazul în care din diverse motive se pierde accesul la un wallet.

Urmărește-ne pe Google News

Google News Google News
Ne găsești și aici: Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine

🪙 Curs valutar BNR
  • EUR 4.98
  • USD 4.53
  • CHF 5.3
  • GBP 5.93
  • BGN 2.54
  • RUB 0.05
  • MDL 0.26
🌡️ Vremea în România
  • Bucuresti 21°C icon
  • Cluj-Napoca 14°C icon
  • Constanta 22°C icon
  • Iasi 18°C icon
  • Brasov 13°C icon
  • Timisoara 20°C icon
  • Craiova 20°C icon