Fostul director adjunct SRI, Florian Coldea, distracție cu incidente la „Untold Dubai”. S-a „ciocnit” cu Sergiu Diacomatu: „Eu eram obosit după multe ore nedormit”

5 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Daria Andries

Florian Coldea, fostul adjunct SRI (Serviciul Român de Informații), a avut parte de un sejur de vis în Emiratele Arabe, unde a fost însoțit de fiica sa, cu care a mers la „Untold Dubai”. Acolo, generalul a avut parte de un incident cu Sergiu Diacomatu, fostul șef de la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP). Cei doi ar fi avut un schimb de replici acide, care ar fi culminat cu mai multe pahare aruncate. Florian Coldea ar fi sfârșit cu băutura turnată în cap de către Sergiu Diacomatu.

Florian Coldea, „ciocnit” de Sergiu Diacomatu, la „Untold Dubai”

Florian Coldea a fost în Dubai cu familia, însă seara de vineri i-a fost umbrită de un incident neplăcut. Fostul director adjunct SRI a fost prezent la „Untold Dubai” cu fiica sa. Cei doi au stat la loja V.I.P., împreună cu mai multe persoane publice din România. Pentru celebrul festival din România, mutat luna aceasta și în Dubai, foarte mulți părinți au mers în Emirate pentru a le face pe plac copiilor, care nu au voie să meargă neînsoțiți dacă sun minori.

La petrecerea „Untold Dubai” au fost foarte mulți influenceri români, printre care Carmen Grăbenișan, Alina Ceușan, Emil Rengle, dar și artiști precum Alina Erimia.

Ploaie de vedete la „Untold Dubai”
1 / 6

Dintre cei prezenți la loja VIP, Florian Coldea a avut parte de un incident neplăcut, căci a dat nas în nas cu Sergiu Diacomatu, care s-ar fi grăbit să-i toarne în cap un pahar plin cu băutură. Pentru a aplana situația, fostul director adjunct SRI a renunțat la ceartă și s-a retras la masa milionarului Ovidiu Toma, ginerele lui Ioan Niculae, de altfel, un cunoscut investitor în criptomonede și totodată sponsor la „Untold Dubai”.

Sergiu Diacomatu a fost întrebat despre incidentul cu Florian Coldea, însă a oferit informații vagi cu privire la seara cu pricina de la „Untold Dubai”. Acum om de afaceri, fostul politician a spus că nu-și aduce aminte prea bine ce s-a întâmplat.

„Așa o fi, dacă ziceți. Eu eram obosit după multe ore nedormit, mie mi s-a părut ca am vărsat din greșeala un pahar pe domnul Coldea, mai mult nu imi aduc aminte”, a spus, inițial, Sergiu Diacomatu, pentru un ziar din Cluj.
„Ştiţi care e întrebarea mea? În toată povestea asta, înţeleg că există un agresor şi o victimă. Am şi eu o întrebare: victima de ce nu e contactată? O să explic, dacă e cazul să explic ceva, după ce îl contactaţi pe domnul Coldea şi el va da o declaraţie. Eu vă spun cum m-a făcut mass-media. Astăzi, dacă eu sunt agresor, vă rog să luaţi şi declaraţia victimei. Dar bărbăteşte este, dacă mă pun în poziţia normală a celuilalt bărbat, să întrebaţi şi cealaltă parte. După ce aveţi reacţia domniei sale, vă promit că voi completa şi vă voi răspunde.”, a declarat Sergiu Diacomatu la Antena 3.

Sergiu Diacomatu, un personaj controversat

Sergiu Diacomatu, fost vicepreşedinte ANRP, este fost apropiat al Elenei Udrea, numit și „Sergiu Bancomatu”, inculpat în dosarul „Bica”, condamnat pe 7 ani și 6 luni pentru abuz în serviciu. Nu a făcut, însă, închisoare nici măcar o zi.

Practic, în decembrie 2022, într-un dosar privind retrocedări ilegale la ANRP, Înalta Curte de Casație și Justiție a încetat procesul penal împotriva lui Sergiu Diacomatu, Dorin Cocoș, Crinuţa Dumitrean, Gheorghe Stelian, Alina Bica, fiul lui Dorin Cocoş, Alin Cocoş, Cătălin Teodorescu, Remus Baciu, Emil Nuţiu (evaluator), Oana Vasilescu, Lăcrămioara Alexandru, Dragoş Bogdan şi Ionuţ Florentin Mihăilescu (fost consilier al şefei DIICOT). Motivul: faptele s-au prescris.

Completul de judecată format din 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție l-a obligat pe Sergiu Diacomatu să plătească statului român suma de 43 milioane de euro (aka 218 milioane lei), împreună cu alți 4 complici inculpați în dosar, printre care Emil Nuţiu, Crinuţa Dumitrean și Gheorghe Stelian, sumă actualizată în funcție de indicele de inflaţie.

În acest dosar, lui Dorin Cocoș i-a fost confiscată suma de 10 milioane de euro, potrivit Hotnews.ro.

Florian Coldea s-a distrat pe cinste la „Untold Dubai”, până la un moment dat. Sursa foto: Jurnalist Anca Alexandrescu Facebook
1 / 5

Cine este Florian Coldea, fostul director adjunct al Servicilor de Informații Române

Născut în Târnova, Arad, Florin Coldea a fost director adjunct interimar al Serviciului Român de Informații între 20 iulie - 4 octombrie 2006, până la ocuparea poziției de George Maior, căruia i-a devenit prim adjunct.

Florian Coldea s-a implicat în operațiunea de salvare a celor trei jurnaliști români răpiți în Irak (2005).

Florian Coldea a primit gradul de locotenent-colonel la 27 iulie 2005 și rangul de secretar de stat la 1 august 2005, iar printr-un decret dat de Președintele României (n.r. Traian Băsescu) a fost numit prim-adjunct al directorului Serviciului Român de Informații. Pe 24 martie 2006, Florian Coldea a fost numit colonel.

Florian Coldea a fost implicat într-un scandal politic, în aprilie 2007, după ce Mircea Geoană a făcut publice două note scrise de adjunctul SRI despre situația dosarelor a trei judecători de la Curtea Constituțională a României, Aspazia Cojocaru, Nicolae Cochinescu și Ion Predescu, acuzându-l că vrea să-i șantajeze pe judecătorii care au dat verdict favorabil în cazul suspendării lui Traian Băsescu. Florian Coldea a fost audiat de către Comisia parlamentară de control al SRI, iar informațiile au fost, din nou, scăpate în presă.

Florian Coldea a primit gradul de general de brigadă (cu o stea) pe 18 aprilie 2018, de către președintele României de la acea vreme, Traian Băsescu.

Pe 12 ianuarie 2017, Florian Coldea a fost implicat într-un alt scandal politic, de această dată cu Sebastian Ghiță, care ar fi dezvăluit că a fost în concedii cu directorul adjunct SRI și soția acestuia. La acel moment, Eduard Hellvig a luat decizia să-l suspende din funcție pe Florian Coldea. Mai apoi, Klaus Iohannis l-a trecut în rezervă și să-l elibereze din funcție, scrie Wikipedia.
Ne găsești și aici: Google News Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine