Cu cine votează Allen Coliban, președinte USR Brașov, dintre Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, dacă cei doi lideri PSD și PNL ajung în turul doi al alegerilor prezidențiale

12 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Larisa Ciută

Allen Coliban a vorbit pentru Actualitate.net despre atacurile pe care le-a primit în timpul campaniei electorale pentru alegerile locale, atacuri care au continuat și după ce a pierdut primăria orașului Brașov cu doar 4000 de voturi pe care George Scripcaru le-a primit. Allen Coliban candidează la alegerile parlamentare pentru funcția de deputat USR în Parlament.

Allen Coliban, fostul primar al Brașovului. FOTO: Actualitate.net
Allen Coliban, fostul primar al Brașovului. FOTO: Actualitate.net

Publicăm mai jos a doua parte a interviului cu Allen Coliban, care a explicat ce evenimente l-au determinat să intre în politică, dar și să lupte pentru oameni. Fostul primar al Brașovului a menționat un eveniment tragic, moartea unei persoane din familie, eveniment care s-a întâmplat din neglijența medicilor.

De altfel, Allen Coliban a răspuns și la întrebarea: pe cine ar vota dintre Ciucă și Ciolacu, dacă cei doi lideri PSD-PNL vor intra în turul doi al alegerilor prezidențiale.

Allen Coliban a revenit în Brașov pentru a-și îngriji bunica bolnavă

Allen Coliban: Apropo de CV și de discuția cu facultatea, prima mea facultate la care nu mi- am dat licența.

Actualitate.net: Așa. N-ați mai terminat facultatea?

Allen Coliban: Nu. Am lucrat în domeniul IT încă din primul an de facultate, Automatică și calculatoare la Politehnică, în București.

Actualitate.net: Și de ce n-ați mai dat licența? Ce s-a întâmplat?

Allen Coliban: Nu i-am mai văzut rostul și deja ajunsesem într-o situație personală și cu familia.

Actualitate.net: Dacă ne oprim puțin aici, vreau să vă întreb, ați învățat să faceți programare și ați lucrat ca programator în facultate?

Allen Coliban: Programare făceam din liceu. Am fost și la olimpiade, am fost la clasa de informatică.

Actualitate.net: Deci ați fost pasionat de programare de copil, din adolescență?

Allen Coliban: Sincer, mai mult eram pasionat de partea creativă, adică de grafică pe calculator, de grafică vectorială.

Actualitate.net: Dar cine v-a urmat în direcția asta?

Allen Coliban: Am avut norocul în anii 90, pe la mijlocul anilor 90, când era destul de greu să ajungi la un calculator, am avut norocul cu mama mea, pentru că la firma la care lucra avea un calculator. Și am avut ocazia să merg, să lucrez, să butonez, să descopăr. Și am descoperit o lume nouă, a fost o pasiune.

În clasa a VII-a scosesem un ziar. Am făcut un ziar "Viața clasei". Îl editam singur în CorelDraw cu fonturi de pe internet.

Actualitate.net: Și scriați în el?

Allen Coliban: Da, era un ziar de patru pagini și scriam articole despre subiectele ce ne pasionau pe noi pe vremea aceea, muzică și topuri.

Actualitate.net: La ce visați pe atunci?

Allen Coliban: Cred că familie, o viață liniștită și tot timpul vedeam viața asta legată de Brașov. Mulți mi-au zis: "Du-te la București, la facultate, sigur rămâi pe acolo." Eu veneam în fiecare săptămână acasă. Weekend-urile erau în Brașov.

Actualitate.net: Ați plecat din București, v-ați întors în Brașov pentru familie. Ce s-a întâmplat atunci?

Allen Coliban: Da. Vă ziceam că în primul an de facultate m-am angajat pentru că, pentru cineva pasionat de programare, acum au început să se dezvolte instrumentele de programare vizuală. Mă apucasem de Delphi. Era un mediu de programare vizual, pascal. M-am angajat în primul an de facultate chiar la o lună și zece zile de când a început facultatea, ții minte și acum. Anunțul l-am văzut la vizierul facultății. „Căutăm programator Delphi.”

