Crin Antonescu vrea să-și ia revanșa din 2009 sau l-a „reînviat” pe Brătianu. Fostul șef PNL candidează la președinție din partea PSD-PNL-UDMR
Crin Antonescu este candidează pentru funcția de președinte al României din partea PSD-PNL-UDMR, susțin surse politice pentru Antena 3. Fostul lider PNL a mai candidat la prezidențiale în 2009, când a pierdut în fața lui Băsescu și Mircea Geoană, pe cel din urmă susținându-l în turul doi al alegerilor, dar și în 2014, când a renunțat fără prea multe argumente la candidatură.
Crin Antonescu ar fi acceptat propunerea celor trei partide să fie opțiunea la prezidențiale, deși chiar în urmă cu doar câteva zile a declarat la Digi 24, dar și pentru sursa citată, că nu va candida la prezidențiale sub nicio formă, că sunt invenții și acuza anumiți politicieni de jocuri.
Crin Antonescu, declarații despre candidatura la prezidențiale, pe 14 decembrie
„Se vorbeşte despre candidatura lui Antonescu. Nu există nicio candidatură a lui Antonescu. Eu nu mi-am depus nicio candidatură, n-am propus nicio candidatură, nu aştept niciun fel de candidatură.
S-a vehiculat numele meu, nu de către mine, de către alţii. Toate întrebările în legătură cu acest subiect vă rog să le adresaţi partidelor. Eu nu doresc decât un lucru.
Am fost toată viaţa mea şi voi fi până închid ochii un om liber care s-a manifestat pe scena publică atât cât mai făcut politică în mod liber. Bine, rău, cu greşeli de bună seamă, cu reuşite poate, poate nu, dar în mod liber.
M-ați sunat doar dvs. și alți colegi din presă. N-am primit niciun telefon din partea cuiva care are oficial calitatea să discute această chestiune
A ajuns să mă deranjeze deja că odată vehiculat numele meu, fără ca eu să vorbesc nimic despre vreo astfel de candidatură, o sumedie de jurnalişti, de profesori, de chibiţi profesionişti să facă tot felul de supoziţii, cum ar fi aceea a profesorului Pîrvulescu, faţă de care nu am fost niciodată ireverenţios, că îi fac culoar lui Hellvig.
Eu cred că pot avea pretenţia la respect din partea tuturor. Nu am făcut niciodată culoar cuiva, nu am avut pe nimeni nici în faţa mea, nici în spatele meu, tot ce am făcut, am făcut deschis.”
Crin Antonescu a dispărut subit din politică în 2014 și oficial din 2015. Anunța că nu mai revine nici dacă „Brătianu învie”
„Indiferent cine, și Brătianu daca învie, Ionel, care vreți dumneavoastră, nu mă întorc în politica activa, pentru că nu am plecat din politica activa din motive care țin de un om, ci am plecat din motive pe care le-am explicat de atâtea ori încât nu e cazul să reiau. Nu, dar nu mi-e indiferent, mi-aș dori un Partid National Liberal care să facă (…) opțiunea Busoi, chiar daca eu, nici în acest caz, nu voi mai avea niciodată un rol activ în acest partid sau în viață politica.”, spunea Crin Antonescu în 2017, într-o intervenție tot la Antena 3.
În mai 2015, deși invitat de onoare al evenimentului PNL de aniversare a 140 de ani de la înființarea partidului de la Opera Română, unde prezent a fost și președintele ales Klaus Iohannis, toți ochii au fost îndreptați înspre fostul șef al liberalilor, Crin Antonescu.
A fost una din puținele apariții publice ale acestuia din ultimele luni din acel an, altădată cu prezențe savuroase și numeroase. De altfel, Antonescu s-a lăsat cu greu convins să participe la eveniment, confirmând participarea târziu, potrivit unor surse liberale de la acea vreme.
În discursul susținut cu acest prilej, Antonescu a precizat că este „ultima oară când se adresează unei asemenea adunări liberale și că le urează să aibă puterea de a apăra Parlamentul și prezumția de nevinovăție, chiar dacă sunt arestați adversari politici.
„E pentru ultima oară când mă adresez unei adunări liberale. N-am nici interese, nici așteptări“, a spus Crin Antonescu, titra Evenimentul zilei în mai 2015.
În Senatul României, Crin Antonescu nu mai vorbise de aproape un an, 17 iunie 2014 fiind ultima dată când a mai fost auzit în Guvern.
În 2015, Ziarul Evenimentul zilei scria că politicianul Crin Antonescu începuse să își piardă influența în partid după ce PNL a luat decizia de a ieși de la guvernare.
Ulterior, urmare a unui complot pus la cale de Ludovic Orban și Teodor Atanasiu, a fost înlocuit din poziția de prezidențiabil de Klaus Iohannis, acțiune de care pe atunci primarul Sibiului nu era străin, dar și din cea de șef a PNL, în plus, a demisionat din funcția de șef al Senatului. „Nu cred că l-a părăsit sau trădat cineva. N-a existat niciun fel de complot”, a spus Iohannis atunci.
În februarie 2015 a anunțat că se va retrage din viața politică la finalul mandatului de senator. Întrebat ce vrea să facă după ce își încheie cariera politică, Antonescu a răspuns: „Mi-ar plăcea foarte mult să revin la o catedră, să scriu, s-au adunat multe cărți necitite și măcar una nescrisă.”.
Crin Antonescu a fost președintele interimar al României
Crin Antonescu a absolvit Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității din București în 1985. După absolvire, a lucrat ca profesor de istorie în diverse localități din județul Vaslui până în 1989. A intrat în politică după Revoluția din 1989, când s-a alăturat Partidului Național Liberal (PNL) și a înființat PNL Tulcea.
Crin Antonescu a deținut mai multe funcții importante în cadrul PNL. În 1995, a fost ales vicepreședinte al PNL și ulterior lider al deputaților liberali în Parlament. Între 1997 și 2000, Crin Antonescu a fost Ministrul Tineretului și Sportului, inițiind mai multe reforme, inclusiv acordarea de rente viagere sportivilor români cu rezultate olimpice semnificative.
Pe 20 martie 2009, Crin Antonescu a fost ales președinte al PNL, învingându-l pe Călin Popescu Tăriceanu. În calitate de președinte al PNL, a fost candidatul partidului la alegerile prezidențiale din 2009, unde a obținut 20,02% din voturi, clasându-se pe locul al treilea.
După suspendarea președintelui Traian Băsescu pe 3 iulie 2012, Crin Antonescu a devenit președinte interimar al României până la referendumul din 29 iulie 2012. După acest interimat, și-a continuat activitatea politică ca președinte al Senatului României până în martie 2014, moment în care a demisionat.
În februarie 2015, Crin Antonescu și-a anunțat retragerea din politică, renunțând la ultima funcție deținută în cadrul partidului.
Crin Antonescu a fost căsătorit de două ori. Prima sa soție, Aurelia, s-a sinucis în 2004 din cauza unei boli incurabile. Au avut împreună o fiică, Irina, născută în 2001. În 2009, s-a căsătorit cu Adina Vălean, colegă de partid și europarlamentar.