Și după un an de zile de când m-am angajat, am avut firma mea. Am preluat business-ul respectiv. Cumva, treaba asta m-a ținut conectat la ce se întâmplă în IT și la tehnologie și la dezvoltare de aplicații. Dar de la un punct încolo, mi se păreau multe dintre lucrurile din facultate legate de electrotehnică, electronică, mai ales primii ani, primii trei ani, păreau fără rost pentru cineva care vrea să facă programare sau pentru cineva care vrea să lucreze în domeniu.

Actualitate.net: Și când ați renunțat să faci programare? Când v-ați reîntors în Brașov după ce ați terminat facultatea?

Allen Coliban: Am început să stau mai mult prin Brașov după anul 3. În anul 3 a murit tatăl meu și în anul 2 murise bunicul și am rămas cu bunica. Bunica avea Alzheimer într-o fază avansată. M-a ajutat foarte mult și familia, membrii familiei.

Actualitate.net: Ați venit în Brașov să stați cu bunica. Mama dvs. unde era?

Allen Coliban: Părinții mei au divorțat în 92 și erau bunicii de pe partea tatălui.

Actualitate.net: Da, și mama a plecat din Brașov?

Allen Coliban: Mama e în Brașov, dar m-a ajutat și mama destul de mult.

Actualitate.net: Ați venit și ați renunțat la viața din București ca să locăiți cu bunica dvs. și să o îngrijiți.

Allen Coliban: Am revenit în Brașov. Brașovul era orașul în care voiam să mă stabilesc și după facultate. Deja în perioada respectivă, iarna, aveam pasiunea cu schiul și eram și instructor de schi.

Actualitate.net: Și ați fost angajat în perioada asta?

Allen Coliban: Am lucrat ca instructor de schi la cea mai mare școală din Poiana. Și pur și simplu cu facultatea am decis că nu mai are sens. Oricum lucram în IT. Până în 2010 am lucrat în mediul ăsta. Cumva, niciodată nu s-a pus problema sau nu mi-a cerut cineva vreo hârtie, vreo diplomă.

Actualitate.net: Asta a fost alegerea dvs., pentru că stăpâneați meseria și din acest motiv ați renunțat la școală

Allen Coliban: Da și cred că în IT există și exemplele. Cu Bill Gates, cu Steve Jobs ... pare așa o doză de rebeliune. Așa cum nu m-a obligat nimeni să fac o a doua facultate, dar am simțit în perioada de după doi, în perioada de după 2010, când am început și să dezvolt sportul ăsta numit curling în România, am simțit nevoia să învăț mai mult, să descopăr mai multe legate de management.

Și am făcut facultate de management la Brașov tocmai din demersul ăsta.

Actualitate.net: Erați căsătorit deja. V-ați căsătorit în facultate?

Allen Coliban: Nu.

Actualitate.net: Sau după facultate?

Allen Coliban: Nu. M-am căsătorit în 2008. Nu, în 2008 am început relația, în 2012 m-am căsătorit.

Actualitate.net: Și aveți o fetiță din prima căsătorie.

Allen Coliban: Da.

Actualitate.net: Nu mai locuiește la Brașov, mă gândesc.

Allen Coliban: Ba da, chiar trebuie să merg după ea la școală (râde)

Allen Coliban, urmărit cu drona deasupra casei: „Apare un mediu foarte pervers”

Allen Coliban a întâmpinat multe provocări de când a intrat în politică. Foto: Actualitate.net
Allen Coliban a întâmpinat multe provocări de când a intrat în politică. Foto: Actualitate.net

Actualitate.net: Și cum vă descurcați acum și cu viața de familie și cu nebunia din politică? Ați suferit pe partea asta? Familia a suferit? Nu știu, să primiți amenințări sau fetițele la școală? Pentru că știu că aveți două fetițe acum.

Allen Coliban: Știți cum e? Atunci când politic apare așa, apare un mediu foarte pervers, nu-ți face nimic până când nu deranjezi. După ce începi să deranjezi, să fii incomod, începi să afli despre tine. Și că nu ești suficient de deștept. Și începi să apară tot felul de acuze. Unele dintre ele pot să fie bazate pe niște lucruri reale, altele sunt niște pure invenții. Și când te afli cu un copil, nu ți s-ar părea normal să stea în weekend în curtea casei și să vină drone să te filmeze.

În condițiile în care ești în curtea casei tare cu copilul. Mi s-au întâmplat astfel de lucruri. Am depus plângeri penale, dar pare că și justiția uneori prioritizează altfel lucrurile.

Actualitate.net: Ați avut vreo experiență care v-a marcat în viață? O întâmplare care să vă schimbe cumva modul de gândire, să vă afecteze modul de gândire și să vă afecteze în bun fel?

Allen Coliban: Da, au fost. Revenind la discuția de mai înainte, v-aș spune: gândiți-vă cum ar fi să vrei să faci lucrurile corect și să le faci corect și cu toate astea să ajungi la un judecător care să decidă dacă trebuie să-ți demolezi singur casa sau nu.

Allen Coliban a trăit o tragedie în familie: „Bunica fostei mele soții a murit pe câmp înghețată”

Actualitate.net: Asta de ce?

Allen Coliban: Așa, că un mafiot imobiliar îți face plângere și zice: e construită ilegal, puneți-l să-și o demoleze. În condițiile în care de-abia avem bani și ne punem problema cum să reușim să o terminăm, renovarea asta.

Deci, cam care-i presiunea când te gândești că e casa pe care ai moștenit-o de la bunicii tăi și depinzi de un om din țara asta, țara asta cu bune, cu rele, cu oameni buni, cu oameni răi, depinzi de un om care poate să-ți zică: tu demolează-ți casa. Asta unu la mână.

Doi la mână, un moment care m-a făcut să regândesc viața în ansamblu a fost momentul în care bunica fostei mele soții a murit pe câmp înghețată, dată afară practic din spital în condițiile în care fusese la urgență în spitalul respectiv. Și s-a zis: ce-i cu tine aici, mamaia? Păi, vreau să merg acasă. A, păi semnează aici și du-te.

Actualitate.net: Și au lăsat-o să plece?

Allen Coliban: Au lăsat-o să plece. E un caz care în 2015 era... În pijama, era iarnă, papuci din ăia din prosop și în halat la minus nu știu câte grade. Și asta arată cât de dezumanizat e sistemul ăsta și de aici se ramifică multe lucruri.

Că persoana respectivă n-ar fi trebuit să fie acolo, ținea locul cu cuiva care nu a mers la muncă. A fost și cercetare penală. Evident, nimeni nu a plătit pentru astfel de lucruri.

La faptul că pe stradă, mergând, au văzut-o niște oameni. Nimeni nu s-a gândit: "Doamne, poate că omul ăsta are probleme. În iarna îl vezi în pijama, mergând pe stradă, așa, teleleu."

Toate lucrurile astea m-au făcut să-mi dau seama că, oricât credem că, nedepinzând de statul ăsta, pentru că am lucrat într-un mediu internațional, nu-mi luam banii de la stat. Plăteam taxele și toate celelalte, dar în rest mi se părea așa, că sunt în lumea mea și că am toate zidurile care să-mi protejeze lumea asta.

Dar uite că lumea asta nu există. Pentru că ieșind din casă, mergi pe străzile care sunt asfaltate sau nu de către politic, intrând în spitale, dai de politică.

Ducându-ți copilul la școală, dai de politică. Și ne afectează pe toți. A fost un moment în care aveam de ales dacă plec sau dacă rămân trebuie să schimb ceva, trebuie să fac ceva, că nu poți doar să stai și să...

Actualitate.net: Cât de bogați sunteți acum? Ați intrat, când ați preluat mandatul de primar, erați angajat. Unde erați angajat și cât câștigați atunci?

Allen Coliban: Eram la Federația Internațională de Curling.

Actualitate.net: Cât câștigați atunci și cât ați câștigat ca primar? Dacă veniturile dvs. au crescut sau au scăzut în perioada aceasta?

Allen Coliban: Deci la Federația Internațională lucram... Aveam normă fracționată. Aveam toată flexibilitatea asta. Câștigam undeva la 2.000 de euro. Există declarația de avere din 2016, de când am ajuns parlamentar.

Între timp, dacă să ne raportăm la 2016-2017, salariile în România erau mult mai mici. Inclusiv în administrație și parlamentari câștigau mult mai puțin. A venit momentul 2017. Au crescut. S-au mărit toate salariile din zona asta publică. Acum, ca primar al Brașovului, salariile erau undeva la 3.500 de euro pe lună. Cu bonificația aceea dată de faptul că Brașov are proiecte cu finanțări europene.

Actualitate.net: Și o ultimă întrebare. De fapt, revin la prima întrebare, pentru că nu mi-ați răspuns pe cine ați votat, totuși, dintre Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu.

Allen Coliban: Pe Elena Lasconi.

Actualitate.net: În 2000... Țineți minte cu Iliescu vs. Vadim? Atunci am desenat un chenar și am votat cum credeam eu. Chiar dacă asta înseamnă anularea votului.

Dar e un moment bun de reflexie. Cu ce greșim dacă ajungem în situația în care nu avem opțiuni? În 2000 erau mai puține opțiuni. În 2000, spectrul politic era mai polarizat. Toți erau foști comuniști, foști FSN și așa mai departe. Acum, uite, există o generație care nu a învățat corupția aia din comunism.

S-a format, a studiat, a prins gustul democrației. S-a format liber. Și care poate să schimbe lucrurile în bine. Și cred că e momentul generației noastre. Cred că în anii ăștia am demonstrat asta.

Actualitate.net: Acesta este mesajul nostru pentru brașoveni?

Allen Coliban: Pentru toți românii.

Actualitate.net: Ce le promiteți celor care vă votează? Și dacă o veți candidat la următoarele alegeri?

Allen Coliban: Am și spus-o. Mandatul de parlamentar are sens doar în perspectiva asta. A continuării lucrurilor pe care le-am început pentru Brașov. Și a avea o șansă de a recâștiga primul în 2028. E cel mai important lucru.

Când eram în Parlament, am mai vorbit despre asta, foarte puține lucruri pe care le poți face ca parlamentar au un impact direct asupra oamenilor. Sau percep oamenii un beneficiu din faptul că ai dat nu știu ce lege. Foarte puține lucruri. Cu excepția creșterilor salariale și pensii și de-astea. În general, foarte puține lucruri tehnice sunt percepute de oameni ca fiind: "Aa, ce bine că l-am votat pe Coliban parlamentar."

Și primarul în cealaltă, în contrabalanță, primarul și dacă plantează un arbore sau taie gardul viu din fața asociației de proprietari, îți schimbă percepția asupra politicului, asupra vieții, asupra calității vieții.

Deci ca primar, din punctul meu de vedere, ai mult mai multă... Nu neapărat putere, dar ai mai mult... faci lucruri mai importante pentru semeni.

Poți să schimbi în bine viața semenilor și poți să le dai o speranță.

Eu cred că, apropo de ce m-ar vota sau ce le promit, le promit că voi continua să mă lupt pentru interesul ăsta al tuturor, al comunității, nu pentru avantajele unuia sau altele.”


Urmărește-ne pe Google News

Google News Google News
Ne găsești și aici: Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine

🪙 Curs valutar BNR
  • EUR 4.98
  • USD 4.73
  • CHF 5.34
  • GBP 6
  • BGN 2.54
  • RUB 0.04
  • MDL 0.26
🌡️ Vremea în România
  • Bucuresti 5°C icon
  • Cluj-Napoca 2°C icon
  • Constanta 6°C icon
  • Iasi 3°C icon
  • Brasov 1°C icon
  • Timisoara 6°C icon
  • Craiova 4°C icon